Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Frustrert over lang behandlingstid
    Bergindustri

    Frustrert over lang behandlingstid

    Av Ronny Setsåaugust 29, 2022
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Det har nå gått mer enn syv år siden SMA Nordland AS først sendte inn søknad til Direktoratet for mineralforvaltning om driftskonsesjon for et steinbrudd. Fullstendig uholdbart, uttaler styreleder.

    Bildet viser SMA Minerals Seljeli dolomittbrudd ved Elsfjord sørvest for Mo i Rana. Foto: SMA Mineral AS

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Det må tålmodighet til for de som ønsker å utvikle gruveprosjekter i Norge. Mye tålmodighet. Det er i alle fall inntrykket som flere bergverksbedrifter sitter igjen med etter å ha brynet seg på byråkratiet.

    For ikke bare tar det tid (år) å finne og definere ressurser, bygge geologiske modeller, gjøre økonomiske studier og mulighetsstudier, for deretter å skaffe kapital og ta det endelige steget fra lete- og utviklingsfasen til utbygging og drift.

    Det er nemlig en annen brikke i puslespillet som representerer uforutsigbar tidsbruk: søknadsprosesser og saksbehandling.

    Blant de som har opplevd dette er SMA Nordland AS (i hovedsak eid av SMA Mineral AS).

    Styreleder Jan Normann Nilsen forteller til geo365.no at det nå er mer enn syv år siden de søkte Direktoratet for mineralforvaltning (DMF) om driftskonsesjon for Kvitberget dolomittbrudd i Bodø kommune.

    – Vi er nå inne i vårt åttende år med saksbehandling. I lange perioder, opptil flere år, har det ikke skjedd noe som helst hos DMF. Det er fullstendig uholdbart, sier Nilsen.

    Bruddets plassering i regionen. Kartografi: SMA Nordland AS

    I tekstboksen lenger ned i saken har Nilsen oppsummert selskapets dialog med DMF siden SMA Nordland først leverte inn søknad for driftskonsesjon 22 mai 2015.

    Reguleringsplanen for dolomittbruddet ble godkjent av Bodø kommune i 2014, mens Saltdal kommune godkjente reguleringsplanen for utskipningsstedet (Galten) i 2012.

    Dolomitt er et industrielt råstoff som blant annet brukes til fremstilling av glass, ildfast stein og som fyllstoff. Det har også en anvendelse i jordbruk der det kan tilføre magnesium og kalsium, i tillegg til å redusere surhetsgraden i jordsmonnet.

    Kvitberget (i midten av bildet, «bak» svingen) sett fra sør. Foto: SMA Nordland AS

    Ifølge 2015-søknaden forventer SMA Nordland å totalt ta ut om lag 11 millioner m3 masse, og årlig uttak vil ligge mellom 17 500 – 140 500 m3 masse.

    – Det er et enormt behov for dolomitt med riktig kvalitet (brennfasthet, hvithet med mer), og i lys av pandemien og krigen i Ukraina, som har vist at mineralleveranser kan være usikre, er det viktigere enn noen gang å kunne være mer selvforsynte, hevder styrelederen.

    Oppsummering av dialog mellom SMA og DMF i henhold til Jan Normann Nilsen:

    2015-05-22: SMA – Søknad leveres.

    2015-09-10: DMF – Forespør ytterligere informasjon.

    2015-10-02: SMA – Oversendt svar på forespørsel om ytterligere informasjon.

    2016-07-06: DMF om ytterligere informasjon ift. driftskonsesjonen.

    2016-10-12: SMA – Svar på anmodning om ytterligere informasjon.

    2017-03-17: DMF – Anmodning om ytterligere informasjon til søknad.

    2017-04-28: Møte DMF/SMA.

    Det har gått nesten to år fra søknad er levert.

    2017-08-31: Ny innsending søknad.

    Åtte måneder går.

    2018-05-02: DMF – Varsel om negativt vedtak.

    2018-06-11: Møte DMF/SMA.

    2018-09-15: Ny innsending av søknad.

    2019/20: E-post-/telefonoppfølginger fra SMA til DMF ovenfor direktør Randi Skirstad Grini og seksjonsleder Marte Kristoffersen.

    2021: Telefonoppfølginger SMA til DMF v/seksjonsleder Marte Kristoffersen.

    2021-06-21: Møte DMF/SMA (DMF klar for sluttbehandling september/oktober 2021).

    Det har gått over seks år siden første søknad ble sendt.

    2022: 14 SMS/telefonoppfølginger fra SMA til DMF v/seksjonsleder Marte Kristoffersen.

    2022-06-15: SMA ber om innsyn i referat fra konsultasjonsmøte DMF og Saltfjellet Reinbeitedistrikt som fant sted 20.04.2022.

    2022-06-23: Kommentar fra SMA til konsultasjonsmøte DMF og Saltfjellet reinbeitedistrikt 20.04.2022.

    2022-07-04: Anmodning fra DMF til søker om avbøtende tiltak.

    2022-08.01: Svar fra SMA til DMF om avbøtende tiltak.

    Dolomittbruddet kan gi et titalls nye arbeidsplasser i Bodø, Saltdal, Fauske og Beiarn kommune.

    Nilsen påpeker imidlertid at SMA Nordland nå fremstår som en useriøs aktør ovenfor Bodø kommune som følge av mangelen av fremdrift som igjen skyldes den lange saksbehandlingstiden.

    – Bodø kommune trodde prosjektet var dødt fordi det var gått så lang tid, og de har sagt at de vil trekke tilbake reguleringen på sikt om det ikke skjer noe.

