Fylkesmannen vurderer nå å stenge tilgangen for å bevare området og geologiprofessor Stein-Erik Lauritzen har over lengre tid ytret bekymring om slitasje i grottene.
Marmorslottet i Rana er godt tilrettelagt for turister, med opparbeidede stier og trapper. Dette fører selvsagt til økt ferdsel – som gir mer slitasje i det allerede sårbare terrenget.
– Vi har inntil noen få år siden vurdert det som at det er noen store slitasjeproblemer i selve Marmorslottet, så det er noe vi må se på nå, sier seniorrådgiver Kjell Eivind Madsen hos Fylkesmannen i Nordland til NRK.
I Rana finnes det flere turistgrotter som er tilrettelagt for turisme, men i prinsippet er alle grotter tilgjengelig for folk flest. Stein-Erik Lauritzen frykter at slitasje fra ferdselen på sikt kan ødelegge både Marmorslottet og andre grotter.
– Jeg etterlyser et nasjonalt regelverk for hvordan grotter skal behandles og vernes både for Marmorslottet og de andre grottene i landet. Hvordan skal vi ivareta den unike informasjonen før den blir ødelagt? spør han.
GEOFUNN: Marmorslottet
Les hele saken på nrk.no
Geoturisme skaper utfordringer
Etter en sommer med mye besøk er det tydelige spor etter geoturistene i Marmorslottet i Rana. Eksperter etterlyser nasjonalt regelverk.
![window.adn = window.adn || {};
adn.calls = adn.calls || [];
adn.calls.push(function() {
adn.request({
network: "2cddc6",
adUnits: [{
auId: "2e0bfb",
auW: 1230,
auH: 480
}]
});
});
Geoturisme skaper utfordringer](https://geo365.no/wp-content/uploads/2014/03/sfiles-16-01-4-picture-marmorslottet.jpg)
1 kommentar
Jeg er enig i Stein Erik i at det over tid gradvis blir mere synlig slitasje i Marmorslottet. Det er observert både tagging, forsøpling og noe tråkkslitasje. Det tvinger seg muligens fram at man i sommersesongen får en eller annen ordning for pass av området?