Denne saken ble først publisert 25. mars.
Hvordan vil koronakrisen, klimakrisen og oljepriskrigen påvirke olje- og gasselskapene og energibransjen fremover, spør Maria Moræus Hansen i en kronikk på TU.no.
Hansen er styreleder i Oslos nye byggforetak Oslobygg KF, men har hatt lang fartstid i oljebransjen, senest som visekonsernsjef i tyske Wintershall DEA.
Den tidligere oljetoppen påpeker at bransjen er svært syklisk, og har opplevd mange opp- og nedturer opp gjennom årene, noe hun oppsummerer i frasen «Here we go again». Men er det annerledes denne gangen?
Koronakrisen har strupet etterspørselen etter olje, spesielt etter at epidemien gikk fra å være kinesisk til å bli global.
– Men det virkelig utslagsgivende for oljekrisen var OPEC+-møtet i Wien 4. mars som endte med at Saudi Arabia og Russland gikk hvert til sitt og kansellerte tidligere avtalte produksjonsbegrensninger. Man gikk til en oljepriskrig – igjen, oppsummerer Hansen.
Maria Moræus Hansen erkjenner at hun, til tross for sine erfaringer med tidligere oljekriser og -nedturer, ikke fullt ut har oversikt over situasjonen vi står i i dag.
– Men det å svare at man ikke vet hva som vil skje er ikke noe en leder kan tillate seg så lenge. Jeg har selv forsøkt å systematisere tankene mine rundt to scenarier de siste ukene.
Det ene scenariet, ifølge Hansen, går ut på at denne oljekrisen blir spikeren i kista for industrien. Det vil fortsatt være etterspørsel etter olje og gass, men investorene vil være mer skeptiske til bransjen, og lave oljepriser vil ikke gi den avkastningen industrien en gang har levert. I dette scenariet vil investorene kanskje konvertere til fornybare, bærekraftige investeringer.
– Det andre scenariet baserer seg på tanken om at investorene, etter krisen, vil trenge rask god avkastning og at det å investere i olje på begynnelsen av en oppgangsperiode alltid har vært superlønnsomt, påpeker hun.
De midlene som kanskje skulle blitt brukt på en rask overgang til fornybarsamfunnet går i disse dager til koronakrisen, og da blir det kanskje viktigere enn noen gang å holde hjulene i gang på norsk sokkel og heller sette omstillingen på vent.
Maria Moræus Hansen sier at hun ikke vet hvilket scenario som er mest realistisk.
– Jeg er forundret over at mange fortsatt synes å tro at mye blir som før og at energiprosjekter og -investeringer som ble evaluert og besluttet før krisen bare kan fortsette som før. Denne oljekrisen kan faktisk komme til å bli den siste, fordi industrien ikke lenger er så relevant som den var, avslutter Maria Moræus Hansen.