Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Dyphavsmineraler: Hva skal til for å lykkes?
    Dyphavsmineraler

    Dyphavsmineraler: Hva skal til for å lykkes?

    Av Ronny Setsåseptember 3, 2024
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Et solid kunnskapsgrunnlag om dyphavet er avgjørende for sosial aksept. Dit kommer vi gjennom leteaktiviteter, som blant annet vil generere store mengder miljødata.

    Fra venstre: Høye Høyesen (NHO), Aslaug Hagestad Nag (Future Materials), Marianne Lefdal (Viridien), Egil Tjåland (NMM), Jimmy Ankargren (NOV) og Anita Evenset (Akvaplan NIVA). Kilde: Arendalsuka (streamet sending)

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    GCE NODE, GCE Ocean Technology, Norwegian Forum for Marine Minerals (NMM) og Offshore Norge hadde invitert til en panelsamtale under Arendalsuka med tema Havbunnsmineraler – hva skal til for å lykkes?

    I forkant av samtalen hadde Ingvild Kjerkol, leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget og Torgeir Stordal, direktør i Sokkeldirektoratet, forklart hvordan myndighetene og direktoratet har jobbet med åpningsprosessen og modnet frem kunnskapsgrunnlaget over flere år.

    Eirik Melle, senioranalytiker i Danske Bank, oppsummerte hvorfor vi vil trenge langt mer mineraler i årene som kommer (energiomstillingen), og viktigheten av å sikre tilgangen og verdikjedene knyttet til disse (sikkerhetspolitiske hensyn).

    Det var bred enighet om at sosial aksept for utvinning av dyphavsmineraler er avgjørende for å lykkes.

    – Det er viktig å se realiteten i det grønne skiftet, det krever en sterk utvikling av gruvedrift. Da må diskusjonen være faktabasert, og vi må snakke om hvor det drives gruver i dag og hvor nye skal åpnes, sa Walter Sognnes, adm.dir i Loke Marine Minerals.

    Sognnes var skuffet over motstanden mot marin gruvedrift, som han opplever som til tider lite faktabasert.

    – For eksempel er det noen som tviler på (det økte) behovet for mineraler i fremtiden, men de vil ikke referere til rapportene som dokumenterer dette, for eksempel fra Det internasjonale energibyrået eller Rystad Energy.

    Den til dels polariserende debatten rundt dyphavsmineraler i Norge har i stor grad handlet om hvorvidt vi har tilstrekkelig kunnskap om dyphavene til å åpne for letevirksomhet, som er ventet å skje i første halvår 2025.

    – Det som da vil skje, er at vi får mye mer miljødata. Det er det det skrikes etter. Disse dataene blir en bieffekt av letingen, og en enorm gevinst for de som jobber med dyphavsmiljøet, påpekte Egil Tjåland, generalsekretær i NMM.

    Loke Marine Minerals er blant aktørene som har tro på at mineraler på havbunnen kan være økonomisk drivverdige, både på norsk sokkel og i internasjonalt farvann.

    geo365.no: Tror på lønnsomhet for havbunnsmineraler

    Også Anita Evenset, forskningsdirektør i Akvaplan NIVA, var enig i at vi trenger mer kunnskap om dyphavet for å sikre sosial aksept.

    – Det er vel og bra at industrien involveres i å skaffe kunnskapen, men det er bra å høre at myndighetene også skal fortsette å hente inn data bredt, sa Evenset, og viste til at Kjerkol og Stordal hadde forsikret om at den statlige kunnskapsinnhentingen vil fortsette parallelt med aktivitetene til leteselskapene.

    Evenset påpekte at Norge lenge har et godt samarbeid mellom private aktører og det offentlige innen miljøforskning.

    – Noen omtaler det som noe negativt, at det ikke er objektiv forskning. Det mener jeg er helt feil, for dette har vi lang tradisjon på, sa hun, med henvisning til aktiviteten på norsk sokkel som har foregått i mer enn 50 år.

    Sognnes fastslo dessuten at industrien har langt bedre teknologiske ressurser for å gjennomføre undersøkelser i dyphavet.

    – Undersøkelser er ekstremt dyrt, det er begrenset hva akademia kan gjøre alene. Når akademia og industrien samarbeider, får vi det ypperste av resultater.

    Loke-direktøren mente også at det på sett og vis er for tidlig å snakke om sosial aksept.

    – Vi må ha en stegvis tilnærming. Først må vi skaffe kunnskap, og parallelt utvikle teknologi. Deretter kan vi gjennomføre konsekvensutredninger for aktuelle prosjekter, da får vi god aksept.

    Sokkeldirektør Torgeir Stordal forklarte hvorfor vi har gunstige forhold for dyphavsmineraler på deler av norsk sokkel og oppsummerte arbeidet Sokkeldirektoratet har gjort med å skaffe til veie kunnskap om ressursene og miljøet i dyphavet. Kilde: Arendalsuka (streamet sending)

    RELATERTE SAKER

    Lokes stillehavslisenser på auksjon

    mai 6, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    mai 2, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Error fetching posts
    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.