Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Fra ord til handling i utforskning av dyphavet
    Dyphavsmineraler

    Fra ord til handling i utforskning av dyphavet

    Av Guest Authormars 15, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Jon Hellevang i GCE Ocean Technology mener vi bør akselerere kunnskapsinnhentingen knyttet til dyphavsmineraler og foreslår fem konkrete tiltak.

    Foto: GCE Ocean Technology

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    I Geo365.no i fjor høst skrev Egil Tjåland, generalsekretær i Norsk forum for Marine Mineraler, at vi må gjøre noe konkret – ikke bare prate! når det kommer til kritiske mineraler.

    Jeg kunne ikke vært mer enig, men siden jeg ikke ser de konkrete forslagene fra Tjåland, tillater jeg meg å foreslå fem handlinger for å akselerere kunnskapsinnhentingen knyttet til mineraler i dyphavet:

    • Etablere en nasjonal strategi og veikart for havbunnsmineraler, sett i sammenheng med norsk prosess og batteriindustri.
    • En kraftig økning i den årlige bevilgningen til Oljedirektoratets kartlegging av dyphavet. I 2021 brukte Norge 30 000 millioner kroner til elbilfordeler mens Oljedirektoratet kun fikk én promille av dette, altså 30 millioner, til kartlegging av mineralressurser i dyphavet.
    • Eget FoUI-program som følger opp Forskningsrådets rapport «Kunnskapsgrunnlag for forskning og teknologiutvikling på området mineralutvinning på havbunnen». Her er målet at «Satsingen skal gi ny kunnskap om ressursgrunnlaget, ny teknologi som muliggjør undersøkelse og utvinning av mineralressurser på norsk kontinentalsokkel og miljøperspektiver ved virksomheten.» Et eget teknologioverføringsprogram fra olje og gassnæringer kan være et element. Etablering av nasjonale FoUI-sentre etter modell fra SFI/FME vil være et annet naturlig virkemiddel.
    • WWF etterlyser økt satsing til miljøkartlegginger via MAREANO-programmet. Jeg støtter dette, men kanskje vel så viktig er det at kartlegging av miljø og geologiressurser blir tettere koordinert og drar veksler på hverandre. Dette vil effektivisere arbeidet og gi bedre kunnskapsgrunnlag når biologi/økosystem og geologi/mineraler blir sett i sammenheng.
    • Senter for Dyphavsforskning ledet av Universitetet i Bergen er det forskningsmiljøet som har utført det meste av dyphavsforskningen i Norge. De har klart å koble ledende forskning på geologi og biologi gjennom det som var Senter for Fremragende Forskning (SFF) GeoBio i 2007-2017, finansiert av Forskningsrådet. Etter dette har senteret mottatt betydelige bidrag fra private stiftelser; K. G. Jebsen Senter for dyphavsforskning (2017-2021) og nå Trond Mohn stiftelsen. For å sikre langsiktig kompetansebygging må dette senteret styrkes med offentlig grunnfinansiering. Norge må også styrke og fornye den nasjonale forskningsinfrastrukturen med en ny dyphavs-AUV – Autonomous underwater vehicle.

    Potensial for mindre miljøavtrykk

    Marine mineralressurser har større konsentrasjon (gehalt) av viktige mineraler som kan brukes til energiomstillingen enn landgruver. For sulfidavsetninger kan dette være en faktor på 5-10.

    For manganskorper og noduler er det meste av mineralene mulige å bruke, noe som begrenser behovet for deponering av restmasse. Dette gjør at marine mineraler har potensiale for mindre miljøavtrykk, energibruk og avfall enn dagens landbaserte gruver.

    NCS Exploration – Deep Sea Minerals

    I oktober 2022 arrangerer GeoPublishing konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals i Bergen.

    Besøk konferansenettsidene for mer informasjon

    I Hurdalsplattformen står det skrevet at «Norge har muligheten til å utvikle verdens mest bærekraftige mineralnæring. Næringen skal forvaltes med utgangspunkt i strenge utslipps- og miljøkrav og på en måte som sikrer at fellesskapet får sin andel av verdiskapingen».

    Innen havbunnsmineraler har Norge en rekke fortrinn. Vi har verdensledende teknologi og forvaltning, ressurser i egne havområder og en prosessindustri som gir muligheter for komplette verdikjeder. Denne fordelen må vi dra nytte av om vi ikke vil vente til resten av verden har løpt fra oss, mens vi hviler på våre «olje- og gasslaurbær».

    Bidrar til diversifisering

    Det er ikke slik at marine mineraler vil erstatte landbasert gruvedrift, men det kan være et viktig supplement spesielt for en del mineraler som kobber, kobolt, nikkel, sink og mangan som er sentrale for energiomstillingen.

    I dag forbruker Europa 25-30 prosent av verdens metaller, men produserer selv kun 3-5 prosent av disse. Det gjør oss svært avhengige av import.

    Der er fortsatt flere viktige spørsmål vi i felleskap må danne kunnskapsgrunnlag for å besvare, men det som er sikkert er at marine mineraler vil kunne diversifisere og styrke ressurstilgangen av kritiske råvarer. For å komme videre må vi styrke utforskningen av dyphavet.

    JON HELLEVANG

    R&D Manager i GCE Ocean Technology

    GCE Ocean Technology er en klynge bestående av 140+ bedrifter, forskningsmiljøer og offentlige aktører. Klyngen jobber for å styrke innovasjon og internasjonalisering av den verdensledende havklyngen i Norge. Marine mineraler er et område klyngen har jobbet aktivt med siden 2014.

    RELATERTE SAKER

    Lokes stillehavslisenser på auksjon

    mai 6, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    mai 2, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.