Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Fra smelteverk til under Nordsjøens bunn
    CCS

    Fra smelteverk til under Nordsjøens bunn

    Av Ronny Setsåfebruar 1, 2023
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Eramet Norge ønsker å redusere utslippene ved de tre norske smelteverkene. Målet er å fange CO2 som skal transporteres til og lagres i Nordsjøen.

    Bildet viser Eramet Norges smelteverk i Sauda. Foto: Eramet Norge

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Eramet Norge har inngått en intensjonsavtale (Memorandum of Understanding) med Northern Lights om et samarbeidsprosjekt som skal bidra til reduserte utslipp ved selskapets tre smelteverk i Norge i henholdsvis Sauda, Porsgrunn og Kvinesdal.

    Det meldte Northern Lights i fjor høst.

    Gjennom prosjektet skal Eramet og Northern Lights fange CO2 fra røykgassen i smelteverkene som produserer raffinerte manganlegeringer. Den utvalgte teknologien, Air Liquides Cryocap TM, skal først testes i et pilotanlegg og, gitt gode resultater, skal et fullskala fangstanlegg installeres i 2028.

    Når fullskala fangstkapasitet nås i 2030, skal Eramet levere 260 000 tonn CO2 årlig som Northern Lights skal transportere og lagre i Nordsjøen gjennom sin infrastruktur.

    Northern Lights er et partnerskap som består av Equinor, Shell og TotalEnergies. Partnerskapet skal fra midten av 2024 kunne levere transport og lagring av CO2 som tjeneste til norske og europeiske kunder som ønsker å redusere sine utslipp.

    Partnerskapet meldte i november at boringen av de to injeksjonsbrønnene var avsluttet, og at foreløpige resultater bekreftet at lagringspotensialet er minst fem millioner tonn CO2 per år.

    Geo365.no: Kan lagre minst 5 millioner tonn årlig

    Om pilotprosjektet er vellykket, vil Eramet også ta i bruk teknologien ved sine smelteverk utenfor Norge. Ifølge styreleder Bjørn Kolbjørnsen ligger Eramet Norge allerede 40 prosent under industrisnittet hva gjelder CO2-utslipp, men ambisjonen er karbonnøytral virksomhet.

    Eramet Norge slapp i 2020 ut 741 000 tonn CO2. De norske utslippene i 2021 var 49,1 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

    Klynger vokser frem

    Når tilbudet om lagring av CO2 som en betalingstjeneste nå er i ferd med å bli en realitet, utløser det også økt interesse på fangstsiden. Stadig flere norske utslippere ønsker å benytte seg av tilbudet, og mange av de har gått sammen i klynger.

    En annen smelteverk-eier som nå øyner interesse for lagring av drivhusgassen i Nordsjøen, er Elkem.

    Ved Mo Industripark i Mo i Rana har en rekke industriselskaper gått sammen om å utvikle løsninger for fangst av CO2. Kilde: Elkem

    Under Carbon Capture and Storage Conference 2022 på Fornebu, arrangert av Norsk Petroleumsforening (NPF) 7. – 8. desember, kunne Ragnhild Jensen, Senior Project Manager i Elkem Technology, fortelle at Elkems norske smelteverk årlig slipper ut om lag 1,5 millioner tonn CO2.

    Elkem ønsker å redusere disse utslippene gjennom flere tiltak, deriblant gjennom fangst og lagring fra og med neste tiår.

    Derfor deltar de i samarbeidet CO2 Hub Nord der en rekke industrielle selskaper som slipper ut CO2 gjennom sin drift har gått sammen for å finne felles løsninger for fangst av CO2 fra røykgass.

    Partnerne, som holder til ved Mo Industripark i Mo i Rana, representerer de fem industrisektorene ferrolegeringer, aluminium, kalk, sement og stål med et samlet utslipp på mer enn to millioner tonn CO2 per år.

    Under nevnte konferanse lærte vi at det for tiden finnes flere slike industriklynger i Norge som har gått sammen for å fange sine utslipp av klimagassen. Foruten samarbeidet ved Mo Industripark, finner vi for eksempel også Borg CO2 – en industriklynge i Viken (Østfold) der de deltakende selskapene ved Øra industriområde kombinert har som mål å kunne fange 630 000 tonn CO2 årlig som skal skipes til Nordsjøen.

    CO2-klyngen ved Øra industriområde i Viken har som mål å fange 630 000 tonn CO2 per år og kjøpe transport og lagring av Northern Lights. Foto: borgco2.no

    Kommersiell lagring fra 2024

    Northern Lights, som er en del av CO2-håndteringsprosjektet Langskip, skal fra og med midten av 2024 stå klar til å lagre 1,5 millioner tonn CO2 per år i sandsteinsreservoarene i Johansen- og Cookformasjonene i den sørlige delen av Nordsjøen.

    Visjonen er at Langskip skal bli et karbonhåndteringsprosjekt som kan oppskaleres over tid og fungere som et «sentrallager» for europeiske utslipp.

    Norge har lang erfaring med lagring av CO2. Equinor har injisert opptil én million tonn årlig ved Sleipnerfeltet i Nordsjøen siden 1996, og ved Snøhvitfeltet i Barentshavet blir CO2 skilt ut fra naturgassen og reinjisert i reservoaret under havbunnen.

    En knapp måned etter at avtalen med Eramet var inngått, kunne Northern Lights melde om partnerskapets første lagringsavtale som krysser landegrensene.

    Fra og med 2025 skal Northern Lights transportere og lagre 800 000 tonn CO2 fra Yaras ammoniakk- og gjødselsanlegg i Nederland.

    Avtalen er en viktig milepæl for EU og Europas ambisjoner om å drastisk kutte CO2-utslippene over de neste årene og tiårene.

    RELATERTE SAKER

    Hydrogen: Ikke gitt at grønt er best for miljøet

    april 22, 2025

    Et vendepunkt innen CCS

    april 9, 2025

    Etablerer permanent seismisk overvåkningsstasjon

    mars 21, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.