Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Monaryggen
    Geoturisme

    Monaryggen

    Av Ingvild Carstensjuni 11, 2015
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Monaryggen er et majestetisk monument fra istiden. Men sin flotte beliggenheten i to kommuner gir den alle besøkende en unik utsikt over Eidsbergdalen med Glomma i det fjerne. Dermed får alle et visuelt bilde av hvordan isen skapte naturen.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Fenomen/Attraksjon

    Morene

    Stedsangivelse (fylke, kommune, sted)

    I Eisberg/Trøgstad kommuner i Østfold fylke

    Adkomst

    Det store raet Monaryggen ligger idag på begge sider av den nye E18 ved Mysen i Østfold (Brennemoen-området)

    Lang begrunnelse

    Et opplevelsessenter i sand?
    Arbeidene med den nye E18 over Monaryggen er ferdig. På en spennende måte er en moderne samferdselsåre lagt inn i de enorme grusmassene. Hvert år vil tusenvis av veifarende passere midt igjennom denne unik moren. På hver side av veien vil ”sandtoppene” ligge som et synlig resultat fra innlandsisens tilbaketrekninger for ca 10.000 år siden. Isranden stoppet ved Mysen, og smeltevannet skapte Monaryggen. Mange landeveisfarende vil undre seg over disse voldsomme sandforekomstene. Noe svar får de ikke på den korte tiden de bruker på E18 gjennom morenen.
    En levende Brennemoen
    Med den nye E18 og Eidsberg kommunes planer for Brennemoen-området ligger kimen til et levende område både for tilreisende og fastboende. De planene som er presentert forteller om både oppstallingsplass for trailere, bensinstasjon, hotell og felles ambulansestasjon for Indre Østfold. Dermed kan Brennemoen-området bli et knutepunkt hvor det er fristende for turister å stoppe. Derfor må det potensiale som Brennemoen har som ”turistmagnet” utnyttes helhetlig. Hvor finnes det i dag et så vakkert landskap med en så flott utsikt som det Mona-ryggen serverer. I tillegg har morenen en historie som er et studium verdt både for amatører og spesielt interesserte.
    Et opplevelsessenter
    Nettopp på grunn av de muligheter som ligger i Brennemoen-området, må kommunen utnytte de gjenstående 70-80 målene med omhu.
    En ide, som jeg har presentert for ordfører Knut Herland, er å bygge Nordens første opplevelsesenter i sand. Med alle de naturlige forutsetninger som ligger i Mona-ryggen, kan Brennemoen bli et stoppested hvor veifarende kan få en helt spesiell ”pust i bakken”.
    Hva kan et opplevelsessenter romme? Her er det kun fantasien som setter begrensninger. Med dagens digitale teknikk kan det skapes opplevelsesrom hvor vi blir med 10.000 år tilbake og opplever morenens fremvekst. I senteret kan det bygges opp mange enkeltstasjoner som innbyr til studier og konkurranser for barn og voksne. Senteret kan også inneholde Nordens største lekesandkasse for barn som skaper oppmerksomhet for de minste.
    Med utgangspunkt i senteret og hotellet kan det bygges en gang og sykkelsti rundt hele Monaryggen med stoppesteder/informasjonskilt som forteller om områdets utvikling.
    Familiene som stopper på Brennemoen, kan leie sykkel i hotellet og få en unik ”pust i bakken”. Det kan gi minnerike opplevelser før reisen går videre langs E18.
    Senteret har også muligheter for helårsdrift i seg ved å invitere skoleklasser fra hele Østlandet til å følge det pedagogiske undervisningsopplegg som kan utviklet i senteret.
    Sandslått?
    Er ideen om et opplevelssenter på Brennemoen et sandslått? Ikke etter min mening er svaret nei. Jeg har selv studert opplevelsessenteret Natur Bornholm på øya i Østersjøen. Midt på øya ligger et opplevelsessenter i stein som på en fantastisk måte forteller om øyas tilblivelse gjennom millioner av år. Senteret ble en mulighet takket være privat finansiering og hadde i 2006 over 70.000 besøkende. Det er en opplevelse i seg selv å se hvilket engasjement som besøkende legger ned i senteret. Takket være den måten senteret er tilrettelagt pedagogisk blir både barn og voksne revet med. Alt fra konkurranse for barn til jordskjelv og vulkanutbrudd så stolrekkene rister i auditoriet.
    I boken ”Vandringer i Østfold-naturen” skriver fylkesrådmann Atle Hage om Mona-ryggen:
    ”Monaryggen er et av de mest verneverdige kvartærgeologiske områdene i Østfold, og det ville være av stor faglig interesse å bevare et nord-sør-gående belter av ryggen helt uten bebyggelse, grustak og andre former for inngrep”.
    Dette ble skrevet for nesten 25 år side. Denne fremtidsrettede ideen er kanskje vanskelig å gjennomføre i dag etter de sanduttak som er foretatt. Men et opplevelsessenter vil ta opp de tankene som Haga har og vil heller ikke være et prosjekt som krysser næringsinteressene.
    Opplevelsessenteret vil løfte frem Monaryggen som Indre Østfolds midtpunkt og ta vare på historien om morenens utvikling. Denne storslåtte morenen er for verdifull til å kun å bli iakttatt fra en bil på vei mot Oslo eller Stockholm.
    Hvis alle gode krefter går sammen om en helhetlig og planmessig utvikling av arealene, kan Monaryggen/Brennemoen få et opplevelsessenter som det ikke finnes maken til. Jeg utfordrer lokale, regionale og nasjonale myndigheter til sammen å gjøre Monaryggen til et nasjonalt geologisk senter. Det blir det opplevelser og utvikling av.

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bømlo

    februar 3, 2025

    Gull: Gisna

    januar 6, 2025

    En visuell fornøyelse

    desember 6, 2024
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene
    May 14, 2025

    Kan hente mer metall ut av smelteovnene

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Oppnådde gjev status
    May 06, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.