Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Hadde ikke gjort boringer ved skredområdet
    Anlegg og infrastruktur

    Hadde ikke gjort boringer ved skredområdet

    Av Ronny Setsåseptember 9, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Statens vegvesen hadde ikke utført geotekniske boringer i området der skredet i Heim kommune ble utløst. Årsaken var at det var for vanskelig å komme til med borerigg.

    De blå punktene markerer boringer utført i forbindelse med arbeidet med nye E39. Raset er omtrentlig markert med rød sirkel og ble utløst i området der Statens vegvesen ikke hadde boret. Dagens E39 går langs fjorden. Kartografi: NADAG

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    På kvelden 2. september gikk et 200 meter langt og 20 meter bredt jordras på Hennset i Heim kommune i Trøndelag., omtrent midt imellom Molde og Trondheim. Raset tok med seg deler av et hus, og én person omkom. Ytterligere fem personer ble sendt til sykehus.

    Raset ble utløst i et område der Statens vegvesen nå bygger ut nye E39, og det er grunn til å tro at utbyggingen kan ha utløst eller hatt en medvirkende årsak til skredet. Dette er noe de selv bekreftet som mulighet dagen etter at skredet gikk.

    «Hull» i kartet

    I Nasjonal database for grunnundersøkelser (NADAG) ligger svært mange av de grunnundersøkelser som er gjort i Norge fritt tilgjengelig. Det er imidlertid frivillig å registrere data i databasen.

    Grunnundersøkelsesdata fra Statens vegvesens E39-prosjekt er registrert, og i NADAG-kartet (over) kan vi se at de geotekniske borehullene ligger som «perler på en snor» langs den kommende traseen.

    Snoren mangler imidlertid noen perler i området der skredet ser ut til å ha blitt utløst. Der er det ikke gjort grunnundersøkelser med boring.

    Det er også verdt å merke seg at det nærmeste borehullet, borehull 990, kun ble boret til en dybde av 0,5 meter. Her ble det ifølge NADAG gjort en «enkel sondering».

    En enkel sondering er ifølge NGU sondering med slagbormaskin for bestemmelse av mindre dybder til fast grunn eller antatt fjell i ikke steinholdige materialer. I stein- og blokkholdige materialer, er metoden uegnet.

    Sonderingen, som altså boret ned 0,5 meter, traff ikke fast fjell og forteller dermed lite om tykkelsen av løsmassene i området.

    Vurderinger basert på synfaringer og løsmassekart – ingen geologer involvert

    På spørsmål om hvordan Statens vegvesen har vurdert løsmassene i området som ikke ble boret, svarer Odd Helge Innerdal, prosjektleder i Statens vegvesen:

    – Vurderingene er basert på flere fysiske synfaringer, med bruk av kvartærgeologisk kart fra ngu.no som støtte til vurderingene. Bergpunkt er registert, samt terrengtype (Myr). Det blir vist til plankart i geoteknisk rapport.

    I den geotekniske rapporten følger det med syv plankart (tegninger). Plankartet under, hentet fra rapporten, dekker det området av traseen der skredet ble utløst og der det altså ikke ble utført boringer.

    Kilde: Geoteknisk rapport for E39 Klettelva – Otneselva (2013).

    NGUs løsmassekart kan du se lenger ned i artikkelen. På spørsmål om hvorvidt geologer har vært involvert i vurderingene, svarer Innerdal:

    – To geoteknikere har vært involvert i rapport (rapportansvarlig + sidemannskontrollerende) – i henhold til norsk standard og Eurokode 7.

    Også nrk.no har omtalt mangelen på borehull i det skredutløste området.

    Innerdal uttalte til nyhetsformidleren:

    – Vi hadde ikke boret akkurat i skredområdet, nei, for vi kan ikke bore hver kvadratmeter. Det er jo en tolkning også i dette bildet, at vi tolker grunnforholdene.

    Videre skriver nrk.no at det ikke var kommet frem noen uttalt fare for skred i området i planarbeidet og risikoanalysene, og at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) heller ikke hadde avmerket faresoner i sine kart der skredet gikk.