    Nilsen mener saksbehandlingen rundt Kvitberget dolomittbrudd føyer seg inn i rekken av flere saker hos DMF med lange konsesjonsbehandlingstider.

    – DMF har økt fra ca. 20 årsverk i 2012 til om lag 60 i dag. Likevel går antall behandlede saker nedover.

    – Dette er definitivt ikke i tråd med Hurdalsplattformens tydelige mål: «Korte ned konsesjonsbehandlingstiden», poengterer styrelederen.

    – Står til stryk

    – Den politiske viljen er der, men når det kommer til forutsigbarhet og handlekraft, står myndighetene til stryk.

    Det sa Ivar Fossum, adm. dir. i Nordic Mining, under Bergindustridagene 2022 i mars i år.

    Fossums kommentarer om manglende forutsigbarhet og handlekraft fra myndighetenes side kan sees i lys av at Nordic Mining har jobbet helt siden 2006 med å drive gruveprosjektet ved Engebøfjellet frem mot utbygging.

    Langdryge reguleringsprosesser, stadige krav om nye konsekvensutredninger og motstand fra miljøinteresser, både lokalt og nasjonalt, har bidratt til å dra prosessen ut i tid.

    – Det skal ta tid å gjøre vurderinger, ta diskusjoner og gjennomføre utredninger for norske mineralprosjekter, men det må også være forutsigbarhet i prosessen og på et tidspunkt kunne tas beslutninger som vi kan stole på og forholde oss til, fortsatte Fossum.

    Flere av foredragsholderne under konferansen gjorde et poeng ut av å nevne at Norge ikke har sett en ny metallgruve på flere tiår, og at vi i dag kun har to kandidater som kan starte utvinning i nær fremtid (Nordic Mining og Nussir – gjenåpning av Sydvaranger gruve ikke inkludert).

    Både mineralnæringen, samfunnsvitere og økonomer pekte mot lav forutsigbarhet som en hovedårsak til at vi ikke har flere avanserte gruveprosjekter i Norge i dag.

    Gruveselskapet er per i dag (endelig) i gang med tidlig utbygging av gruven i påvente av fullfinansiering av prosjektet.

    Også det nevnte gruveselskapet Nussir med administrerende direktør Øystein Rushfeldt i spissen har måttet smøre seg med tålmodighet når det gjelder fremdrift i prosjektet.

    Selskapet fikk tidligere i år beskjed fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark om at de har opphevet Nussir tillatelse til å starte anleggsarbeid ved den kommende kobbergruven i Repparfjorden.

    Rushfeldt kritiserte Statsforvalterens lange tidsbruk.

    Fjerning av regulatoriske flaskehalser, kortere behandlingstid og mer fortgang på store prosjekter har også blitt lovet av næringsminister Jan Christian Vestre.

    Linda Helen Haukland, fylkesråd for plan og næring i Nordland Fylkeskommune, har i forbindelse med saken uttalt at hun er kjent med lang behandlingstid i DMF, men presiserer at det er en god dialog med dem.

    Haukland møtte Vestre i mai i år og formidlet da bekymring om DMF sin fremdrift og behandlingstid på driftskonsesjonssøknader. Se hele Hauklands uttalelse i tekstboksen under.

    Anita Johansen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), uttaler på generelt grunnlag at en behandlingstid på 8 – 10 år er uakseptabelt, og forbundet er positive til at kortere behandlingstid er en prioritet i regjeringsplattformen og forventer at dette vil bli politisk behandlet i nær fremtid. Se hele Johansens uttalelse i tekstboksen under.

    Fylkesråd for plan og næring i Nordland Fylkeskommune, Linda Helen Haukland:

    «Linda Helen Haukland er kjent med lang behandlingstid i Direktoratet for mineralforvaltning (DMF), men presiserer at det er en god dialog med DMF og er forventningsfull til utviklingen fremover.

    Fylkesråden har tatt opp temaet om lang behandlingstid med næringsminister Jan Christian Vestre i møte 18.05.2022. Under møtet, formidlet fylkesråden bekymring for DMF sin framdrift og behandlingstid på driftskonsesjonssøknader. Nordland står i en unik posisjon med at det finnes forekomster av mineralressurser som næringen trenger. Derfor er dette meget uheldig for en positiv næringsutvikling innen mineralnæringen som vi virkelig trenger i mineralfylket vårt.

    Konsekvensene er at råvarer må leveres fra utlandet, på bekostning av å utvikle grønnere regionale næringskjeder og nordnorske arbeidsplasser. Nordland i lag med Troms og Finnmark har utviklet en egen nordnorsk mineralstrategi. En veiviser for å kunne gjennomføre det grønne skiftet og nå FNs bærekraftmål. Som et initiativ er det opprettet Nordland mineralforum. En arena som inviterer lokale aktører til å kunne åpent diskutere og fremme viktige saker. I tillegg til å være en pådriver for næringsutvikling.»

    Leder i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), Anita Johansen:

    «Anita Johansen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) vil på generelt grunnlag understreke viktigheten av redusert behandlingstid i DMF. Dette har forbundet klart gitt uttrykk for ovenfor myndighetene i en årrekke.

    En behandlingstid på 8-10 år er uakseptabelt.

    Gjennom effektive behandlingsprosesser, mer forutsigbarhet og kortere behandlingstid vil man både oppnå raskere tilgang og bedre forutsigbarhet for søker og vertskommunenes planleggingsarbeid.

    Forbundet er positive til at kortere behandlingstid er en prioritet i regjeringsplattformen og forventer at dette vil bli politisk behandlet i nær fremtid.»

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Foreløpig skuffelse fra EU-kommisjonen

    april 16, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.