Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Formidling på sitt beste
    Geoturisme

    Formidling på sitt beste

    Av Halfdan Carstensapril 3, 2014
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Over de hvite, steile klippene på Møn har Danmark skapt et usedvanlig flott geosenter som landet kan være stolt av. Geologer med planer om å reise sørover denne sommeren bør definitivt vurdere å legge veien om denne perlen.
    Ingen skal være i tvil om at marine øgler toppet næringspyramiden i det varme kritthavet. Disse monstrene forsynte seg grovt i det fargerike matfatet, men til slutt måtte de selv bøte med livet. Som oftest døde de nok av naturlige årsaker, mett av dage, men de kunne også bli offer for glupske og arge artsfrender. Det er noe av hva vi lærer på GeoCenter Møns Klint. Foto: Halfdan Carstens
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    GeoCenter Møns Klint

    54° 57′ 58″N

    12° 32′ 53″ Ø

     

    Det er Havets T-Rex som tar i mot. Ingen i det mer enn 66 millioner år gamle kritthavet var mer fryktinngytende enn denne marine øglen. Over 14 meter lang var Mosasaurus selve kongen blant fisker, haier, øgler og andre skapninger som kjempet for å overleve i dette rovdyrenes mekka.

     

    I løpet av den tiden du bruker på GeoCenter Møns Klint skal dere bli godt kjent. Moderne virkemidler gjør det mulig.

     

    Geosenteret ligger lengst øst på øya Møn, ytterst mot den berømte Møns Klint. Her stuper de hvite klippene rett i havet.

     

    Geosenteret er bare seks år gammelt. Utgangspunktet er selvfølgelig de hvite krittklippene som i all hovedsak består av ørsmå kokkolittskall. En stor modell av denne algen ønsker oss også velkommen, og det meste av senteret har enten kritthavet eller istiden som tema. Senterets velkomstord på ytterveggen, «Oplev Danmarks fødsel», er derfor litt misvisende.

     

    Det er ikke bare natur- og geologiinteresserte voksne som finner noe i dette senteret. Det er også gode tilbud for barn. Ikke minst er det mange muligheter for aktivitet. Hva med å leke at du har isens supermannkrefter og kan skyve krittflakene til den formen de har i dag? Eller kanskje frister det mer å lete etter fossiler?

     

    Ett av godene på dette delikate museet er at vi ikke blir nedlesset med lange, omstendelige tekster på store plakater. De er i stedet korte og konsise, samtidig som de gir nødvendig kunnskap. Gode illustrasjoner hjelper selvfølgelig godt til.

     

    Helheten i senteret skapes av 3D-filmen om livet i kritthavet. Her følger vi en mengde levende vesener, blir med paleontologer på jakt etter fossiler, og blir mektig imponert over hvordan scenene bindes sammen til en spennende fortelling.

     

    Noen av de pedagogiske effektene i filmene er svinaktig gode. Spesielt la vi merke til hvordan fossiler kom ut av de sedimentære lagene og ble omskapt til levende dyr. Å oppleve lynraske fisker komme mot deg i rasende fart er også noe som blir husket. 3D-animasjonene er så livaktige at det er fristende å vifte bort fiskene som svømmer rundt deg.

     

    På Møns Klint har danskene skapt et geosenter som overgår alt vi her hjemme kan tilby av geologiske formidling til allmennheten. Det er rett og slett imponerende hva de har skapt ut av geologisk kunnskap og moderne teknologi, samt en god porsjon estetisk sans der stein står i sentrum. Det er bare litt overdreven og unødvendig bruk av betong vi har i mot.

     

    Rundturen gir god inspirasjon til å gå en tur under klippene. Bare å vandre langs stranden og studere formasjonene er for så vidt nok i seg selv. Fra Stevns Klint [lenke til artikkel] er vi kjent med at lagene ligger horisontalt. Slik er det ikke her. Isen har skjøvet dem opp slik at de ligger som flak oppå hverandre. Inn i mellom ligger kvartære løsmasser. De er lett å få øye på fordi den mørke fargen står i kontrast til det hvite krittet.

     

    Fossil-leting er også en aktivitet. Etter sigende levde blekkspruter, sjøpinnsvin, muslinger, alger og en masse andre dyr i kritthavet. Men å finne en mosasaurtann bør ikke være en av ambisjonene. Slike funn hører med til sjeldenhetene.

     

    Nede i vannkanten dominerer små rullestein. De består for det meste av flint. Den harde og spesielle steinen ligger som tynne lag inne i krittet, og jevnlig faller det små stykker ned, som så blir rundvasket av bølgenes evige slag mot stranden.

     

    Utenfor stranda er vannet bleket av krittstøvet som kontinuerlig vaskes ned klippeveggene og skyldes ut i havet.

     

    Vær lur. Gjør ære på våre danske venner. Sett av en hel dag. Noen timer inne. Enda flere ute. For å oppleve naturens undere slik de var en gang for 70 millioner år siden.

     

    Selv for nordmenn er de steile klippene ytterst mot Østersjøen et imponerende skue. Men vær forsiktig, spesielt etter regnvær, for steinsprang forekommer. Foto: Micha_D1
    Ingen skal være i tvil om at marine øgler toppet næringspyramiden i det varme kritthavet. Disse monstrene forsynte seg grovt i det fargerike matfatet, men til slutt måtte de selv bøte med livet. Som oftest døde de nok av naturlige årsaker, mett av dage, men de kunne også bli offer for glupske og arge artsfrender. Det er noe av hva vi lærer på GeoCenter Møns Klint. Foto: Halfdan Carstens

     

    Adkomst:

    Møns Klint ligger på øya Møn sør for København. Det er knapt to timer å kjøre på gode veier. Ved å ta en liten avstikker kan denne attraksjonen kombineres med et besøk til Stevns Klint som ligger helt øst på Sjælland.

     

    Flott nettsted:

    Nettstedet moensklint.dk er absolutt å anbefale. Her kan du lese om hvordan klippene ble til, eller du kan glede deg over Maltes store oppdagelse da han lette etter fossiler mellom småsteinene på stranden.

     

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bømlo

    februar 3, 2025

    Gull: Gisna

    januar 6, 2025

    En visuell fornøyelse

    desember 6, 2024
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.