Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Føler seg truet av ny utbygging
    Anlegg og infrastruktur

    Føler seg truet av ny utbygging

    Av Halfdan Carstensapril 6, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    I Drammen planlegges en ny bydel i et område som har blitt klassifisert som svært rasfarlig. Kritiske innspill og gryende motstand kan sette kjepper i hjulene.

    Bebyggelsen tett opp til Drammenselva vil være truet av kvikkleireskred hvis det blir utbygging på travbanen. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Det ser idyllisk ut. Parklingende utbygging av boliger, barnehage og helsebygg, med tilhørende idrettsanlegg der barn, ungdom og voksne kan boltre seg. Det er Åssiden Eiendom, Sjølyst Utvikling, Nils Tveit Holding i samarbeid med Drammen kommune som fremstiller en planlagt ny bydel ved den eksisterende travbanen på nordsiden av Drammenselva.

    Utbygningsområdet med travbanen ligger midt i bildet.

    Dessverre er det sprekker i idyllen. Løsmassekartet fra NGU (ngu.no) viser at hele området ligger under marin grense og består av mektige marine avsetninger. 

    I en rapport fra Rambøll, datert 26.09.2019, viser grunnundersøkelsene at området har «løsmasser bestående av middels til meget sensitiv leire».

    Senere, i en geoteknisk vurdering fra 15.10.2020, skriver Rambøll at en ROS-analyse for å vurdere «gir at skadekonsekvensen av et eventuelt områdeskred er «meget alvorlig», og faregradsklassen er «høy». Dette setter planområdet i risikoklasse 5.»

    Ikke nok med det, det har allerede gått flere leirskred i området, bare de siste hundre årene har det gått fem stykker. Sårene i terrenget er lett synlige med moderne teknologi.

    Se også innslaget i Distriktsnyhetene Oslo og Viken kl 19:45 6. april her

    Faregrad Høy

    Da er det ikke til å undre seg over at eierne av i de eksisterende boligene i området blir uroet, og foreningen «Redd Åssiden fra katastrofen», som representerer 45 huseiere og har mer enn 500 facebook-medlemmer, har satt juridisk ekspertise på saken. Bakteppet er selvsagt katastrofen i Gjerdrum i desember 2020.

    Advokat Rune Østgård skriver i et brev til Drammen kommune at «prosjektet sannsynligvis ikke er gjennomførbart innenfor rammene av dagens regelverk».

    Han viser samtidig til at den geotekniske ekspertisen har avmerket to kvikkleiresoner som de har gitt faregrad «Høy» og anfører at dette tilsvarer «en nominell årlig sannsynlighet for skred som er større enn 1/100, det vil si mer enn ett skred i løpet av 100 år».

    Utbyggingsområdet ligger på kvikkleire (blå farge). Kart: ngu.no

    Kritisk svikt

    Østgård viser også til at de geotekniske konsulentene som har vært benyttet (Rambøll og Multiconsult) ikke har vurdert sideveis utbredelse av et mulig skred. Fareområdet er derfor ikke avgrenset korrekt. Nødvendigheten av dette er imidlertid beskrevet av (den gjeldende) kvikkleireveilederen («Sikkerhet mot leirskred Nr. 1 2019»). Der heter det at «Ved avgrensning av løsneområde er det også nødvendig å vurdere sideveis utbredelse av et eventuelt skred (utbredelse langs høydekotene).

    «Hvis man ikke vurderer sideveis utvikling kan konsekvensen bli at man avgrenser et løsneområde som er mindre enn det reelle løsneområde. Følgen av det kan bli at man overser at skred som starter i et tilgrensende område kan utvikle seg inn i og forårsake skade i det området som inngår i faresonen, eller at det motsatte kan skje,» skriver Østgård i sitt brev til kommunen.

    Østgård konkluderer med at «det en kritisk svikt i rapportene at det ikke finnes noen refleksjoner rundt sideveis skredutbredelse og at de ikke har avgrenset fareområdet korrekt og med grunnlag i en konkret og konservativ vurdering».

    Saken om utbyggingen på den gamle travbanen i Drammen kommer etter planen opp i formannskapet 20. april.

    RELATERTE SAKER

    Manglende helhetlig kontroll

    mai 9, 2025

    Veien til bedre masseforvaltning

    mars 24, 2025

    Anbefaler sikringstiltak

    mars 17, 2025
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. Hallgeir Elvehøy on april 9, 2022 10:46

      Ser bildeteksten til løsmassekartet hevder at blått viser kvikkleire – det er feil. Blått viser til marin leire. Leira KAN vere kvikk. Og travbana ligg på grått felt – fargen burde vert forklart for dei som ikkje er kjent med løsmassekart.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.