Det svenske mineralselskapet Grangex meldte 6. mai at de har fullført oppkjøpet av Sydvaranger gruve fra amerikanske Orion Mine Finance. Grangex betaler i henhold til avtalen 1,5 millioner dollar i forbindelse med overtakelsen og totalbeløpet er 40 millioner dollar.
Oppkjøpet finansieres delvis gjennom en royaltyavtale og en offtakeavtale med gruveselskapet Anglo American. Anglo American skal også bistå i det kommende tekniske arbeidet.
Gruva var i drift fra 2009 til november 2015 da selskapet gikk konkurs grunnet lave råvarepriser. Siden ble Sydvaranger kjøpt opp av norske Tschudi Group og etter hvert amerikanske Tacora Resources.
Nå er det altså Grangex som skal styre gruva frem mot produksjon. Selskapet melder at de iverksetter en mulighetsstudie, og skal etter planen ta en endelig investeringsbeslutning tidlig i 2026. Selskapet har også to mineralprosjekter i Sverige, deriblant Dannemora jernmalmgruve i Sverige der de sikter mot gjenåpning i 2025.
Den forrige mulighetsstudien ble gjort i 2020, og det ble da estimert en netto nåverdi for Sydvaranger på 550 millioner dollar, eller ca. 6 milliarder kroner. Studien anslo en produksjonsperiode på 20 år, og kjente og indikerte ressurser utgjorde drøyt 470 millioner tonn jernmalm. Det var planlagt for en årlig produksjon på ca. fire millioner tonn magnetittkonsentrat av høy kvalitet.
Sverige er store på jernmalm. I 2022 produserte nabolandet nærmere 30 millioner tonn jern (konsentrat/produkter). Det tilsvarer hele 92 prosent av EUs totale produksjon. Kiirunavaara og Malmberget (LKAB) i Nord-Sverige er begge oppført på listen over verdens 40 største jernmalmforekomster (geo365.no: «Kolla Sverige!»).
Til sammenlikning produserte Norge v/ Rana Gruber drøyt 1,7 millioner tonn jernkonsentrat samme år (1,8 millioner tonn i 2023).
I driftsårene 2009 – 2015 ble det utvunnet 20 millioner tonn malm og produsert 8 millioner tonn konsentrat (68 prosent jerngehalt) ved Sydvaranger som ble solgt til Europa.
Sydvaranger har de siste årene vært på såkalt «care and maintenance», et begrep i gruvebransjen som innebærer at alt utstyr og infrastruktur i en gruve vedlikeholdes i påvente av fremtidig oppstart. I tillegg har selskapet gjennomført en rekke aktiviteter og studier for å sikre en lønnsom fremtidig drift.
Ifølge Norges geologiske undersøkelses (NGU) ferskeste rapport om verdiene av norske metallforekomster, har Sydvaranger gruve brutto (in-situ) verdier tilsvarende 250 milliarder kroner (geo365.no: «Verdiene mer enn fordoblet»).
Sydvarangers gruve- og produksjonsfasiliteter ligger i nærheten av Kirkenes og Bjørnevatn i Sør-Varanger kommune.
Fra gruven i Bjørnevatn til knuseverk, separasjonsverk og havn i Kirkenes opererer Sydvaranger en åtte km lang jernbane.