Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Et grunnlag for økt mineralaktivitet
    Bergindustri

    Et grunnlag for økt mineralaktivitet

    Med den nye mineralloven moderniseres regelverket for mineralnæringen i Norge. Loven imøtekommer næringens behov for raskere og mer forutsigbare prosesser, samtidig som bærekraft og urfolks rettigheter styrkes.
    Av Ronny Setsåjuli 28, 2025
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    default

    Den nye mineralloven skal gi enklere og mer forutsigbare prosesser for mineralselskaper. Her fra Fensfeltet, der Rare Earths Norway startet en borekampanje sent i 2024. Foto: Rare Earths Norway

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Den 20. juni 2025, på Stortingets siste dag før sommeren, ble Norges nye minerallov vedtatt. Den trer i kraft 1. juli 2026, erstatter mineralloven fra 2009 og skal styrke Norges posisjon som mineralleverandør. Loven svarer i stor grad på regjeringens mineralstrategi fra 2023.

    – Med økt geopolitisk uro og press på globale verdikjeder, vokser behovet for mineraler som trengs i batterier, vindturbiner, digitale teknologier og forsvarssystemer. Da må vi ha et moderne lovverk som gjør det mulig å utnytte ressursene våre på en bærekraftig måte, uttalte næringsminister Cecilie Myrseth.

    Bakteppet er at mineraler står langt høyere på agendaen enn for drøyt 15 år siden. Det handler ikke bare om det grønne skiftet – politiske ledere tar nå også inn over seg at sikker tilgang til mineraler og metaller, som samfunnet vårt er avhengig av, er avgjørende for å redusere sårbarhet mot eksportrestriksjoner og brudd i forsyningskjedene.

    Raskere, enklere og mer koordinert

    En konkret endring i mineralloven som skal bidra til å sette fart på mineralprosjekter, er at Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) får en koordinerende rolle i saksbehandling. Sagt på en annen måte, DMF blir «kontaktpersonen» som hjelper mineralbedriftene fra a til å i søknads- og konsesjonsprosessen.

    Stortinget har bedt om klare tidsfrister for saks- og klagebehandling, og muligheten for samkjørte høringsprosesser for mer effektivitet og forutsigbarhet.

    En felles, eksklusiv undersøkelsestillatelse for de ulike mineralforekomstene – statens mineraler, industrimineraler og lette metaller – skal gjøre utvikling av mineralprosjekter mer ryddigere.

    Tvisten mellom Nordic Mining og Arctic Mineral Resources (AMR) om Engebøfjellet illustrerer utfordringene med overlappende rettigheter til ulike mineraltyper under den tidligere mineralloven.

    Striden dreide seg om rettigheter til henholdsvis rutil (statens mineral) og granat (grunneiers mineral). Høyesteretts dom i mars 2024 ga Nordic Mining eksklusiv rett til alle mineraler i forekomsten.

    Andre eksempler på slike sammensatte forekomster er Fensfeltet, Helleland/Bjerkreim og apatittforekomster i Larviksområdet.

    Leteselskapene kan også glede seg over at Stortinget har bedt regjeringen gi mineralnæringen unntak fra motorferdselloven ved undersøkelser, forutsatt grunneiers samtykke.

    Styrker bærekraft og samiske rettigheter

    Loven fremmer bærekraft gjennom en rapporteringsplikt for overskuddsmasser, som kan bidra til bedre ressursutnyttelse.

    Urbefolkningens rettigheter styrkes. Ett eksempel er ved at lovens særregler for samiske forhold utvides fra Finnmark til hele det tradisjonelle samiske området.

    I tillegg skal gruveoperatører som opererer i dette området betale et vederlag til berørte samiske rettighetshavere. Vederlaget beløper seg til 0,25 prosent av utvunnet verdi.

    Norsk Bergindustri har prinsipielt vært imot at et slikt vederlag kun ilegges mineralnæringen, da det kan virke næringsvridende. Bransjeorganisasjonen stiller seg imidlertid positive til at regjeringen skal foreslå en modell for hvordan dette vederlaget skal fordeles lokalt, slik at det gagner bredt i lokalsamfunnene og stimulerer kommuner til å legge til rette for mineraluttak.

    RELATERTE SAKER

    Godkjenner gruveplan

    juli 21, 2025

    Sølv: Kongsberg

    juli 7, 2025

    Grønt lys for gruvetunnel

    juli 2, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN
    LEGG IGJEN DIN KOMMENTAR Cancel Reply

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Sørøst-Grønland stiger raskere enn resten av øya 
    Jul 25, 2025

    Sørøst-Grønland stiger raskere enn resten av øya 

    Slik så Norge ut i kambrium
    Jul 21, 2025

    Slik så Norge ut i kambrium

    Ser litiumpotensial på norsk sokkel
    Jul 17, 2025

    Ser litiumpotensial på norsk sokkel

    Mindre skogbranner, men …
    Jul 15, 2025

    Mindre skogbranner, men …

    Fem ganger mer kraft fra jordens indre  
    Jul 10, 2025

    Fem ganger mer kraft fra jordens indre  

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    Track all markets on TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.