– Er en stein en tidsmaskin? Kult! Åtteåringen lar seg engasjere på sengekanten. Boka er kjempestor og fargerik. Språket er dagligdags med metaforer som fungerer: En geolog er en steinjeger. Jorda var en snørrete slimplanet i prekambrium. Oslofeltet ble formet av fisende vulkaner som eksploderte med et stort «kaboom!». Guttungen insisterer på at her må vi lese alt – ikke bare hoppe mellom de fristende faktaboksene.
Geolog Reidar Müller og tegneserieskaper Sigbjørn Lilleeng har gått sammen om å fortelle Norges geologiske historie fra prekambrium til menneskenes tidsalder. De to skrur på «tidsmaskinen» ved å la interessante steinfunn fra hele Norge bli til levende bilder av skorpioner som svømte, dinosaurer som tråkket i sanden og alligatorer som lurte i vannskorpa. De forhistoriske dyrene er tegnet med glimt i øyet og en personlighet som passer med rollen som bytte- eller rovdyr. Satt i rekkefølge blir bildene en gjennomillustrert oversikt over livet i de geologiske periodene som formet landet vårt. En sympatisk, grønn dinosaur viser rundt. For hver periode er det nøkkelfigurer som viser hvordan kontinentaldrift og klima endret Norge fra å være et havområde sør for ekvator til tropeland, ørken og til slutt fjell med isbreer.
At Norge har gjennomgått det meste, overrasker kanskje ingen. Men at dette landet av gråstein rommer så mange verdenssensasjoner innen geovitenskapen, er nytt for selv en erfaren geolog. Her er boka ikke lenger kun en barnefortelling, men rett og slett en illustrert krønike over de siste tiårenes forskning i Norge: De eiendommelige ediacara-dyrene på Digermulen i Finnmark, Mjølnirkrateret i Barentshavet, svaneøglefunnet på Svalbard, oljebrønnen som spiddet en dinosaurknokkel på Snorre-feltet – her er alt tegnet inn. En viktig lesergruppe bør være studentene. For en morsom måte å lese til eksamen på!
Hva med oss andre voksne? De tidlige utgavene av Harry Potter var også å få kjøpt med nøytralt omslag så ingen skulle se at du satt og leste en barnebok på bussen. Supervulkaner og digre dinosaurer er alt for stor og iøynefallende til å gjemmes bort, og med Harry Potter er vel grensene mellom barne- og voksenlitteratur sprengt for godt. Vær en stolt geolog, brett ut boka foran deg og gled deg til interesserte spørsmål fra alle kanter!
Tilbake på sengekanten slår åtteåringen fast at boka er lærerik. Og er det noen som kan lære seg at verdens største sjøskorpion heter Jaekelopterus rhenaniae og at slektningen fra Ringerike er 428(!) millioner år gammel, så er det barn. Men far blir ganske sliten av å lese alle oppramsingene: Årstall i millioner, geologiske tider på gresk og fossilnavn på latin. Med så mange fakta blir det mye å gjøre for forlagets redaktør og fagkonsulenter, og det er ikke rart at det blir noen småfeil. Men hvor er Jan Mayen, og hva er en paleontolog? Til tross for iherdig lesing er det ikke å få øye på.
Her kommer Jørn H. Hurum og Merethe Frøylands bok Geologiske turer i Oslotraktene (2017) med en viktig synsvinkel. Boka tar oss med gjennom noen av de rikeste geologiske områdene i Norge, men klarer likevel å holde seg til ett viktig tema per tur. Slik blir turen lærerik, og det lettfattelige temaet kan bli inngangen til mye mer komplisert kunnskap seinere. På jobben min innvender ikke-geologene at vi stadig ønsker å forklare alt, mens det de selv vil vite, er noen få fakta som de trenger for å gjøre jobben sin. – Når kommer vi til dinosaurene, spør åtteåringen et stykke ut i kambrium.
Men hei, i Supervulkaner og digre dinosaurer er naturligvis hele Norges historie med. Dette er jo den kjempestore boka om Norges kjempelange historie, som undertittelen sier. En slags illustrert bibel om Norges geologi. Ikke mange leser Bibelen fra perm til perm, og det trenger ikke du å gjøre med denne boka heller. Hopp som du vil fra faktaboks til faktaboks og les det du har lyst til. Noe slikt har vi ikke på norsk fra før!
Anmeldt av geolog Øyvind Engen (44) og Leif (8)
1 kommentar
Finner ikke «Den Slimete Planeten» i butikkene på Internett. Hvem har publisert denne boken?