Forrige uke avholdt Norsk Bergindustri Bergindustridagene 2022, og blant foredragsholderne var representantene fra EU Peter Handley (EU-kommisjonen) og Rolf Kuby (Euromines).
Begge representantene sa klart ifra at Norge er en strategisk partner for EU når det kommer til mineraler og metaller og at norsk mineralproduksjon (dagens og fremtidige prosjekter) er svært velkomment.
For 150 år siden var Europa den største produsenten av mineraler. I dag produserer Europa kun noen få prosent av det som forbrukes. Det aller meste blir altså importert.
EU har de siste årene publisert rapporter som fremhever hvilke mineraler og metaller som er spesielt kritiske for unionen når det kommer til økonomisk viktighet og forsyningsrisiko.
Den siste rapporten, som ble publisert i 2020, definerte hele 30 kritiske materialer.
Blant de kritiske råstoffene, der Norge i dag er produsent, sitter på forekomster eller mulige forekomster, finner vi grafitt, sjeldne jordartsmetaller, fosfat, scandium, kobolt, vanadium, titan, magnesium og silisium.
Geoforskning.no: Forgylte skorper kan dekke EUs mineralbehov
Geoforskning.no: Et svært sjeldent metall
Konflikter og grønt skifte
Både Handley og Kuby forklarte hvordan to store trender er med på å forsterke viktigheten av å sikre de kritiske råstoffene ytterligere.
Den første trenden omhandler en sterk etterspørsel i veksten av utvalgte råstoffer som følge av global avkarbonisering.
– Mange av mineralene er helt avgjørende for at Europa skal nå sine ambisiøse klimamål som definert i The Green Deal, sa Hendley.
– Det grønne skiftet vil øke etterspørselen etter mineraler og metaller til bruk i ny infrastruktur som grønn energiproduksjon og elektrifisering av bilparken, sa Kuby.
Kuby viste blant annet til rapporten som ble utgitt av Det internasjonale energibyrået IEA i 2020 (The Role of Critical Minerals in Clean Green Energy Transition).
Eksempelvis påpeker IEA at en elbil krever mer enn 200 kg metaller og mineraler, sammenliknet med drøyt 30 kg for en konvensjonell fossildrevet bil. Metallbehovet for grønn energiproduksjon viser det samme. Vind- og solkraft krever langt flere kg metaller og mineraler per produksjonskapasitet (MW) enn fossil energiproduksjon.
Geo365.no: Metallbehovet vil firedobles
Geo365.no: Et regnestykke som ikke går opp
Den andre trenden ble for alvor tydeliggjort 24. februar i år da russiske styrker gikk inn i Ukrania.
– 24. februar er et vannskille for oss. Etter den dagen har EU sett et stort fall i importen fra Ukraina, samt fra Russland og Hviterussland grunnet sanksjoner. Det har vært store forstyrrelser i råvaremarkedene og vi jobber med å identifisere alle flaskehalsene, fortalte Hendley.
– Med geopolitisk risiko som argument har økt grad av selvforsyning blitt viktigere enn noen gang og vi må øke egen produksjon av mineraler og metaller betydelig, sa Kuby.
Systematiserer og grunnlegger mineralfond
Kuby nevnte videre at de på verdensbasis i dag har identifisert 13 000 gruveprosjekter med totale forventede investeringer på drøyt 1 000 milliarder amerikanske dollar. Kun 6 prosent av dem (74 milliarder euro) befinner seg i Europa.
– Vi jobber blant annet med å kartlegge og systematisere alle Europas mineralforekomster og ta grep for å bygge verdikjeder (eksempelvis batteriproduksjon) rundt disse, fortsatte han.
EU vil også lansere et investeringsfond i størrelsesorden 10 milliarder euro som skal bidra til de-risking av mineralprosjekter i tidlig fase.
Peter Hendley fortalte avslutningsvis at konferansen ikke var hans eneste hensikt med reisen til Norge. Han skulle dagene etter også besøke medlemmer av Regjeringen. Det er heller ikke lenge siden EU-representant Bernd Schäfer besøkte Norge.
Schäfer er leder for Europas råvareallianse og besøkte Næringsdepartementet i februar for å lære mer om Fensfeltet.
Geo365.no: Viser interesse for norsk forekomst
Fensfeltet kan holde Europas største forekomst av sjeldne jordartsmetaller (REE), og disse står oppført høyt på listen over kritiske materialer.
Geoforskning.no: Vulkan dannet Europas kanskje største forekomst