Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » 34 kritiske råmaterialer
    Bergindustri

    34 kritiske råmaterialer

    Av Ronny Setsåapril 20, 2023
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    EU har publisert en oppdatert liste over materialer og råstoffer som de anser som kritiske. Listen har vokst fra tidligere år og Europa er fortsatt svært avhengig av import.

    Grafitt er blant mineralene Norge utvinner og som EU regner som et kritisk råstoff. Foto: Ane K. Engvik, NGU

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Kobber, nikkel, sjeldne jordartsmetaller og silisium. Dette er blant metallene som EU anser som kritiske for unionen. Metallene er også essensielle ingredienser for det grønne skiftet og i moderne teknologi.

    Kritiske råstoffer (critical raw materials, CRM) er materialer som EU har definert som å ha stor økonomisk viktighet og hvor det er risiko knyttet til tilgangen.

    Dette er EU-kommisjonens femte liste over slike råmaterialer. Den første ble lansert i 2011 og bestod av 14 råstoffer. Antallet råstoffer har økt med hver ny liste, og 2023-listen inneholder følgende 34 råmaterialer:

    Kilde: EU-kommisjonen

    Nykommere på listen er arsen, feltspat, helium, mangan, kobber og nikkel.

    På denne siden kan du lese mer om betydningen av hver enkelt av dem.

    EU-kommisjonen påpeker at råmaterialer er avgjørende for Europas økonomi. Råstoffene utgjør grunnlaget for kontinentets industri og inngår i produksjonen av en lang rekke varer som brukes i hverdagen og i moderne teknologi.

    Ikke minst er mange av materialene på listen viktige ingredienser i teknologier tilknyttet det grønne skiftet.

    For 150 år siden var Europa den største produsenten av mineraler. I dag produserer Europa kun noen få prosent av det som forbrukes. Det aller meste blir altså importert, noe som gjør oss utsatte for forsyningsrisiko.

    EU-kommisjonen trekker blant annet frem enkelte sjeldne jordartsmetaller, kobolt, helium, grafitt, fluor, silisium og fosfat som eksempler på råmaterialer der ett enkelt land står for mer enn 50 prosent av forsyningen. I de fleste tilfellene er det Kina som er den dominerende leverandøren, mens Den demokratiske republikken Kongo står for 63 prosent av verdensforsyningen av kobolt.

    EU (inkludert Norge) har altså gjort seg fullstendig avhengig av land som i mange tilfeller ikke setter verken demokrati, miljø eller HMS høyt.

    EU-kommisjonen la også nylig frem sitt forslag til initiativ for å gjøre EU mer selvforsynt av de 34 kritiske råstoffene gjennom The Critical Raw Materials Act. Forslaget forventes å være ferdig behandlet tidlig i 2024.

    Under Norsk Bergindustris Bergindustridagene i Oslo, kunne Henrik Schiellerup fortelle at Norge er godt posisjonert for å kunne levere en rekke av EUs kritiske råmaterialer til unionen. Schiellerup er avdelingsleder ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

    Han påpekte at selv om vi kun har to operative metallgruver i landet i dag (jernmalm fra Rana Gruber og ilmenitt (titanjernstein) fra Titania), har vi også en lang rekke gruver som utvinner industrimineraler (inkludert grafitt og feltspat). Vi har også flere metallprosjekter på trappene (Engebø, Nussir, Syd-Varanger etc.).

    Videre sa han at vi har et potensial for å sette flere store metallforekomster i produksjon i fremtiden, i tillegg til at vi har en prosessindustri (smelteverk) som foredler flere av de etterspurte metallene.

    Det drives også mye leting på tidlig stadium etter kobber, nikkel og kobolt. Avdelingslederen nevnte ikke Norges forekomster i dyphavet, men også disse kan i fremtiden levere mange av mineralene og metallene som EU og det grønne skiftet vil etterspørre.

    Figuren under viser oss hvilke av EUs kritiske råmaterialer Norge leverer eller har potensial for å levere på i fremtiden i henhold til Schiellerup.

    NORGES BIDRAG: Henrik Schiellerup viste deltakerne under Bergindustridagene at Norge leverer og kan levere mange av råmaterialene på EUs liste over kritiske råmaterialer. Kilde: EU-kommisjonen

    Norges geologiske undersøkelse (NGU) skriver på sine nettsider at de viktigste kritiske mineralressursene i Norge og Norden er:

    • Kobolt
    • Grafitt
    • Hafnium
    • Litium
    • Niob
    • Platinametaller
    • Sjeldne jordarter
    • Silisium
    • Tantal
    • Titan
    • Vanadium
    • Fosfat
    • Kobber
    • Nikkel

    geo365.no har tidligere skrevet at Norge er produsent av eller sitter på forekomster/mulige forekomster av følgende EU-kritiske råstoffer: grafitt, sjeldne jordartsmetaller, fosfat, scandium, kobolt, vanadium, titan, magnesium og silisium.

    Mange av Norges forekomster av kritiske mineraler og metaller kan som nevnt befinne seg i dyphavet. Det kan du lese mer om her. I desember arrangerer GeoPublishing konferansen Deep Sea Minerals 2023 i Bergen.

    Geo365.no: Norge må bidra!

    Geo365.no: Vil prioritere kritiske mineralprosjekter

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    Vis 2 kommentar(er)

    2 kommentarer

    1. Ron Werner on april 20, 2023 14:21

      Merkelig at feltspat står på denne lista. Man skulle tro at det finnes nok feltspat i Norge i for eksempel Evje-Iveland, Froland og ellers i Sør-Norge for ganske langt tid fram i tiden. Eller er det noe som ikke kommer fram fra artikkelen, som renhet, innhold av K/Na, avstand til utskipningshavn eller ….?

      • Ronny Setså on april 20, 2023 15:13

        Hei Ron,

        Det kan være at Norge kan bli en viktig leverandør av feltspat til EU i fremtiden, men vi er per i dag en nokså liten produsent. EU skriver at de er svært avhengig av import fra Tyrkia. Tyrkia har en global markedsandel på 31,8 %, mot Norges 0,3 %.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.