Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Hva hvis fjorden allikevel tar skade?
    Bergindustri

    Hva hvis fjorden allikevel tar skade?

    Av Guest Authorfebruar 27, 2019
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Norges Fiskarlag er ikke fornøyd med den måten Nærings- og fiskeridepartementet har behandlet utslippstillatelsen for Repparfjord.
    Kjell Ingebrigtsen er leder i Norges Firskarlag.

    Kjell Ingebrigtsen er leder i Norges Firskarlag.

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Statsråd Torbjørn Røe Isaksen forsikrer at utslipp av gruveavfall i Repparfjorden ikke skal føre til nevneverdig skade. Dersom forurensningen sprer seg utenfor deponiområdet, eller på annen måte påvirker fjordmiljøet negativt, skal utslippene stanses. I utgangspunktet er det betryggende.

    Torbjørn Røe Iskasen, geo365.no 23.02.19: «Strenge krav til sjødeponi«

    Norges Fiskarlag håper statsråd Torbjørn Røe Isaksen har rett i at utslipp av to millioner tonn gruveavfall per år (som også inneholder betydelige mengder tungmetaller og prosesskjemikalier) ikke vil spre seg eller føre til nevneverdig skade på fiskebestander, sjømattrygghet eller fjordmiljø.

    Faglig uenighet

    Vi konstaterer imidlertid at det fortsatt er stor faglig uenighet om dette. Blant annet har Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet vist til at de planlagte utslippene langt fra vil være uproblematiske.

    Fiskernes erfaringer

    Fiskerne har heller ikke gode erfaringer med utslipp av gruveavfall. Da Titania i Rogaland brukte Dyngadjupet som dumpeområde spredte avfallsmassene seg helt til gyteområdene for sild på Siragrunnen. Samtidig ble rekefiskeriene i et stort område ødelagt.

    Da Sydvaranger Gruve i Finnmark begynte å slippe ut gruveavfall i Bøkfjorden igjen i 2009, spredte slammet seg helt ut til Reinøya, 6-7 kilometer utenfor utslippspunktet. Det skjedde til tross for at avfallsmassene ble luftet, blandet med saltvann og tilsatt store mengder fellingskjemikalier.

    Dialogen som tok slutt

    For å oppnå en best mulig sameksistens mellom norsk sjømatnæring og gruveindustri, bidro Fiskarlaget til dialog om miljøovervåking og såkalte «akseptkriterier» for utslipp av gruveavfall og kjemikalier. Blant annet diskuterte vi hvordan overvåkingsprogrammene kunne brukes til å begrense utslippene i sårbare perioder, for eksempel når det foregikk gyting av kysttorsk, vandring av laksefisk eller vertikal blanding av vannmassene.

    Da Nærings- og fiskeridepartementet i 2014 anbefalte sjødeponi i Repparfjorden, ble det vist til nettopp denne dialogen. Nærmere bestemt slo departementet fast at hensynet til fiskeriene skulle ivaretas i arbeidet med beste praksis for etablering av sjødeponi, gjennom bruk av akseptkriterier.

    Etter at departementet i 2014 anbefalte sjødeponi for gruveavfall i Repparfjorden stoppet imidlertid arbeidet med akseptkriterier og avbøtende tiltak helt opp. Dette ble ikke nevnt med et ord i utslippstillatelsen til Nussir ASA. Fiskeridirektoratet bad høsten 2017 nok en gang om avbøtende tiltak for å ivareta gyte- og oppvekstområder og fjordfiske, men dette ble heller ikke fulgt opp i driftskonsesjonen. Her la departementet kun vekt på avbøtende tiltak på landsiden. Etter vår oppfatning bør derfor utslippstillatelsen nå vurderes på nytt.

    Hva hvis forurensningen allikevel gjør skade?

    Sist det var utslipp av gruveavfall i Repparfjorden viste det seg å gå ut over fiskeri og fjordmiljø. Nå skal utslippene etter planen mangedobles. Etter vår oppfatning er det en klar risiko for at avfallsmassene vil spre seg ut over deponiområdet og føre til skade på fiskebestander og fjordmiljø.

    Norges Fiskarlag er tilfreds med at næringsministeren slår så klart fast at det vil bli umiddelbar utslippsstopp når departementets forutsetninger blir brutt. Vi forventer derfor en grundig redegjørelse for hvordan et slikt beslutningsgrunnlag i praksis skal etableres, gjennom vilkår i utslippstillatelsen og forankring i overvåkingsprogram.

    KJELL INGEBRIGTSEN, Norges Fiskarlag

    Les også:

    «Gruveavfall i Repparfjorden – Hva nå Isaksen«

    «Verden trenger kobber»

    Den planlaget kobbergruven i Kvalsund kommune i Finnmark vil deponere masser i Repparfjorden. Det skaper strid, men søknaden om utslippstillatelse ble godkjent etter fire års behandlingstid.

    RELATERTE SAKER

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025

    Støtter oppheving av uranforbud

    april 30, 2025

    Hydrogen: Ikke gitt at grønt er best for miljøet

    april 22, 2025
    KOMMENTER DENNE SAKEN

    Comments are closed.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.