I forbindelse med at den tyske kobbergiganten Aurubis AG terminerte intensjonsavtalen, opplyste selskapet at de i tillegg til det kommersielle, måtte ta hensyn til sosiale forhold ved prosjektet. Avtalen strakk seg over 10 år og var verdt rundt 10 milliarder kroner.
– Vi har flere interesserte kjøpere, og dette har vi hatt hele tiden. Når Aurubis fikk tilbudet om intensjonsavtalen, så var dette i en knivskarp konkurranse med andre aktører, sier Øystein Rushfeldt, administrerende direktør i Nussir ASA, til High North News. Rushfeldt forteller at avslaget fra Aurubis ikke har vært et problem for selskapet, og at de har flere interesserte kjøpere.
Les på GEO365: Nussir mister milliardkontrakt
Manglende oppfølging fra myndighetene
Nussir har den senere tiden forsøkt å få rettet oppmerksomheten mer over mot balanseringen mellom behovet etter mineraler og metaller, belastningen på miljøet, og etter hvert overgangen til det grønne skiftet. Ifølge Rushfeldt forsøker de å få naturvernorganisasjoner, politikere og andre engasjerte personer til å se det litt større bildet.
– Går det til det ekstreme, hvor oppfatningen om at utvinning av mineraler og metaller er et ubetinget onde, så kommer man til et punkt hvor det ikke lengre er gjennomførbart å nå Europakommisjonens mål “Fit for 55”, sier Rushfeldt (“Fit for 55” er Europakommisjonens lovgivningspakke hvor målet er å redusere netto klimagassutslipp med minst 55 prosent innen 2030).
Nussir har allerede fått innvilget konsesjon for gruvedrift, men allikevel har oppstartsarbeidene blitt flere måneder forsinket på grunn av aktivistene. Rushfeldt er kritisk til myndighetens håndtering, og at de ikke følger opp deres egen mineralstrategi.
– Det er ingen reell satsing fra myndighetene. Det er nok i realiteten at det bikker over til det motsatte, sier Rushfeldt.
Les på GEO365: Sterk lokal støtte til Nussirs planer
Mye oppoverbakke
Ifølge Rushfeldt er Nussirs konsesjon et resultat av ti års betydelig innsats, og om lag 300 millioner kroner er lagt ned i prosessen.
– Konsesjonen er et definitivt et verdipapir, den og forekomsten er jo verdiene i selskapet. Vi har ikke så mange andre verdier enn det, uttaler Rushfeldt. Konsesjonen har vært gjennom en rekke utredninger, høringer, det er komment mange innsigelser, og den har vært oppe i Kongen i statsråd.
Nussir ble etablert i 1985, og Øystein Rushfeldt har vært aktiv i selskapet i over tolv år. Ifølge Rushfeldt har det vært mange fine øyeblikk hvor ting har gått veldig bra, men det har også vært perioder med mye oppoverbakke.
– I hovedsak er prosjektet preget av en vedvarende oppoverbakke. Vi er forberedt på at det vil det være helt frem til verket er fullfinansiert, ferdig bygget og i drift, sier Øystein Rushfeldt. Han avslutter med å si at etterspørselen etter kobber kommer bare til å øke ettersom vi skal over i et fossil-fritt samfunn.