Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Geofunn: Øyerndeltaet
    Geoturisme

    Geofunn: Øyerndeltaet

    Av Guest Authorseptember 11, 2020
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Morten Bergan presenterer sitt geofunn; deltaet i innsjøen Øyeren som viser likheter med Brent-deltaet i Nordsjøen.

    Øyerndeltaet sett fra sør. Foto: Jon Markussen

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Billedtekst: Øyerndeltaet sett fra sør: Årnestangen vest for Storråka. Den ytterste delen av tangen har akkumulert seg på i løpet av de siste ca. 20 årene. Ytterst, og utenfor Storråka, ligger den lille Rundsand. Glomma skimtes som en rett, blå elv bak til høyre. Svellet, der Nitelva og Leira møtes bak til venstre.

    Glomma («Glåma» på rørosmål) er en lang elv som eroderer sandsteiner fra senprekambriske «sparagmitter» gjennom det sentrale Innlandet. Reiser vi oppover Østerdalen en tidlig vårdag, før vårflommen, ser vi blottlagte sandbanker ute i elva. Men Glomma lager ikke noe stort delta der den møter havet ved Fredrikstad. Sanda avsettes i Øyeren, Norges 10. største innsjø, og lager deltaet her.

    Øyerndeltaet er Europas største innlandsdelta utenom Russland. Digert.

    Det meste av sedimenttransporten fra Glomma er som bunntransport. Sandbanker vandrer nedstrøms inntil de avsettes i deltaet nedenfor Fetsund. Nord i Øyeren møter Glomma to andre elver: Nitelva og Leira. Navnet på sistnevnte antyder at den frakter leire. Disse elvene drenerer postglasial leire på Romerike. Ikke sand.

    Sandsletter blottlagt på lavvann – liksom «Etiveformasjonen». Nydelige strømrifler i forgrunnen. Sett mot «Nessformasjonen» 15.4.2014. Foto: Morten Bergan

    Leira er for øvrig et skoleeksempel på en meandrerende elv, den slynger seg i brede meanderbuer gjennom Romerike og møter Nitelva ved Lillestrøm. Herfra kommer bare leire i suspensjon.

    Deltaer er den viktigste, klastiske, avsetningstypen som det finnes hydrokarboner i. Det fossile, juraiske Brentdeltaet i Nordsjøen er den geologiske formasjon som huser flest olje- og gassfunn (for eksempel Oseberg-, Kvitebjørn-, Gullfaks-, Statfjordfeltet) på norsk sokkel.

    Morten Bergan utfordrer Odd Steinlein

    Koordinater: 59° 53’N, 11° 08’Ø

    Turbeskrivelse:

    Ta RV 120 (Nedre Rælingsveg) sørover fra Lillestrøm til Hektner gård, ta Årnesvegen mot øst og ned bakken til p-plass nede ved Årnes gård. Her går du én km utover Årnestangen langsmed Nitelva til elvemøtet med Glomma. Du kan gå ytterligere to km utover. Pg.a fugletrekk er det ferdselsforbud på sandslettene enkelte steder og til enkelte tider. Terrenget er flatt – disse tre km er trolig Norges flateste. Pga. sedimentasjon blir det lengre å gå for hvert år. Det er en utkikksplattform ytterst.

    Rusler vi utover Årnestangen, som er avsatt av sand og leire fra de nevnte elvene, så rusler vi liksom utover Nessformasjonen – Brentdeltaets deltatopp. Her er fluviale kanaler og elvevoller og stundom gjennomskjæringsvifter, og det er aktiv erosjon langs elvevollen, særlig der Glomma kommer inn. Det finnes også mange øyer, som egentlig er digre sandbanker, i deltaet. Øyene har karakteristiske «horn» som viser sedimenttransport nedstrøms og at det akkumuleres i et elvedominert delta. Vi kan gå i «Nessformasjonen» noen kilometer inntil deltatoppen slutter. Her kommer «Etiveformasjonen» inn – deltafronten. Her er det fin- til middelskornet sand med små sanddyner og rifler. Noen elvemuslinger. På lavvann går vi videre utover sandslettene i «Etiveformasjonen» til en mer finkornet «Rannochformasjon». Her er det mer silt. Ennå fortsetter deltaet omtrent ti km, subakvatisk, ut i hele nordre del av Øyeren.

    Blottlagte sandsletter i munningen av deltaet med en, relativt, nydannet sandøy i ytre del. Sett fra fugletårnet på Årnestangen 25.4.2020. Foto: Morten Bergan

    Står du på Årnestangen, der Glomma møter Leira/Nitelva, så ser du forskjellen i sedimenttype – bunntransportert sand vs. suspensjonstransportert leir. Glomma ser «ren» ut, mens de andre farger elvevannet leirgrått. Da føler jeg meg hensatt til elvemøtet mellom Den hvite og Den blå Nil (sedimentladet vs. sedimentfattig). Det flate landskapet er som den sudanske savannen. Hvor er sjiraffene og bøflene? Ikke der nei, men en overflyvende fiskeørn er å se. Deltaet er naturreservat fordi det er en viktig våtmark for vade- og andefugler på trekk.

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bømlo

    februar 3, 2025

    Gull: Gisna

    januar 6, 2025

    En visuell fornøyelse

    desember 6, 2024
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.