Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Norges dyreste gruveprosjekt
    Bergindustri

    Norges dyreste gruveprosjekt

    Av Ronny Setsåseptember 12, 2024
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Norge Mineralers kjempeforekomst i Eigersund kommune krever en kjempedyr utbygging. Selskapet har lagt frem en studie som anslår en kapitalkostnad på nær 25 milliarder kroner.

    De seneste årenes boringer har ledet til en mineralforekomst i verdensklasse i Eigersund. Storeknuten i bakgrunnen. Foto: Norge Mineraler

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Norge Mineraler, datterselskapet til Norge Mining, meddelte denne uken at de har fullført en innledende mulighetsstudie (Pre-Feasibility Study, PFS) for deres Eigersund-prosjekt. Prosjektet omfatter Storeknuten-forekomsten i Eigersund kommune, men selskapet har også definert forekomstene Skeipstad og Øygrei, som ikke dekkes av studien.

    Selskapet, som har uttalt sine ambisjoner om operasjonell drift tidligst i 2028, trenger betydelig finansiering for å kunne realisere forekomsten som er rik på de kritiske og strategiske råvarene vanadium, fosfat og titan. Prislappen for utbyggingen er anslått til 24,6 milliarder kroner.

    Med det kan dette bli Norges dyreste mineralprosjekt. Til sammenlikning har Rare Earths Norway anslått at en utbygging av Fensfeltet kan koste rundt 10 milliarder kroner, mens Nordic Mining forventer å bruke 3 milliarder kroner på rutil- og granatgruva ved Engebøfjellet i Sunnfjord kommune.

    Den forventede kapitalkostnaden skal kunne realisere en gruve som årlig kan produsere 20 millioner tonn malm over en periode på 23 år. I første omgang. De definerte ressursene i Storeknuten (3,2 milliarder tonn malm) tilsier at driften potensielt kan vare i 150 år. I tillegg kommer Skeipstad og Øygrei (1,3 milliarder tonn malm).

    Kostnadene inkluderer investeringer knyttet til dagbrudd, avgangsmasser, oppredning og infrastruktur.

    Netto nåverdi av prosjektet er beregnet til 21 milliarder kroner.

    Det må midlertid nevnes at selskapet fortsatt ser høy oppside i prosjektet etter at de la frem det nyeste ressursestimatet. De smått imponerende 4,5 milliarder tonnene malm kan være toppen av isfjellet. Norge Mineraler vurderer at det i den nordlige delen av Bjerkreim-Sokndal-intrusjonen kan være mer enn 70 milliarder tonn bergarter som fører fosfat, vanadium og titan.

    Disse tre mineralressursene er alle definert som kritiske råmaterialer av EU, og om leteselskapet kan lede prosjektet frem til produksjon, kan Norge bli en stor leverandør av disse råmaterialene for unionen.

    – Dagens nyheter er et stort skritt fremover for å sikre trygg forsyning av kritiske mineraler. Det er viktig for mange industrier, blant annet grønn teknologiutvikling og produksjon. I en tid med usikkerhet har behovet for sikkerhet i forsyningskjeden for kritiske materialer aldri vært større. PFS er et stort skritt i riktig retning av å levere en integrert, europeisk forsyningskjede for EUs kritiske og strategiske råvarer, uttaler John Vergopoulis, styreleder i Norge Mineraler.

    Selskapet understreker at de har som mål å sette en ny miljøstandard, og har etablert et forsknings- og utviklingsselskap for å undersøke alternative bruksområder for avgangsmassene. Om de lykkes, kan det redusere behovet for deponi, samtidig som prosjektøkonomien kan styrkes.

    Norge Mineral meldte også tidligere i år at de har inngått en intensjonsavtale med finske Betolar, som utvikler teknologiløsninger for økt bærekraft innen bergverks- og metallindustrien.

    Leteprosjektet befinner seg i Bjerkreim-Sokndal-intrusjonen i Sørvest-Norge, som har blitt studert av Norges geologiske undersøkelse (NGU) og andre forskere. Norge Mineraler har fokus på Bjerkreim-delen av intrusjonen, som danner en stor synklinal traustruktur. Denne delen strekker seg ca. 20 km nordvest-sørøst og opptil 10 km nordøst-sørvest. Den er kjent for å gå flere kilometer dypt.

    Bjerkreim-Sokndal-intrusjonen tilhører Rogaland Anortosittprovins, som består av anortositter og norittiske intrusjoner dannet for mellom 920 og 930 millioner år siden. Store masser av smelter fra dypt i jordskorpen trengte seg opp til høyere nivå i etterkant av Den svekonorvegiske fjellkjededannelsen.

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.