Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » NGUs triste anslag
    Dyphavsmineraler

    NGUs triste anslag

    Av Halfdan Carstensfebruar 10, 2023
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Når du har feiret dine første 150 år, og vel så det, er det vel egentlig på tide å slutte med destruktiv sutring.

    Sulfidprøver hentet av OD ved Mohnsryggen i 2020. Foto: OD

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Norges geologiske undersøkelse (NGU) ble forbigått da forvaltningsansvaret for havbunnsmineraler skulle tildeles. OED/Oljedirektoratet (OD) trakk det lengste strået. NGU satt tomhendt tilbake.

    Forvaltningsansvaret

    «Forvaltningsansvaret for havbunnsmineraler på norsk sokkel er lagt til OED, og OD er departementets fagetat og bistår departementet. OD har derfor fått oppgaven med nasjonal administrasjon av alle undergrunnsdata som er samlet inn fra den norske kontinentalsokkelen og å kartlegge forekomstene av havbunnsmineraler på norsk kontinentalsokkel.»

    Det likte de dårlig i Trondheim. Og hevnen er søt. I sitt høringssvar til konsekvensutredningen (Konsekvensutredning for mineralvirksomhet på norsk kontinentalsokkel, offentliggjort 27.10.22) prøver de forsmådde geologene å vise hvor mye de kan om både leting, produksjon, oppredning av mineraler og miljøovervåking, og samtidig påpeke hvor lite geologene og ingeniørene i OD kan. Ikke én positiv setning er å oppdrive. Utenfra virker det hele patetisk.

    NGU feilet i 1958 da det ble sagt at «Man kan se bort fra muligheten for at det skal finnes (…) olje på kontinentalsokkelen langs den norske kyst» (geo365.no: «Et mye omtalt brev»). Skal statsinstitusjonen igjen dumme seg ut ved å motarbeide den konstruktive fasen Norge nå er i mht. leting og utvinning av havbunnsmineraler?

    ODs rolle i åpningsprosessen

    «Regjeringen har satt i gang en åpningsprosess for mineralvirksomhet på norsk sokkel. Olje- og energidepartementet, som har forvaltningsansvaret for havbunnsmineraler, vil lede arbeidet med åpningsprosessen. Oljedirektoratet (OD) bistår departementet i gjennomføringen av konsekvensutredningen og koordinerer det faglige utredningsarbeidet.»

    Vi trodde NGU hadde til oppgave å fremsnakke norsk mineralnæring, enten den foregår på land eller til havs, men nei, slik er det ikke, i sitt høringssvar til konsekvensutredningen gjøres det et alvorlig forsøk på å snakke ned utviklingen av en fremtidig næring som har nasjonale og globale implikasjoner. Høringsuttalelsen med sin belærende tone er signert en avdelingsdirektør og en fungerende avdelingsdirektør. Står NGUs (adm.) direktør virkelig bak dette? Har hun i så fall forstått hva hun er med på?

    Det som er litt tragikomisk er at NGU rakker ned på ODs ressursestimater lenge før OD kom med sitt ressursestimat (geo365.no: «Store tilstedeværende ressurser»). ODs estimat kom faktisk på samme dag som høringsfristen gikk ut. Her solgte NGU skinnet lenge før bjørnen var skutt …

    Les også: «ODs unnlatelsessynd»

    Komisk er det også at NGU over natten har blitt eksperter på letekostnader langt til havs. Meg bekjent har OD langt større kompetanse på marine operasjoner enn det NGU har oppnådd gjennom sitt MAREANO-engasjement. Det er på tide at NGUs selvbilde blir justert.

    NGUs høringssvar syder av negativitet, avsnitt for avsnitt, det virker som det viktigste er å diskreditere ODs kompetanse på mineraler generelt og havbunnsmineraler spesielt.

    NGU må nå slutte å surmule.

    Norge har en unik sjanse til å være i førersetet når leting og utvinning av havbunnsmineraler nå kommer i gang. Med våre teknologiske fortrinn, nedarvet fra oljevirksomheten, samt vår stadig mer tydelige miljøprofil, kan vi gå foran og vise at det er mulig å utnytte havbunnsressursene på en fornuftig måte (noe trålfiskerne ikke har klart).

    NGU burde ta denne enestående muligheten inn over seg – og ikke skyte ned fuglen lenge før den har lettet, og vist at den har klart å være flyvedyktig.

    GOD HELG

    RELATERTE SAKER

    Lokes stillehavslisenser på auksjon

    mai 6, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    mai 2, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025
    Vis 2 kommentar(er)

    2 kommentarer

    1. gunnvald on februar 10, 2023 11:25

      Det må være galskap og bruke milliarder på og hente mineraler på havets bunn når REE -og sjeldne mineraler er allerede reg og dok som verdens største forekomst på fens feltet i ulefoss www,fensfeltet,no.
      Vi i ree xploration as http://www.reexploration.no skal ihvertfall dok forekomsten ifm 3 dim boring etter anerkjent standard som vil bli mye enklere og utvinne en usikre sjø mineraler, som sannsynligvis ødelegger livet i havet. Det er nok en grunn til at store Equinor as trakk seg fra prosjektet – de vil ikke risikere og ødelegge livet i havet for all fremtid. Vi har også jobbet medløsninger på avgangs masse problemet etter separasjonen av malmen og har nå en emulgator som gjør avfallet etter foredling av malmen om til nye betong konstruksjoner. MVH Gunnvald Solli -gksolli@online.no 920 63300

      • Ron Werner on februar 15, 2023 15:38

        Er det nå 3 selskaper som holder rettighetene for gruvedrift på Fensfeltet??? Kan det bli enda mer komplisert??? What can possibly go wrong…!?

        Ellers, har det ikke blitt litt umoderne å snakke om «verdens største». Snart oppdages det en forekomst som er enda større…

        Pluss at det er så vanvittig mange faktorer som bestemmer lønnsomheten av en forekomst, at det kan hende at til og med verdens største forekomst ikke kan tas i drift, fordi det finnes 5 mindre forekomster som la seg drive med mye større profitt og/eller mindre skadevirkninger.

        Når det gjelder verdiene som ligger på havbunnen. Kan det hende at tradisjonelle gruveselskaper føler seg truet? Det kreves vel en hel annen kompetanse enn de har pr. i dag for å utnytte disse forekomster. Forekomster som kan gjøre svært mange landbaserte forekomster verdiløse, og som de kanskje allerede har investert mange millioner (eller milliarder?) i…!?

        Uansett hvor det drives med gruvedrift, på land eller på havbunnen, det er politikken som bestemmer hvor stor skadevirkninger kan være. Å konkludere noe som helst på forskudd, virker meningsløst. Hvis gruvedrift på havbunnen kan gjennomføres lønnsomt, og med mindre skade, eller med skade som er lettere å reparere enn på land, da er valget vell ikke så vanskelig.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.