580 000 tonn kobber. 770 000 tonn sink. 15 160 tonn nikkel. 5 700 tonn kobolt. 235 tonn sølv. Og 3 tonn gull.
Det er summen av de mulige kjente metallressursene i Trøndelag.
I mars la Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Trøndelag fylkeskommune frem splitter nye geologiske kart og data gjennom samarbeidet Trøndelagsprogrammet.
De nye datasettene er fordelt på temaene industrimineraler, metaller, naturstein, byggeråstoffer, berggrunn og geologisk arv.
Geologiske ressurser utgjør altså den største delen av de nye dataene, og NGU bemerker at mange av mineralene og metallene er nødvendige for det grønne skiftet.
Geo365.no: Norges geologiske skattkiste
Det grønne skiftet omhandler overgangen fra karbonintensiv energiproduksjon til fornybar energiproduksjon og elektrifisering av samfunnet.
Vind- og solkraft krever langt flere kg metaller per produksjonskapasitet (MW) enn fossil energiproduksjon, og elektriske kjøretøy krever mer og flere metaller enn fossildrevne.
Sentrale metaller og mineraler for det grønne skiftet er blant annet kobber, nikkel, litium, kobolt, mangan, grafitt, sink og sjeldne jordartsmetaller.
Geo365.no: Det grønne skiftet kan gi nytt liv i gamle forekomster
En rekke av disse finnes altså i Trøndelag, som oppsummert øverst i artikkelen.
Ifølge copperalliance.org, krever én elbil ca. 83 kg kobber. Trøndelags 580 000 tonn kobberressurser kan dermed bidra til produksjonen av nærmere syv millioner elbiler.
Mining.com skriver at en elbil av merke Tesla i snitt bruker 45 kg nikkel. Trøndelag kan dermed bidra til produksjonen av drøyt 335 000 elbiler. Data fra det samme nettstedet indikerer at Trøndelags koboltressurser kan bidra til produksjonen av nærmere 1,7 millioner Tesla.
NGU bemerker imidlertid at ressursene ikke nødvendigvis er økonomisk utvinnbare. Først må det gjøres boringer og studier. Ett av selskapene som for tiden gjør undersøkelser på metallressursene i Trøndelag er Capella Minerals.
Dyphavsmineraler kan (også) bidra
Den forrige regjeringen startet en åpningsprosess for utvinning av norske dyphavsmineraler. Vi har trolig ikke noduler i norske farvann, men det er derimot påvist forekomster av massive sulfider og skorper.
Oljedirektoratet er i full gang med å kartlegge norske marine mineralforekomster, og bistår også Olje- og Energidepartementet som utarbeider en konsekvensutredning. Konsekvensutredningen skal etter planen bli behandlet i andre kvartal neste år.
Les mer om temaet:
Norges viktigste bidrag til det grønne skiftet
Nødvendig for det grønne skiftet
Ønsker full norsk verdikjede for dyphavsmineraler
Rystad Energy utarbeidet på vegne av Norsk olje og gass en rapport som antyder at dyphavsmineraler kan bli Norges neste industrieventyr. Rapporten er imidlertid basert på tynt datagrunnlag. Vi vet så langt svært lite om ressursgrunnlaget langs midthavsryggen i Norskehavet.
NCS Exploration – Deep Sea Minerals
I oktober 2022 arrangerer GeoPublishing konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals i Bergen.