Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Hekker på urgammel sandstein
    Geoturisme

    Hekker på urgammel sandstein

    Av Guest Authorjuni 9, 2016
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    10. juni starter Naturredaksjonen i NRK en 5 uker kontinuerlig og langsomTV-sending fra Hornøya utenfor Vardø i Finnmark.
    Hornøya ligger rett utenfor Vardø og er Norges østligste øy. Fuglefjellet er den bratte skrenten som vender mot vest. Foto: magnethy/Wikimedia Commons
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Fokus er på livet i fuglefjellet med sine 70 000 innbyggere. Mange av dem er reirbyggere og sørger for et yrende liv i hekkesesongen. Sjøfugl som alke, lomvi, ærfugl, lunde, krykkje og skarv blir linselus for tålmodige TV-tittere. Kameraer i alle tenkelige og utenkelige posisjoner vil sørge for at «sanntids» livet i fuglefjellet dokumenteres i detalj.
    Men hvorfor søker fuglene akkurat hit?
    Nærheten til matfatet i Barentshavet er utvilsomt den viktigste årsaken til den attraktive hekkeplassen. I tillegg bidrar bratte fjell som stuper rett i havet med sprekker og hyller velegnet for midlertidig bosetting. La oss derfor se på det geologiske grunnlaget for at boligfeltet er så attraktivt
    Bergartene på Hornøya er en del av den sedimentære lagrekken av sen proterozoisk alder (1000-542 millioner år siden) på Varangerhalvøya. Lagrekken er, til tross for sin høye alder, viden kjent for usedvanlige gode blotninger av et stort spekter av bergartstyper og tilhørende avsetningsmiljøer.
    Geologisk er Varangerhalvøya delt i to av en kjempeforkastning, Trollfjord-Komagelv-forkastningen som stryker NV-SØ tvers over halvøya. Hornøya ligger trygt plassert på nordsiden av forkastningen i den flere kilometer tykke Barentshavgruppen, en lagpakke bestående av alt fra dyphavssedimenter til forgreinete elvesystemer.
    På det geologiske kartet over vardøområdet ser vi at Hornøya har bergarter tilhørende Godkeilaleddet, en del av Båsnæringenformasjonen, og består av enheter organisert i flere oppgrunning- og oppgrovningsenheter tolket som deltautbygginger i et miljø påvirket både av elve- tidevannsprosesser.
    Litologien veksler mellom skifer, slamstein og finkornet sandstein.

    Geologisk kart
    Geologisk kart

    Hva gjør så bergartene på Hornøya til utmerkete boplasser for fuglene?
    Sedimentære bergarter danner naturlig nok sprekker, hyller og utstikkere styrt av lagdeling og varierende motstand mot nedbrytende krefter.
    Vekslende litologi i Godkeilaleddet forsterker dette. Lagrekken på øya faller mot øst og er en del av den østlige skjenkelen av den såkalte Vardødomen, en stor NNV-SSØ strykende antiklinal i Vardøområdet. Østlig helning på lagene gir slakere fallskråninger («dipslopes») mot øst og brattere skrenter mot vest der fuglefjellet ligger.
    Lomviene hekker helst på hyller, og de har kanskje mest sans for sedimentære lagflater, mens alkene trives best i bergsprekker, og sier ikke nei til en skikkelig vertikalsprekk forårsaket av kompresjonen knyttet til dannelsen av Vardødomen. Så når du inntar godstolen og vokter fuglelivet på Hornøya, kanskje du oppdager fine strukturer, både tektoniske og sedimentære.
    De steile blotningene på Hornøyas vestside er til dels vanskelig tilgjengelige og lite undersøkt, så her er rom for oppdagelser. Utenom hekkesesongen kan det kanskje være fristende å ta en tur ut. Men se opp for fugleskit!

    Skrevet av William Helland-Hansen

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bømlo

    februar 3, 2025

    Gull: Gisna

    januar 6, 2025

    En visuell fornøyelse

    desember 6, 2024
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.