Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Vil unngå kollaps i energiforsyningen
    Bergindustri

    Vil unngå kollaps i energiforsyningen

    Av Ronny Setsåapril 1, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Høye drivstoffpriser og økt fokus på forsyningssikkerhet som resultat av krigen i Ukraina kan føre til at nedstengningen av Norges eneste kullgruve utsettes.
    Kraftverket i Longyearbyen er Norges eneste som drives på kull. Kullet kommer fra Gruve 7 langt inne i Adventdalen. Foto: Halfdan Carstens

    Gruve 7 leverer kull til kraftverket i Longyearbyen – enn så lenge. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Neste høst skulle det være slutt. Kullkraftverket i Longyearbyen som forsyner vel 2 000 innbyggere skal erstattes med en mer miljøvennlig løsning.

    Dermed lå det også til rette for at den siste aktive norske kullgruven, Gruve 7, skulle legges ned.

    Geo365.no: Mot slutten for Gruve 7

    Den russiske invasjonen av Ukraina kan imidlertid føre til endringer i planene.

    Etter planen skulle kullet erstattes med diesel i en overgangsperiode. Deretter skulle en fornybar løsning på plass.

    Geoforskning.no: Vil utbygge geotermisk energi etappevis

    – Det vil være uansvarlig av oss å kjøre dette prosjektet videre med bind for øynene som om ingenting har skjedd. Det som har skjedd i Ukraina har en effekt på Longyearbyen. Det må vi ha et bevisst forhold til, sier lederen i Longyearbyen lokalstyre, Arild Olsen til nrk.no.

    Nå skal lokalstyrets beslutning om å gå bort fra kull som energikilde gås gjennom på nytt.

    NRK.no skriver at krigen fører til at prisene på råolje fyker i været, tillegg til at det er en risiko for at varer som bestilles ikke kommer frem på grunn av sanksjoner og forsinkelser.

    Med en operativ kullgruve og -kraftverk, har innbyggerne i dag en sikker energiforsyning.

    Les mer om Norges siste kullgruve i to artikler i GEO 2022. Bestill ditt eksemplar av magasinet her

    Tre alternative løsninger på menyen

    Ifølge Olsen finnes det i dag tre alternative løsninger; fortsette med kull til en fornybar løsning er på plass, få på plass en fornybar løsning mye raskere enn planlagt eller, dersom situasjonen stabiliserer seg, følge planen om å gå over til diesel som en midlertidig energikilde.

    Store Norske-direktør Jan Morten Ertsaas sier til nyhetsformidleren at de vil avvikle gruvedriften når kullkraftverket ikke lenger trenger kull.

    – Dersom lokalstyret ser et behov for å fortsette driften, har ikke vi gjort noen tiltak som hindrer oss i å drive lengre.

    Kullkraftverket i Longyearbyen ble bygget i 1982 og er designet for å kunne driftes fram til 2038. Det forbruker årlig 25 000 – 30 000 tonn kull. Gruve 7 har vært i drift siden 1976.

    Gruve 7 ligger i Adventdalen ca. 1,5 mil sørøst for Longyearbyen. Gruven har vært i drift i over 50 år, og er den siste norske kullgruven som fortsatt er i drift. Kullet brukes til energi i Longyearbyen og industriell produksjon. Hovedformålet med driften av Gruve 7 er å sørge for kullforsyningen til Longyear Energiverk, som er det eneste norskeide kullkraftverket. Hvert år brukes ca. 30 000 tonn kull til å produsere strøm og varme til boliger, næringsbygg og virksomheter i Longyearbyen. Kullet fraktes fra gruven til kraftstasjonen med lastebiler. Gruve 7 leverer også ca. 80 000 tonn kull til metallurgisk og kjemisk industri i Europa. Kullet fra Gruve 7 har høy kvalitet og er etterspurt i markedet for produksjon av stål, papir og sement. Det brukes blant annet som ingrediens i støpeformer til metallindustrien. Kilde: snsk.no

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    Vis 4 kommentar(er)

    4 kommentarer

    1. Dag A Karlsen on april 1, 2022 08:38

      Det er klart oppsiktsvekkende at det måtte krig til for at fornuften igjen kan råde grunnen vdr denne fantastiske kullforekomsten som ikke bare er «kortreist energi» til kraftverket, men også et førsteklasses og rent lakustrint kull som er svært etterspurt i metallfremstilling, og som klart måtte erstattes med dårligere kvalitets kull fra andre steder i verden.

      Mens Kina har c. 2990 kullkraftverk og en verdensledende posisjon vedr stålfremstilling skulle altså Norge avvikle sin minimale kullgruve og kraftverk på Svalbard som også har betydning for utmålpolitikken og tilstedeværelsen på Svalbard.

      Ifølge tidligere artikler i GEO skal det foreligge kullreserver for 30 år under Adventdalen og det er nå på tide også å se på standard teknologi som benyttes andre steder i verden både for «kullgassdrilling og skifer-gass utvinning» på Svalbard – samt å videreutvikle eksisterende teknologi i samarbeid med olje og gassindustrien samt UNIS og Universiteter på fastlands-Norge.

      Flere og flere forstår i dag at å hugge ned regnskog for å lage palmeoljefarmer – som grunnlag for biodiesel – som så skal fraktes på skip kloden rundt – og f.eks til Svalbard – ikke er bra regnskogspolitikk – heller ikke bra miljøpolitikk – uaktet mengder subsidier

      Krigen i Ukraina har også vekket en del fra «Tornerosesøvnen» vdr «fakta» vdr energi – opp mot «politiserte sannheter» vdr Grønne Skifter.

      Norges rolle vdr geopolitisk-energiforsyning for V-Europa er faktisk viktig med 16% av EUs gass og 7% av EUs olje – og her hører så vel kontinentalsokkelen som Svalbard med – ikke minst i en tid der Kina og Russland flekser sine interesser.

      • Edvard Iversen on april 1, 2022 11:09

        Er det mulig å formidle disse synspunktet til norske politikere? Eller er de så forblindet av det grønne skiftet at selv overbevisende faktainformasjon ikke trenger inn?

        • Marta halset on april 4, 2022 10:10

          Kva som er populært og kan gje stemmer er vel det viktigaste for politikarane. Fagfolk og byråkratiet har stort ansvar for å få fram rette opplysningar til politikarane og i media 

    2. Harald Elvebakk on april 1, 2022 15:17

      Det er for meg fullstendig ubegripelig at norske politikere er så totalt blendet av det grønne skiftet at de ikke ser realiteter. Nedleggelse av av Gruve 7 er ren symbolpolitikk. Man kutter noen tonn CO2 i det de kaller et «sårbart» område. Dette kuttet har ingen innflytelse på global temperaturøkning. I den store sammenhengen er den ikke målbar. Det tar lang tid å bygge ut fornybar energi på Svalbard. Kanskje må man i en periode importere diesel også!! At det er varme i dypet, for eksempel i Adventdalen er det lite tvil om. Det er vel den, pluss vind som er løsningen. (evt. et lite atomkraftverk). Når en i tillegg kan produsere renere kull til stålindustrien som gir mindre forurensning er galskapen fullstendiggjort. Dette sagt uavhengig av krigen i Ukraina, men som gjør det ennå mer aktuelt å fortsette i Gruve 7.
      Samme symbolpolitikk ser en ved elektrifisering av sokkelen. Der flytter man utslippene nedover til Europa for å få mindre selv. Det må være bedre med utslipp i Nordsjøen enn i tett befolkede byer i Europa.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.