Gruve 7 er Norges siste operative kullgruve på Svalbard. Opprinnelig skulle driften avsluttes i 2023, men i 2022 ble levetiden forlenget til 2025 på grunn av høye kullpriser og økt fokus på forsyningssikkerhet etter Russlands invasjon av Ukraina.
Nå skriver vi 2025, og gruva er ventet å stenge til sommeren.
Dette bekymrer Brede Edvardsen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, som tok opp saken med statsminister Jonas Gahr Støre under LO-kongressen.
– Det som bekymrer oss aller mest, er om dere har en plan. Det er bra med både forskning og turisme, men det er ikke nok hvis du vil holde Putin og Russland unna, sa Edvardsen til Støre.
For nedstengningen av den siste norske gruva på Svalbard handler ikke bare om tap av arbeidsplasser – det er et spørsmål om sikkerhetspolitikk.
Svalbardtraktaten fra 1920 gir Norge suverenitet over øygruppen, men tillater også andre nasjoner å drive økonomisk aktivitet. Russland har en etablert tilstedeværelse gjennom gruvedrift i Barentsburg, mens Kina er til stede via forskning.
Edvardsen understreker øygruppens strategiske betydning:
– Når det gjelder territorium, er Svalbard er attraktivt fordi det ligger der det ligger. Har du kontroll over Svalbard, har du også kontroll over store deler av Nordøstpassasjen, med sjørute til Asia. Den passasjen er lukrativ for veldig, veldig mange, inklusive Russland og kanskje særlig Kina, sier han til frifagbevegelse.no.
Han stiller spørsmål ved om juridiske argumenter for norsk suverenitet er tilstrekkelige:
– Juridiske argumenter som at Svalbard er norsk, holder bare så lenge det holder. Vi er ikke trygge på at det er et godt argument.
Gruveforkjemperne har ytterligere et argument for videre drift ved Gruve 7. Kullet holder nemlig metallurgisk kvalitet, egnet for stålproduksjon, og anses som mindre miljøskadelig enn alternativer fra land som Kina, Colombia og Venezuela.
Kullforkjemperne på Svalbard ser gjerne at det åpnes en ny kullgruve. Edvardsen påpeker at det også finnes andre mineralalternativer på øygruppa i nord. Tidligere kartlegging og prøvetaking har for eksempel vist at noen lokaliteter langs vestkysten av Svalbard kan være rike på gull.
Regjeringen har begrunnet nedstengningen av Gruve 7 med Norges klimaforpliktelser og begrensede gjenværende ressurser. Edvardsen mener imidlertid at dette overser de geopolitiske konsekvensene og etterlyser en alternativ plan for et bærekraftig norsk samfunn i nord.
– Det er den planen vi har etterlyst i over ti år: Hva gjør vi? Regjeringen har vedtatt å avvikle kulldrifta, men har ikke kommet opp med noe alternativ for et bærekraftig samfunn. Og med den sikkerhetspolitiske situasjonen som er nå, haster det, fremholder Edvardsen til frifagbevegelse.no.
Gruve 7 har vært i drift siden 1976. Det tas årlig ut om lag 80 – 100 000 tonn kull. Frem til høsten 2023 forsynte gruva også energiverket i Longyearbyen, som siden har gått over til diesel.
Gruvedriften i Svea og Lunckefjell ble besluttet avviklet i 2017, og området ble tilbakeført til naturen i 2023.