Geokalender oktober 2023
I år er det 200 år siden professor Jens Esmark gjorde observasjoner i det norske landskapet som ledet fram til den revolusjonerende teorien om at Nord-Europa hadde gjennomgått en Istid.
Professor Geir Hestmark ved Universitetet i Oslo har i detalj beskrevet denne historien i boka Istidens oppdager (2017). Han skriver: «Jens Esmarks oppdagelse av Istiden er den mest revolusjonerende vitenskapelige oppdagelse som noensinne er gjort med utgangspunkt i norsk natur».
200-årsjubileet for en slik banebrytende oppdagelse er en utmerket anledning til å dedikere denne utgaven av GEOkalenderen til noen få smakebiter fra istidslandskapet rundt Snøhetta på Dovre og dyrelivet som eksisterte her.
Høyt til fjells, der gress, blomster og annen vegetasjon har måttet gi tapt mot lange vintre og kalde somre, møter vi et grått, goldt landskap dominert av løse, kantete steiner, i beste fall tilgrodd med hardføre lavarter. Noen ganger er steinene plane og fine å gå på, mens de andre ganger danner et ujevnt og vanskelig underlag. En sommerlig topptur til Snøhetta forteller alt om det siste.
Dannelsen av blokkmark tilskrives vanligvis intens frostforvitring mens store isbreer dekket landet, men det foreligger en alternativ teori som sier at blokkmark også kan skyldes kjemisk forvitring i et varmt og fuktig klima før kvartær tid (GEO 03/2013: «Fjellenes oppsprukne gulv»).
GEO 2023 + kalender kan bestilles her