I en kronikk i Finansavisen tar Ivar Fossum, administrerende direktør i Nordic Mining, til orde for at Norge bør bidra med leveranser av mineraler til Europa og verden.
Han skriver innledningsvis at verden er avhengig av større tilgang til en rekke mineraler og metaller for å kunne bygge ut fornybar energi, i tillegg til at de inngår i nært sagt alt vi produserer og alle aspekter av samfunnet.
Geo365.no: Batterivekst vil drive mineraletterspørsel
Både EU og USA har uttalt at de ønsker å øke sin egen produksjon av en rekke mineraler og sikre tilgangen gjennom import.
Derfor har USA gjennom sin «Bipartisan Infrastructure Law » og EU gjennom sin «Action Plan on Critical Raw Materials» gått inn for å styrke egen mineralutvinning og resirkulering gjennom reguleringer og investeringer, men også sitt samarbeid med mineralnæringen, påpeker Fossum.
Nordic Mining-sjefen bemerker at både USA og EU har gjort seg svært avhengig av import fra Kina når det kommer til kritiske mineraler, og dette gjelder spesielt for EU.
Kritiske mineraler er av EU definert som råstoffer som har stor økonomisk viktighet og som har stor risiko knyttet til tilgangen.
Geo365.no: 30 kritiske råstoffer
Når de kinesiske myndighetene også har vist vilje til å begrense eksporten av mineralene for å sikre forsyninger til det innenlandske markedet, er risikoen for EU og USA åpenbar, skriver Fossum.
Kronikkforfatteren utelukker resirkulering som et fullgodt alternativ. Årsaken er at etterspørselen etter mange av mineralene og metallene som kreves i det grønne skiftet kan mangedobles i årene og tiårene som kommer. Vi har rett og slett ikke utvunnet nok per i dag, og resirkulering kan i beste fall dekke en mindre andel av etterspørselen.
Ivar Fossum fremholder at Norge er ansett som en pålitelig partner av både våre europeiske og amerikanske allierte, og at vi har store mineralressurser. Derfor er det ønskelig både for vår egen del og for våre handelspartnere og sikkerhetspolitiske allierte at vi utvinner disse.
Geo365.no: Viser interesse for norsk forekomst
Geo365.no: Ber Norge om mineraler
Nordic Minings forekomst i Engebøfjellet er ifølge Fossum en av verdens største forekomster av titandioksid (rutil, forekomsten er også rik på granat), et råstoff som kan inngå i titanbaserte, samfunnskritiske produkter.
Utviklingen av Engebø-prosjektet har tatt 16 år, og blir ved driftsstart den første nye gruven i Norge på nær 40 år. Det kan ikke gå like lenge neste gang, skriver han.
Fossum skriver at det derfor er gledelig at regjeringen har lagt opp til en hurtigspor-løsning for kritiske mineralprosjekter.
Avslutningsvis skriver Ivar Fossum:
For den norske mineralnæringen blir det avgjørende å vise at vi kan utvinne mineraler med lavest mulig klima- og naturavtrykk, samtidig som vi sikrer lønnsomhet, arbeidsplasser og positive lokale ringvirkninger. Da skaper vi også større aksept for nye utvinningsprosjekter, som er bra for Norge og sikrer trygghet for ressurstilgang for næringslivet og til våre allierte.
Geo365.no har tidligere skrevet at Norge er produsent av eller sitter på forekomster/mulige forekomster av følgende EU-kritiske råstoffer: grafitt, sjeldne jordartsmetaller, fosfat, scandium, kobolt, vanadium, titan, magnesium og silisium.
Står til stryk
– Den politiske viljen er der, men når det kommer til forutsigbarhet og handlekraft, står myndighetene til stryk, sa Ivar Fossum, administrerende direktør i Nordic Mining under Bergindustridagene i 2022.
Fossums kommentarer om manglende forutsigbarhet og handlekraft fra myndighetenes side kan sees i lys av at Nordic Mining har jobbet helt siden 2006 med å drive gruveprosjektet ved Engebøfjellet frem mot utbygging.
Langdryge reguleringsprosesser, stadige krav om nye konsekvensutredninger og motstand fra miljøinteresser, både lokalt og nasjonalt, har bidratt til å dra prosessen ut i tid.
– Det skal ta tid å gjøre vurderinger, ta diskusjoner og gjennomføre utredninger for norske mineralprosjekter, men det må også være forutsigbarhet i prosessen og på et tidspunkt kunne tas beslutninger som vi kan stole på og forholde oss til, fortsatte Fossum.
Flere av foredragsholderne under konferansen gjorde et poeng ut av å nevne at Norge ikke har sett en ny metallgruve på flere tiår, og at vi i dag kun har to kandidater som kan starte utvinning i nær fremtid (Nordic Mining og Nussir).
2 kommentarer
Det er problematisk at det grønne skiftet driver frem mer gruvevirksomhet. Gruvedrift er i seg selv ikke problemfritt. Batterier skal produseres det krever energi, og de skal avfallshåndteres! Bruken av batterier har eksplodert i Norge. Det er problemfritt for Norge sålenge mineralene hentes ut i andre land, så lenge det brukes energi til batteri produkjon i andre land og avfallshånteringen skjer i andre land!
Dette er baksiden av det grønne skiftet. Som vi er spart for så lenge vi unnlater å produsere batterier i Norge og henter ut mineralene til det i norsk grunn!
Det er ikke dermed sagt at man ikke skal hente ut mineraler i Norge og bruke de til å bygge norsk virksomhet. Når det grønne skiftet fører til mineralunderskudd, press på fornybar strøm produksjon og vanskelig / kostbar avfallshandtering så må det grønne skiftet dempes kraftig eventuelt stoppes helt pga. de problemene det fører til og som ikke lar seg handtere uten skadelige effekter.
Gunnvald Solli
Alle gruve prosjekt må selvfølgelig vurderes i hver enkelt tilfelle .Dersom dette er
Holdningen til De som skal styre Norge fremover , er nok Norge snart banke rott.
Ikke skal vi ha olje , ikke skal vi utvinne våre mineraler , hva skal vi leve av DA
Tror Norge må fortsette med og bidra med Energi og Mineraler for og redde klima
Ber ungdommen sette seg bedre inn i situasjonen og tenke felles skapets beste.
På http://www.Fensfeltet.no ligger mye av løsningen på Energi og Klima krisen , Vi må
Utvinne REE sjeldne jordmineraler som er nødvendig for og lage klima vennlige
Vindmøller , hybrid biler og pemanent Magneter , og som et biprodukt er Thorium
Som er nødvendig tilsats ifm etablering av kontrollerbar kjernekraft som verden må
Fremskaffe for og unngå og bli avhengig av Russland og Kina fremover .
Vi i http://www.reexploration.no jobber med og reg forekomstene som verden skriker etter ,
Og da unngår vi og ødellegge livet i havet ifm og forske på mineralet på havets bunn
Som må være total galskap mvh gunnvald solli