Neste høst skulle det være slutt. Kullkraftverket i Longyearbyen som forsyner vel 2 000 innbyggere skal erstattes med en mer miljøvennlig løsning.
Dermed lå det også til rette for at den siste aktive norske kullgruven, Gruve 7, skulle legges ned.
Geo365.no: Mot slutten for Gruve 7
Etter planen skulle kullet erstattes med diesel i en overgangsperiode. Deretter skulle en fornybar løsning på plass.
Så invaderte Russland Ukraina. Høyere drivstoffpriser og økt fokus på forsyningssikkerhet førte til at Longyearbyen lokalstyre tidligere i år vurderte å utsette nedstengningen av kraftverket. Regjeringen har bedt Longyearbyen lokalstyre utarbeide en konkret energiplan i løpet av året.
Nå melder Store Norske at de har valgt å forlenge driften av Gruve 7 med nærmere to år til sommeren 2025.
Geo365.no: Gruve 7-kull blir vanskelig å erstatte
– Styret i Store Norske har besluttet å utsette avslutningen av Gruve 7, som er Norges siste kullgruve på Svalbard. Opprinnelig skulle gruven stenge når kullkraftverket i Longyearbyen stenges høsten 2023. Årsaken var at formålet med driften er å levere kull til energiverket, og at markedet tidligere var slik at det ikke var potensiale for lønnsom drift. Det er imidlertid annerledes slik situasjonen er nå, sier Anette Malm Justad, styreleder i Store Norske.
Nå er kullprisene betydelig høyere, og Store Norske har inngått en avtale med tyske Clariant om fortsatt levering av høykvalitetskull til stålproduksjon. Clariant har vært Store Norske kunde i 40 år.

Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske, mener utsatt nedstengning er en god løsning for alle parter. For Store Norske betyr det mer tid til «en krevende og nødvendig omstilling av selskapet», samt at de ansatte får mer forutsigbarhet og kan stå lengre i jobb.
Den ferske beslutningen har også resultert i at Store Norske nå jakter nye ansatte.
Det er imidlertid lite sannsynlig at driften vil fortsette etter 2025. Ertsaas forklarer til nrk.no at det er «uaktuelt, fordi det fordrer store investeringer på infrastruktur», i tillegg til at kvaliteten på det gjenværende kullet vil være dårligere.
Store Norskes beslutning støttes av næringsminister Jan Christian Vestre som sier til nrk.no at den geopolitiske situasjonen er veldig usikker og at Norge må ta sin del av ansvaret for å få frem kritiske råvarer. Forutsetninger er at kullet brukes til industriformål og ikke til kullkraftverk.
Kullkraftverket i Longyearbyen ble bygget i 1982 og er designet for å kunne driftes fram til 2038. Det forbruker årlig 25 000 – 30 000 tonn kull. Gruve 7 har vært i drift siden 1976.
1 kommentar
…Norsk politikk på området gruver sjangler – hypermoralistisk og kortsiktig – som en fyllik fra den ene grøftekanten til den andre. I sin rus kommer han frem til at «Det Beste må blir det Godes Fiende».
Vi la ned våre kobbergruver og bakfylte disse – nå skal man plutselig lage batterier – ved å taue metaller kloden rundt for produksjon i høykostland – nå også med klodens høyeste el-priser. Her skal intet være langsiktig eller påregnelig – alt skal være ad hoc.
La oss gi blaffen i at verdens stålprodusenter benytter 500-700kg kull per 1000kg jern som skal bli til stål. La oss glemme alt om importen av +ULFBERH+T+ sverd på 900-1000tallet pga deres overlegne karboninnhold – satsingen på «materialvitenskap» i 1980 0og 1990 ble det likevel aldri noe av.
La oss glemme at de lakustrine Svalbardkullene er unikt rene og med lite av både svovel og metaller – la Kineserne brenne dårlig kull så kan vi kjøpe dårlig stål fra dem samtidig som de kjører kvikksølv opp i atmosfærene – så lenge vi sparer noen CO2 molekyler fra et Norge som likevel ikke engang bidrar med 0.12% av totalen. La oss legge ned mikrokraftverket på Svalbard, og støtte Kineserne med deres mer enn 1300 store – til giga-kullkraftverk.
La oss glemme at vi hadde regnskog i Malaysias/Indonesia/Brazil der det nå ligger palmeoljefarmer som beriker en liten elite – og bare i Indonesia underslår disse en milliard NOK årlig til Urbefolkningen – så lenge vi kan være Hypermoralister og tilsett 10% palmeolje i diesel som vi drar kloden rundt – til Svalbards kommende strømproduksjon.
La oss isteden fortsatt pumpe milliarder til Indonesia på samme tid for å bevare regnskog som vi skal bidra til å bygge nye palmeoljefarmer. La oss glemme at vi kan utrede kullgass og skifergass på Svalbard – det som er gjort er på nær private midler og initiativ.
La oss glemme betydningen av norske utmål for å bevare miljøet på Svalbard. La oss glemme dypvannskaien ved Svea og metertykke kullsømmer. La oss fatte vedtak om Illusjoner og hylle Hypermoralen – det er så meget enklere enn Reapolitikk og Samfunnsbygging.