Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Geoparken ved Norsk Oljemuseum
    Geoturisme

    Geoparken ved Norsk Oljemuseum

    Av Guest Authorjuli 4, 2014
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Stavanger har vært oljeby i mer enn 30 år, men aktivitetene på sokkelen har i liten grad vært synlig i byen. Geoparken utenfor Norsk Oljemuseum bøter på det.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Geoparken ved Norsk Oljemuseum åpnet i april i år (GEO 1/2008) og den er én av mange satsinger som markerer at Stavanger er europeisk kulturhovedstad i 2008.

    – Her kan folk i alle aldre, men særlig barn og ungdom, se og bruke noen av de gjenstandene som har blitt brukt i oljeindustrien, sier Geir Mossige Johannesen. Han er utstillings- og formidlingsansvarlig ved Norsk Oljemuseum og fryder seg over å se at det myldrer av barnehagebarn og skoleelever i parken på en varm høstdag.

    – Det var nettopp dette vi ønsket å oppnå. Å skape en lunge i byen – en havnepark – for regionens befolkning, der særlig barn og ungdom kan boltre seg. Det har de fått nå. Og den er bygget opp med materialer og gjenstander fra petroleumsindustrien. Bøyer er blitt benker, rør er blitt til slides for skaterne eller spennende rom å krype inn i for små og store. Betongplater og rør er bærere av mektige klatrenett, mens gamle personellkurver kan brukes som huske. Og taket over scenen der konserter og danseforestillinger arrangeres, er laget av ankerbøyler som brukes når plattformer skal forankres.

    De innvidde og mest nysgjerrige av parkens besøkende vet også at de vandrer og leker i en park som gjenspeiler landskapet i olje- og gassfeltet Troll, og som i dag er hjørnesteinen i norsk gassproduksjon. Troll hører dessuten til blant de største oljefeltene på den norske kontinentalsokkelen, og i løpet av en spasertur i parken, kan en lære mer om de geologiske prosessene som skapte feltet og prinsippene bak olje- og gassproduksjonen som kom i gang midt på 1990-tallet. Mange flere oppholder seg i det fargerike og dynamiske landskapet fordi det gir rom for å hoppe, skate, klatre og sykle, eller rett og slett fordi de vil sitte ned og slappe av blant plast og stål.

    Det bekymrer ikke Geir.

    – Mangfoldig bruk var en viktig hensikt med parken, og en grunn til at den er grundig planlagt. Under planleggingen var særlig kontakten med ulike brukergrupper blant ungdom viktig. De har formidlet sine ønsker og gitt verdifulle innspill til utformingen og bruk. Deres behov har så blitt kombinert med museets ønsker om å formidle geologi generelt og oljegeologi spesielt. Alle som vil og er interessert, kan derfor lese seg til informasjon fra de plakatene som er oppslått ved de sentrale elementene i parken.

    De kan for eksempel lære mer om de geologiske prosessene som har skapt oljen og gassen i Troll og hvordan selve boringen foregår. De lange rørene som bukter seg langsetter bakken og stikker opp i deler av parken forteller dessuten en historie om de teknologiske utfordringene som boringen etter olje i Trollfeltet har bydd på. I stedet for å bore vertikalt, har de tynne oljeførende lagene i Troll krevd utstrakt bruk av horisontal boring og oppbygging av såkalte flergrensbrønner.

    For en som vandrer rundt i parken med den hensikt å lære, er det likevel for få slike informasjonsplakater. De som er der av den grunn, vil derfor ha størst utbytte av parken dersom de får omvisning. Og det etterspør skoler og lærere. Museets pedagoger tar derfor ofte imot skoleklasser fra 5. til 10. trinn som får undervisningstilbud knyttet til gjenstandene og aktivitetene i parken. Flere vitensenterinstallasjoner, det vil si gjenstander som gjennom bruk skal stimulere flest mulig sanser, er sentrale elementer i denne undervisningen. To store parabolantenner, som for øvrig er gjenbruk fra Frigg-feltet, er utgangspunktet for et populært lydeksperiment, men brukes også til å bygge opp forståelse for hva seismikk er og hvordan seismiske data utgjør et viktig grunnlag for forståelsen av Trollfeltet, og det landskapet elevene står og går i. Et stort kar kan tilføres rennende vann, og når elevene etter tur får kaste ned never med sand, grus og stein lærer de noe om sammenhengen mellom erosjon og sedimentasjon.

    Geologi kan altså settes på timeplanen i Geoparken. Samtidig er det et sted å være for mange som på sikt kan bli interessert i geologi. Museets ansatte håper selvsagt at flest mulig blir så nysgjerrige at de går inn på museet etterpå.

    Skrevet av Anne Kristine Børresen

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bømlo

    februar 3, 2025

    Gull: Gisna

    januar 6, 2025

    En visuell fornøyelse

    desember 6, 2024
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.