Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Få og små funn gir svak tilvekst
    Olje og gass

    Få og små funn gir svak tilvekst

    Av Halfdan Carstensjuni 11, 2015
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Resultatene av årets letebrønner er foreløpig lite oppløftende. Ressurstilveksten er liten. Men det er fortsatt håp for 2015, mener analytikerne i Rystad Energy.
    Illustrasjon: Rystad Energy
    Funn på norsk sokkel de siste 15 årene med antatte ressurser angitt i oljeekvivalenter. Brun farge angir funn som har kommet i produksjon, mens gul farge angir funn som er under utvikling (godkjent PUD).

    Funn på norsk sokkel de siste 15 årene med antatte ressurser angitt i oljeekvivalenter. Brun farge angir funn som har kommet i produksjon, mens gul farge angir funn som er under utvikling (godkjent PUD).

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Ressurstilveksten har i snitt ligget på rundt 6-700 millioner fat oljeekvivalenter (o.e.) de siste årene, men så langt i år ligger vi an til et mye dårligere resultat, forteller Nils-Henrik Bjurstrøm i Rystad Energy.
    Han skynder seg å legge til at funnet av Johan-Sverdrup-feltet i 2011 trakk snittet for de foregående 15 årene godt opp. De siste anslagene viser at det finnes bortimot tre milliarder fat utvinnbar olje for feltet på Utsirahøyden.
    Årets ressurstilvekst ligger foreløpig langt under pari.
    – Det er gjort noen få funn, og alle er små, forteller Bjurstrøm.
    Han trekker frem gassfunnene i Norskehavet rundt Aasta Hansteen-feltet (Snefrid Nord og Roald Rygg, hhv. 6706/12-2 og 6706/12-3, begge Statoil), gassfunnet Zulu på kanten av Stordabassenget (26/10-1, Lundin), samt oljefunnene Romeo i Sentralgrabenen (2/4-22S, Statoil), Krafla i den nordlige delen av Nordsjøen (30/11-10, Statoil) og Imsa i Norskehavet (6406/2-8, Wintershall). Brønnen på Krafla er en avgrensningsbrønn etter et funn som ble gjort i 2011.
    Til sammen har dette gitt opp mot 90 millioner fat oljeekvivalenter (o.e.) gass og 25 millioner fat olje (Krafla ikke medregnet).
    – Hvis denne trenden med tørre brønner og små funn fortsetter, kan resultatet ved årets slutt bli magert. Ressurstilveksten kan ende opp med 2-300 millioner fat utvinnbare o.e. I så fall vil dette gi et resultat som bare er svakt bedre enn bunnårene 2004 og 2006, etter som det hvert av disse årene ble påvist mindre enn 150 millioner fat.
    – Et forventningsrettet estimat er at det blir funnet 5-600 millioner fat o.e. på norsk sokkel i løpet av 2015. Dette er en nedgang på ca. 100 millioner fat fra 2014.
    Men Bjurstrøm mener det er godt håp om at 2015 blir et like godt eller bedre år enn de tre siste årene.
    – Det gjenstår å bore prospekter med et samlet estimat på 2,4 milliarder fat o.e. I tillegg vet vi om 7-8 brønner hvor det ikke er oppgitt et «pre-drill estimat», forteller han, med referanse til data han henter ut fra Rystad Energy ECube og NCS Business Development Atlas.
    Det neste halvåret på norsk sokkel blir unektelig interessant. Og nå bores Zumba som alene kan gjøre 2015 til et «gjennomsnittsår» (GEO 04/2015; «Et usedvanlig prospekt»; WellBet Zumba)

    Stay tuned!

    Les også:
    EM-anomali med gåtefullt svar
    Gassfunn på Zulu

    RELATERTE SAKER

    Kan bidra til økt leteaktivitet

    mai 7, 2025

    Unlocking Norway’s tight gas potential

    april 25, 2025

    Styrker Barentshavet som petroleumsprovins

    mars 31, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.