– For de som vurderer en inngang i mineralbransjen, eller ønsker et kunnskapsløft, er tiden nå, sier Arve Hjulstad Johansen, bergingeniør og lektor ved Fagskolen i Finnmark.
Bergskolelektoren viser til regjeringens forslag til en ny minerallov, som ble lagt frem 28. mars.
– Forslaget inkluderer flere grep for å sørge for mer effektive og koordinerte søknadsprosesser for mineralbransjen. Implisitt kan vi vente at prosessene vil gå raskere og at regjeringen med dette legger opp til økt mineralaktivitet i Norge.
Johansen tror bestemt at dette på sikt kan lede til økt etterspørsel etter bergkyndige, og i denne sammenheng er det verdt å nevne at Fagskolen i Finnmark er den eneste tilbyderen av en fagskolestudie rettet mot bergverk.
Han håper at de som vurderer studiet ved fagskolen sender inn en søknad via Samordna opptak innen ordinær søknadsfrist som er 15. april kl. 23:59.
– Men løpet er ikke nødvendigvis kjørt etter fristen. Vi har forståelse for at flere av våre potensielle studenter må sikre seg godkjennelse fra arbeidsgiver for å få delta i samlings- og deltidsbaserte studier. Derfor vil jeg understreke at – gitt at ikke alle plassene fylles opp 15. april – det også vil være mulig å søke på restplasser i ettertid, informerer Johansen.

Studiestedet i Kirkenes er lokalisert nært sentrum i Kirkenes, og har rimelige studenthybler i umiddelbar nærhet. Studiet er en høyere yrkesfaglig utdanning og gir teoretisk og praktisk kompetanse innen anlegg og bergverk over tre år. De to første årene har studentene samme studietilbud, og på det tredje året velger de retningene anlegg eller bergverk.
Utdanningen kvalifiserer studentene til å kunne påta seg ansvarsrett i henhold til Plan- og bygningsloven, og studenter med fordypning berg kvalifiserer også til bergteknisk ansvarlig for dagbruddsuttak inntil 500 000 kubikk.
Fra og med høsten 2024 har fagskolen utvidet bredden i undervisningen ved å styrke den delen som er rettet mot mineralseparasjon (oppredning). Dette gjør studietilbudet relevant for en større andel av de som jobber innen mineralbransjen og bidrar til et sterkere kompetanseløft.
Studiet er altså ikke lagt opp som en fulltidsstudie. I stedet arrangeres det seks ukesamlinger i løpet av et studieår, og det treårige utdanningsløpet gir 120 studiepoeng, tilsvarende to fulltidsår. De fleste studentene er nemlig allerede i jobb, og benytter studietilbudet for å heve kompetansen.
I forbindelse med samlingene arrangeres tidvis også bedriftsbesøk. Mange av besøkene har naturligvis blitt lagt til «naboene» – Sydvaranger gruve og Elkem Tana, men fagskolen har et mål om også å legge opp til besøk ved andre mineralbedrifter i Finnmark og ellers i landet.

Johansen mener den økte aktiviteten ved Sydvaranger (svenske Grangex jobber mot en ny oppstart av gruva i 2027) reflekterer en mulig ny renessanse for norsk mineralvirksomhet: det letes mer, flere gruveprosjekter er under planlegging, og viktigheten av å sikre tilførselen av mineraler står høyere på den politiske agendaen enn tidligere.
Regjeringen var i mineralstrategien fra 2023 tydelige på at de vil legge til rette for økt produksjon av mineraler i Norge, og den ser ikke ut til å ha lagt disse ambisjonene til side i forslaget til den nye mineralloven. Også internasjonalt, som i EU og USA, har sikker tilgang til mineraler og metaller fått økt oppmerksomhet.
I lys av dette skulle det være klart at bergverksnæringen vil trenge flere kompetente folk i årene som kommer. I Kirkenes står fagskolen klar til å møte behovet.