Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Norges Siccar Point
    Geoturisme

    Norges Siccar Point

    Av Halfdan Carstensdesember 14, 2020
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Midt i Oslo finner vi en klassisk, geologisk lokalitet som viser det samme prinsippet som James Hutton illustrerte for mer enn 200 år siden, mens geologi-faget ennå var i støpeskjeen.

    Besøkt av tallrike geologer. Ødelagt av få ingeniører. De visste ikke bedre. Sprøytebetong for å sikre mot nedfall gir dessverre ikke den samme opplevelsen som geologene hadde tidlig på 1800-tallet. Professor Hans Arne Nakrem viser størrelsesforholdene. Foto: Halfdan Carstens

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Siccar Point på østkysten av Skottland er en av verdens mest kjente geologiske lokaliteter. Det var her James Hutton (1726-1797), ofte kalt geologiens far, forstod at inkonformiteter (grenseflater som representerer et betydelig brudd mellom et eldre og et yngre lag) skyldes erosjon eller manglende avsetninger gjennom lang tid. Ekskursjonen foregikk i 1788.

    Det han da erkjente var at de grå vertikale lagene opprinnelig hadde blitt avsatt i et hav som for lengst er forsvunnet, at de senere hadde blitt stilt på skrå og deretter overlagret av røde horisontale sandlag avsatt på land. 65 millioner år skiller de to sandsteinslagene.

    A man ahead of his time, James Hutton used the evidence from Siccar Point to decode Earth processes and to argue for a much greater length of geological time than was popularly accepted.

    Edinburgh Geological Society

    Senere har geologer valfartet til Siccar Point og diskutert hvordan nettopp denne lokaliteten endret synet på Jordens geologiske utvikling over en uendelighet av tid. Stedet blir gjerne referert til som «The Birthplace of Modern Geology».

    Langs sørsiden av Akershus festning i Oslo, Akershusstranda, finner vi lokaliteten som vi med en viss rett må kunne kalle «Norges Siccar Point». Den viser det samme prinsippet som den skotske lokaliteten: flattliggende yngre lag over skråstilte eldre lag, med et svært langt tidsbrudd imellom. Kort fortalt dreier det seg om det mer enn én milliard år lange tidsbruddet mellom de steiltstående og foldete grunnfjellsgneisene (1600 millioner år gamle) og de flattliggende mellomkambriske sedimentære bergartene (sandstein og alunskifer), samt en overliggende tidligpermisk gangbergart (syenitt/mænaitt).

    Også denne lokaliteten har blitt besøkt av en mengde geologer, og flere av dem har satt varige spor etter seg. Baltazar M. Keilhau hadde den allerede med i sin «Excursioner om Christiania» fra 1823 (35 år etter Huttons første besøk til Siccar Point), briten R.I. Murchison nevnte den i sin avhandling fra 1845, Theodor Kjerulf skrev om den i «Udsigt over det sydlige Norges geologi» fra 1879, og Knut Olai Bjørlykke hadde den med i «Kristiania by» fra 1898 (GEO 06/2020, s. 57: «Verneverdige lokaliteter vandaliseres»).

    Lokaliteten er senere gjort tilgjengelig for allmennheten gjennom omtale i Oslo-traktenes geologi (1996) med Johannes A. Dons, tidligere førstekonservator ved Geologisk museum, som hovedforfatter. Dons referer til at lokaliteten ble kalt Studentberget fordi det var årlige studentekskursjoner hit.

    Likheten til Siccar Point er slående. Den skotske lokaliteten ligger «langt ute på landet» (65 km øst for Edinburgh) og har blitt bevart, mens Akershus-inkonformiteten ligger midt i Oslo-gryta og har derfor bare så vidt overlevd «menneskets tann».

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bømlo

    februar 3, 2025

    Gull: Gisna

    januar 6, 2025

    En visuell fornøyelse

    desember 6, 2024
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?
    May 12, 2025

    Hefaistos og Psamathe – Kan de gamle greske gudene redde dagens klimatragedie?

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.