    Det ble imidlertid anbefalt ytterligere boringer eller prøvegravinger for å få bedre vurderinger av stabiliteten i grunnen.

    Dagen etter skredet besluttet Statens vegvesen å utnevne en ekstern ekspertgruppe til å undersøke jordskredet.

    Ekspertgruppa består av:

    • Lars Andresen, NGI (leder)
    • Anders Beitnes, Faveo Prosjektledelse
    • Johan Arnt Vatnan, Cajun Management AS
    • Arnstein Watn, NTNU
    • Ingrid Havnen, NVE

    E39 Klettelva – Otneselva

    E39 Klettelva – Otneselva strekker seg fem km i øst-vestlig retning langs Arasvikfjorden, mellom Trondheim og Molde.

    KIlde: Geoteknisk rapport E39 Klettelva – Otneselva

    Hele strekningen ligger under marin grense, og kvartærgeologiske kart fra Norges geologiske undersøkelse (NGU) viser bart fjell / tynt morenedekke i skredområdet. Data fra NGUs løsmassekart bør dog bekreftes med boringer for å kunne identifisere lokale variasjoner i løsmassetykkelser.

    NGUs løsmassekart. Rød sirkel markerer omtrentlig posisjon av skredet. Løsmassekartet indikerer at det kun var et tynt dekke av løsmasser der skredet ble utløst.Kartografi: NGU

    For vanskelig å komme til

    I den geotekniske rapporten for E39 Klettelva – Otneselva (2013) skriver Statens vegvesen følgende om området som ikke ble boret:

    «På grunn av vanskeleg tilkomst for borrigg er det ikkje grunnboringar på denne strekninga. Visuelle observasjonar tyder på at det er grunt til berg, men med noko løsmasse i flatare parti.»

    I lys av at det nå har gått et skred i nettopp det området der det ikke ble gjort boringer på grunn av vanskelig tilkomst, er det grunn til å spørre om Statens vegvesen hadde nok kunnskap om grunnforholdene da de startet utbyggingsarbeidet.

    RELATERTE SAKER

    Manglende helhetlig kontroll

    mai 9, 2025

    Veien til bedre masseforvaltning

    mars 24, 2025

    Anbefaler sikringstiltak

    mars 17, 2025
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. Jonathan Parker on september 9, 2022 21:50

      Historien på Heim kommune minner om ulykke som venter på tur i Moss.
      På Moss havn har NGI konstatert at det er et kvikkleirefelt med faregrad middels. Skadekonsekvensen av et ras er satt til katastrofalt og Moss kommunen har oppgitt at 3000 mennesker er i livsfare og at et ras kan komme uten varsel. NGI melder også om faren for en påfølgende 8 meter høy tsunamibølge som kan rasere kanalområdet, fergeleiet og opp mot 200 hus på Søndre Jeløy.

      Til tross for dette har BaneNOR (i følge Aftenposten 28.08.22) tenkt å «redde byen fra kvikkleireskred» ved å svi av 20 milliarder skattekroner.
      Dette gjøres blant annet ved å legge en flere hundretusen tonn «motfylling» i en høyde på 6 meter ca 14 meter høyere opp enn bunnen på påvist kvikkleireskråning. Det finnes ikke borepunkter mellom «motfyllingen» og foten av kvikkleireskråningen som (i følge NGI) er litt vanskelig å nå på kt minus 10 ute i Værlebukta.

      Hvis «motfyllingsarbeidene» går bra skal BaneNOR grave et 30 meter dyp og 400 meter lang hull i den samme kvikkleireskråning like ved for å bygge en jernbanekulvert.

      Hvis det går går bra skal de grave opp en 2 meter bred og 450 lang grøft for en stasjon med 4 perronger rett nedenfor den samme kvikkleireskråning. Rett ovenfor står storulykke bedrift Rockwool med store tanker med LPG gass og gift.

      NGI melder i en rapport 25.04.22 at når dobbeltsporet er ferdigstilt vil det fortsatt være svært stor sannsynlighet for skred- Kan dette gå bra?

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.