Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Fem tusen forslag – sju kandidater – én vinner
    Geoturisme

    Fem tusen forslag – sju kandidater – én vinner

    Av Halfdan Carstensjuli 7, 2014
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Nå teller hver stemme. Fra og med 30. august til og med den 12. september kan alle med interesse for den navnløse norsk-svenske fjellkjeden være med og bestemme hva den skal hete. Avstemningen foregår på UT.no.
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Mer enn 5000 navneforslag har kommet inn. Ikke 5000 forskjellige – noen er like, eller bygd på samme lest – men juryen på sju har blitt forelagt et betydelig antall forslag, og den har gjort sitt valg med å pukke ut sju verdige kandidater basert på noen få enkle, men likevel viktige kriterier: navnet skal ha god klang på skandinaviske språk, det skal klinge godt internasjonalt (spesielt engelsk og tysk), det skal være samlende for den lange rekken av fjell, og det skal ha en god begrunnelse i norsk/svensk kultur og natur.

    –        Juryens hovedoppgave har vært å finne frem til sju navn som alle kan bli brukt, uavhengig av hvilket navn som vinner frem, og det tror jeg vi har, sier Tom Bugge, formann i juryen og president i Norsk Geologisk Forening.

    Ingen forening i Norge står nærmere fjellene enn Den Norske Turistforening (DNT). Derfor er det viktig at den ser verdien av et samlende navn.

    –        DNT har hatt hovedansvaret for å spre glede og interesse til turgåerne i fjellet, helt siden foreningen ble opprettet i 1868. Med våre ca. 250.000 medlemmer vil vi nå bidra til at hele fjellkjeden får et navn, og ikke bare den enkelte fjellheim, sier Kristin Krohn Devold, generalsekretær i Den Norske Turistforening.

    –        Norske fjell er og har lenge representert unike frilufts- og reislivsopplevelser, som så vel nordmenn som utenlandske gjester har visst å sette pris på. Som generalsekretær i DNT ønsker jeg å trekke enda flere gjester til norske fjell, og jeg håper det nye navnet vil øke interessen for fjellkjeden i en internasjonal sammenheng, sier Devold.

    Avstemningen starter den 30. august kl. 15.00 og holder på frem til og med den 12. september kl. 09.00. Avstemningen skjer i et samarbeid med Den Norske Turistforening og NRK på nettstedet UT.no, og den 14. september blir navnet på fjellkjeden offentliggjort i radioprogrammet Friluftsmagasinet. Samtidig sender Norsk Geologisk Forening ut en pressemelding om navnet slik at alle landets medier skal kunne få med seg denne – for landet – gode nyheten.

    Den norsk-svenske fjellkjeden har sine aner flere milliarder år tilbake, og den har blitt formet til sitt storslåtte uttrykk gjennom de siste 400 millioner år. Den er 1500 km lang, strekker seg fra Agder og Rogaland i sør til Finnmark i nord, og gjør en solid sveip innom Sverige på sin vei nordover. Fjellkjeden er likevel dominerende norsk. Det er her vi finner det største arealet og det største volumet, og det er også i Norge de høyeste toppene ligger. Hele 134 topper her i landet er høyere enn Kebnekaise (2108 m o.h.), svenskenes stolthet langt mot nord. Kartografi: NGU
    Den norsk-svenske fjellkjeden har sine aner flere milliarder år tilbake, og den har blitt formet til sitt storslåtte uttrykk gjennom de siste 400 millioner år. Den er 1500 km lang, strekker seg fra Agder og Rogaland i sør til Finnmark i nord, og gjør en solid sveip innom Sverige på sin vei nordover. Fjellkjeden er likevel dominerende norsk. Det er her vi finner det største arealet og det største volumet, og det er også i Norge de høyeste toppene ligger. Hele 134 topper her i landet er høyere enn Kebnekaise (2108 m o.h.), svenskenes stolthet langt mot nord.
    Kartografi: NGU

    Juryen forbeholder seg retten til å annullere resultatet hvis det viser seg at det er tatt i bruk avstemningsmaskiner eller lignende for å manipulere sluttresultatet.

    NGF har valgt å åpne Geologiens Dag 2013 i byen med de sju fjell – Bergen – med et arrangement på Fløyen. Her vil fjellkjedens geologi, kultur og betydning for turismen i Norge bli belyst med inviterte foredragsholdere, og ingen ringere enn ordføreren ønsker velkommen. Bergenserne bør benytte sjansen.

    Etter seminaret blir det geotur fra Fløyen. Alle seminardeltakerne vil delta og bistå Øystein Jansen i guidingen. Alle bergensere er invitert til å lære litt geologi.

    UT.no

    30. august (15.00) –

    12. september (09.00)

    Alle de sju kandidatene er presentert på denne nettsiden.

    Arrangementet på Fløyen

    09.00

    Trude Drevland, ordfører i Bergen, ønsker velkommen.
    Tom Bugge, president i NGF, offentliggjør vinneren av navnekonkurransen (forslagsstilleren), og vinnerne av andre konkurranser fra Geologiens Dag
    Morten Smelror, Direktør ved NGU: Geologiens Dag – dens plass i samfunnet
    Henrik Svensen, forsker ved Universitetet i Oslo: Bakgrunnen for kåringen
    Geir Hestmark, forsker ved Universitetet i Oslo: Geologene og fjellkjeden – i et historisk perspektiv
    Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge: Fjellkjeden og betydningen for turisme i Norge
    Øystein Jansen, Universitetet i Bergen: Om Bergens tilknytning til fjellene
    Anne Marit Aamelfot Hjelle, assisterende generalsekretær i DNT: Norsk fjellkultur

    10.30
    Etter seminaret er det geotur fra Fløyen ned fjellsiden. Alle interesserte er velkomne. Turen tar ca. 1.5 time.

    Godt besøkte Slogen (1564 m o.h.) i Sunnmørsalpene kan stå som et verdig eksempel på de mange fjellene som utgjør fjellkjeden. Moloen i forgrunnen er bygget av gneis. Den samme steinen dominerer i fjellene innenfor. Foto: Halfdan Carstens
    Godt besøkte Slogen (1564 m o.h.) i Sunnmørsalpene kan stå som et verdig eksempel på de mange fjellene som utgjør fjellkjeden. Moloen i forgrunnen er bygget av gneis. Den samme steinen dominerer i fjellene innenfor.
    Foto: Halfdan Carstens

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bømlo

    februar 3, 2025

    Gull: Gisna

    januar 6, 2025

    En visuell fornøyelse

    desember 6, 2024
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.