Geokalender januar 2025
34,9 gram. Norgesrekord.
Gullklumpen som ble funnet i august 2017 knuste den forrige rekorden fra samme året på 19,6 gram. Begge «nuggetene» ble funnet i elva Gisna nord for Oppdal. Ikke rart noen mener at den lille elva i Sør-Trøndelag slår de gullførende elveleiene på Finnmarksvidda hva gjelder prospektivitet.
Hverken gullgraverne, som i Gisna har etablert et andelslag som har sikret seg leterettigheter i området, eller Norges geologiske undersøkelse (NGU), har så langt klart å spore kilden for gullet. Et jevnt overdekke av løsmasser hindrer grundig berggrunnsgeologisk kartlegging. Det er imidlertid antatt at kilden kan være i nærheten, og basert på tidligere isbevegelser, kan stalltipset være å lete i østlig til sørøstlig retning. Skjønt, at en rik gullåre i berggrunnen faktisk eksisterer, er omdiskutert.
Enkelte forskere ved NGU har lansert en hypotese om at gull kan oppkonsentreres under dypforvitring (kjemisk forvitring i et varmt og fuktig klima). Norge var utsatt for et slikt klima da landet vårt lå på langt sydligere breddegrader i karbon og trias. Også elvegullet i Karasjok-området opptrer i et område med mye dypforvitring.