«In-situ verdien av de norske metallforekomstene med kjent tonnasje er 2 721 milliarder kroner,» skriver Norges geologiske undersøkelse (NGU) i sin oppdatering av verdien av metallforekomster i Norge. Ved forrige anslag, for ti år siden, var verdien 1 400 milliarder kroner.
Sagt på en annen måte tilsvarer NGUs siste anslag in-situ-verdien av Johan Sverdrup-feltet (gitt en dollarkurs på 9 kroner, og en oljepris på 100 dollar per fat.
In-situ verdi = Gjenværende tonnasje (Mt) x metall-innhold (%) x pris. In-situ verdi blir med dette verdien av en metallforekomst før produksjonskostnader (og alle andre kostnader) er trukket fra.
Det kan være interessant å se hvilke metaller og mineraler som bidrar mest til den totale beregnede bruttoverdien.
Ilmenitt (jern- og titanmineral) troner øverst med en gjenværende tonnasje som beløper seg til rundt 960 mrd. kroner. Deretter følger jernforekomstene med 670 mrd. kroner. 3. – 5. plass er henholdsvis rutil (231 mrd. kroner), vanadium (229 mrd. kroner) og kobber (175 mrd. kroner).
Om vi ser på in-situ-verdien av spesifikke gruveprosjekter, er det Norge Minings forekomst av jern, titan, fosfor og vanadium i Bjerkreim som kan skilte med høyest verdi (om lag 560 mrd. kroner, letefase).
Dette er etterfulgt av Titanias jern- og titanforekomst i Tellnes (545 mrd. kroner, utvinningsfase).
På tredjeplass finner vi Rana Grubers jernforekomst ved Mo i Rana (~277 mrd. kroner, utvinningsfase).
Det er også verdt å nevne de tre norske metallgruvene der utvinning kan være relativt nært forestående; Nussir (Nussir og Ulveryggen, kobber og gull), Nordic Mining (Engebø, titan og granat) og Sydvaranger Gruve (jern). Disse har in-situ-verdier på henholdsvis 93, 112 og 250 mrd. kroner.
6.8 Energimetaller
«Våre data inneholder 3 forekomster med energimetaller. Imidlertid er det bare en som har gjenværende tonnasje, Orrefjell uranforekomst i Troms og Finnmark. For Orrefjell har vi følgende in-situ verdier: Tonnasje 150 000 tonn, gehalt 0,0615 % U og in-situ verdi 14,42 millioner kroner.
Fensfeltet er kjent for sitt innhold av thorium, resursene er ikke beregnet med særlig stor nøyaktighet. Dahlgren (2012) gir et maksimalt anslag over tonnasjen av thorium i Fensfeltet på 675 000 tonn. Skulle dette bli bekreftet er ressursene her i verdensklasse.»
Troner Fensfeltet høyest?
Fensfeltet har for øvrig også en betydelig forekomst av sjeldne jordartsmetaller. De har i nyeste rapport en in-situ-verdi på 1 103 mrd. kroner og bemerker:
«Siden det i Fensfeltet er pågående undersøkelser når denne rapporten ble sammenstilt er det ikke tatt med noe ressursanslag eller in-situ verdier for Fensfeltet. Det er rapportert in-situ verdier som varierer fra 1103 til over 10.000 Mrd Kr for denne forekomsten. Hvis vi antar en mengde REE på 4.9 Mt vil in-situ verdien bli 1103 Mrd kr for Fen.»
Geoforskning.no: Vulkan dannet Europas kanskje største forekomst
Geo365.no: Viser interesse for norsk forekomst
Langt ifra alle landets metallforekomster er med i beregningen. NGU påpeker at det er ca. 4 600 registrerte metallforekomster i Norge. Av disse er det kun 247 som har kjent tonnasje, hvorav 144 har gjenværende tonnasje. Det er altså disse 144 forekomstene som utgjør in-situ-verdien på drøyt 2 700 mrd. kroner.
Direktoratet for mineralforvaltning skriver i deres Harde fakta om mineralnæringen 2020 at det ble solgt mineraler for 11 960 millioner kroner det året. Det inkluderer imidlertid både byggeråstoff, naturstein, industrimineral, energimineral og metallisk malm. For sistnevnte var salgsverdien 2 291 millioner kroner.
I samme rapport kan vi lese at mineralnæringen sysselsatte 4 646 årsverk i 2020. Det hevdes imidlertid at ett årsverk i mineralnæringen utløser 1 – 3 årsverk i andre næringer som leverandører, underleverandører, service, transport etc.