I januar i år meldte Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) at de hadde overlevert Helhetlig tiltaksplan for Folldal gruver til Nærings- og fiskeridepartementet. Planen beskrev hvordan forurensning fra tidligere gruvevirksomhet kunne gripes fatt i.
Et grovt overslag tilsier at tiltaksarbeidet vil koste ca. 220 millioner kroner. Folldal Gruver ble lagt ned i 1993 etter å ha vært i drift siden 1748.
Geo365.no: Nå skal gamle synder ryddes
Regjeringen, som nylig la frem sitt forslag til statsbudsjett 2023, skriver i en pressemelding at de vil sette av 16 millioner kroner til første fase av oppryddingsarbeidet.
– Miljøutfordringen i Folldal er stor, og oppryddingsarbeidet har tatt tid blant annet fordi forurensningsproblemet er komplekst og derfor krever en skreddersydd løsning, uttaler næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).
Elva Folla, som renner ut fra det gamle gruveanlegget i Nord-Østerdal der kobber, svovel og sink ble tatt ut, er sterkt preget av driften. Beregninger har vist at det årlig renner ut 15 tonn kobber, 10 tonn sink, 200 tonn jern og 1 000 tonn sulfat. Resultatet er rødfargede elvebredder uten spor av fisk.
I henhold til tiltaksplanen er det hovedsakelig tre tiltak som må gjennomføres.
- Grøftesystemet og survannsnettet må utbedres slik at en minimerer mengden rent vann som tilføres gruveområdet, dette skal også bidra til å redusere mengden forurenset vann som dannes og som må behandles.
- Gruvemassene sikres mot avrenning ved at de dekkes til med et tett sjikt som beskytter mot inntrengning av vann/nedbør og reduserer mengden vann som må behandles. Det er imidlertid ikke alle områder som egner seg til dette på grunn av terrengformen og at området også skal bevares som et kulturlandskap.
- Det etableres et renseanlegg med slamhåndtering for å få behandle det forurensede vannet før det går ut i Folla. Det er foreslått et aktivt renseanlegg hvor det tilsettes kalk slik at vannet kan nøytraliseres og metallene felles ut. Dette krever et deponi for slammet med kalk og metaller som dannes.
Vestre påpeker at mineraler er en forutsetning for det grønne skiftet, men at det er viktig at de utvinnes på en bærekraftig måte.
– Tidligere opererte en etter andre miljøstandarder enn det vi har i dag, og etter 250 år med gruvedrift i Folldal, vet vi at det tar litt tid å få ryddet tilstrekkelig opp.
Næringsministeren har tidligere uttalt at mineraler og bergindustri er et stort satsingsområde for regjeringen. De kommer til å legge frem en ny mineralstrategi før jul. Regjeringens ambisjon er at bergindustrien i Norge skal bli den mest bærekraftige i verden.
Vestre har samtidig lovet at de skal legge til rette for konkurransekraft, blant annet ved at regulatoriske flaskehalser skal fjernes og kortere behandlingstid og mer fortgang på store prosjekter.
Regjeringen har også foreslått en ekstrabevilgning på 10 millioner kroner til Norges geologiske undersøkelse (NGU) øremerket mineralkartlegging.