Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Fremgang på flere fronter
    Dyphavsmineraler

    Fremgang på flere fronter

    Av Ronny Setsåaugust 15, 2024
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Green Minerals har fullført to vesentlige studier og er godt posisjonert for en kommende lisensrunde vedrørende havbunnsmineraler på norsk sokkel.

    Green Minerals er først og fremst et leteselskap, men har uttalt sine ambisjoner om å ta del i alle ledd i verdikjeden for dyphavsmineraler. Kilde: Green Minerals

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Vi er begeistret over å se at alle våre prioriterte områder er inkludert i utlysningsforslaget, beretter Ståle Monstad, adm.dir i leteselskapet Green Minerals.

    Green Minerals er det eneste norske marine mineralselskapet som er børsnotert, og dermed også selskapet som trolig frigir mest informasjon om virksomheten sin til offentligheten. Nylig la de frem rapporten for andre kvartal 2024.

    Monstad viser til at Energidepartementet nylig foreslo 386 blokker innen det åpnede området i Norske- og Grønlandshavet til utlysning. Forslaget skal gjennom en offentlig høring før den første lisensrunden tar til senere i år. Green Minerals ser frem til å sikre seg rettigheter i løpet av første halvår av 2025. Selskapet har ambisjoner om pilotproduksjon fra 2028.

    Til tross for at ingen selskaper har kunnet påbegynne letevirksomhet på norsk sokkel ennå, har Green Minerals hatt en produktiv periode.

    De foreslåtte blokkene (mørkeblå felter) utgjør ca. 38 prosent av området som er åpnet for mineralvirksomhet (lys lilla). Kilde: Sokkeldirektoratet

    Det beste fra to verdener

    Monstad forteller at selskapet i løpet av det foregående kvartalet har fullført konseptstudiet for et operativt gruvesystem tilpasset tøffe forhold langt til havs («Harsh Environment Deep Sea Mining System»). Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med et konsortium ledet av Oil State Industries (OSI), og konsortiet bestod blant annet av kjente leverandører innen boring, pumper og subsea-utstyr.

    Kvartalsrapporten påpeker at systemet som konsortiet har utviklet integrerer etablerte komponenter fra offshore- og gruvebransjen, og håndterer utfordringer som skip-til-skip overføring av personell og malm, samt sedimentskyer (plumes) i vannkolonnen og støy.

    Vellykket prosessering

    Green Minerals har også hatt et samarbeid med den finske geologiske undersøkelsen (GTK) over flere år. De har jobbet med testprosessering av marin sulfidmalm. De har nå demonstrert at marin sulfidmalm kan blandes med sulfidmalmer fra gruver på land og oppredes i eksisterende prosessanlegg med høye utvinningsgrader.

    De positive resultatene av studien innebærer at eksisterende prosesseringsinfrastruktur kan benyttes om og når vi en dag begynner med marin gruvedrift. Ved å unngå å måtte investere i egne prosesseringsanlegg, vil terskelen for hvor store marine mineralressurser som må defineres før en investeringsbeslutning kan gjøres, være betraktelig lavere. Blanding av malmer kan også bidra til lengre levetid for lavgehaltgruver på land.

    Sulfidmalmen ble levert av Project Ultra, som har gjort undersøkelser og samlet prøver ved Den midtatlantiske ryggen (geoforskning.no: «Finding hidden SMS deposits»). Green Minerals var deltaker i prosjektet.

    Sedimenter på havets bunn ved Den midtatlantiske ryggen som har blitt farget av tilstedeværelsen av visse metaller. Malmprøvene fra forskningtoktet ble testprosessert i Finland. Foto: Acer Figuroa / Project Ultra

    Interesser i Stillehavet

    Tidlig i 2023 meldte Green Minerals at de har inngått en intensjonsavtale om anskaffelse av en lisens i Clarion-Clipperton Zone (CCZ) i Stillehavet. Avtalen, som er inngått med en ikke-navngitt part, er forlenget. Lisensen kan i henhold til eksisterende letedata inneholde mer enn 200 millioner tonn malm i form av polymetalliske noduler på havbunnen. Nodulene inneholder basemetaller som blant annet inngår i produksjonen av batterier.

    Green Minerals er et relativt ungt, norsk selskap som vil lete etter og utvikle mineralressurser i dyphavet. De ble spunnet ut av seismikkselskapet Seabird Exploration og børsnotert i 2021.

    Selskapet er først og fremst et leteselskap, men har uttalt sine ambisjoner om å være involvert i alle ledd av en verdikjede for dyphavsmineraler.

    Kvartalsrapporten finner du her

    RELATERTE SAKER

    Lokes stillehavslisenser på auksjon

    mai 6, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    mai 2, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.