Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Hvordan gjenkjenne en meteoritt!
    Geoforskning

    Hvordan gjenkjenne en meteoritt!

    Av Njål Hagenseptember 17, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    De siste 200 årene er det funnet 16 meteoritter i Norge. I tillegg er det sannsynlig at det finnes to til som ikke er funnet. Den ene av dem landet i Finnemarka utenfor Lier i sommer.
    De fleste meteoritter har en skorpe ytterst. Foto: Elina Melteig/UiO

    De fleste meteoritter har en skorpe ytterst. Foto: Elina Melteig/UiO

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    På verdensbasis lander det om lag 20 meteoritter som blir funnet hvert år. Svært mange av dem som blir funnet, plukkes opp i Antarktis eller i ørkenen. Der blir de gjerne funnet gjennom organiserte søk. Det er lettest å søke i disse områdene fordi dette er steder hvor meteorittene virkelig skiller seg fra omgivelsene.

    Førsteamanuensis Henrik Friis viser fram en meteoritt med en helt spesiell steinstruktur. Foto: Elina Melteig/UiO

    50-50 sjanse for funn

    Norsk meteornettverk har brukt tre kameraer og en teknikk som kalles triangulering for å beregne området hvor meteoritten fra i sommer kan ha falt ned. Ifølge Titan.UiO.no trengs det observasjoner fra tre kameraer for å beregne vinkel og hastighet, og dermed gjøre en beregning av hvor den kan ha falt ned. Selv om dette området er kjent, er likevel forskere tilbakeholdne med jubelen.

    – Enten finner vi den, eller så finner vi den ikke. Hvis den havner i en innsjø, finner vi den ikke. Hvis den har landet i skogen, og det har brukket noen greiner fra trærne, øker sjansen for å finne den, sier Henrik Friis, førsteamanuensis og ansvarlig for meteorittsamlingen ved Naturhistorisk museum.

    Meteorittforsker ved institutt for geofag ved UiO, Agata Krzesinska, har også deltatt i leteaksjonen og er optimistisk.

    – Mediedekningen øker sjansen for å finne den. Dette har ikke bare vært en nyhet i Norge, men også internasjonalt. Det er mulig at det vil komme meteorittjegere hit, og da er det bare å håpe at de lar meteoritten bli værende i Norge, sier Krzesinska.

    Hennes største frykt er at meteoritten skal havne hos en privat samler uten å ha blitt undersøkt av forskere først. De aller fleste meteoritter som er funnet, er først observert i det de kommer inn i atmosfæren. Det er kun én prosent av alle meteorittfunn som er gjort ved en tilfeldighet.

    Les på GEO365: Gardnos meteorittkrater

    Slik gjenkjenner du en meteoritt

    Tegnene du skal se etter er, Ifølge Krzesinska, at meteoritter ofte har en «skorpe» på utsiden som oppstår når den faller ned gjennom atmosfæren. Fallet gjennom atmosfæren skaper friksjon, som igjen fører til varme. Dermed smelter hele utsiden og får en glassaktig overflate. For å gjøre det mer komplisert vil denne overflaten forsvinne litt over tid, og en meteoritt som har ligget lenge kan bli litt brunaktig og likne på rust.

    – De meteorittene som finnes på museum er bedre ivaretatt. De som har ligget ute lenge er vanskelige å kjenne igjen hvis du sammenlikner dem med museumsmeteorittene, forklarer Krzesinska.

    Et annet vanlig kjennetegn er at de aller fleste meteoritter er magnetiske. Forskerne advarer mot å bruke magneter for å identifisere dem, bruk heller et kompass.

    – Hvis noen finner en meteoritt er det best å gi den til en forsker først, fremfor å polere den eller kutte i den. Bare bilder gir oss ikke alltid så god informasjon, så det beste er å gi den til en ekspert fremfor å prøve å identifisere den selv, mener Krzesinska.

    Agata Krzesinska ved Barringerkrateret i Arizona. Foto: privat

    Fra Mars eller Månen

    Det finnes også noen få meteoritter som er fra Mars eller Månen. Det var først på 70-80-tallet at forskerne kunne være sikre på at de hadde reelle meteoritter fra Mars. De fikk bekreftet opphavet da det ble tatt prøver av den røde planetens atmosfære. Prøvene ble sammenliknet med luft som ble funnet i hulrom inne i meteorittene. Meteoritter fra Mars er som regel ikke magnetiske. Meteoritter fra Månen kunne bekreftes etter den første månelandingen. Forskerne så at månemeteorittene stemmer overens med prøver tatt på Månen, samtidig som de er helt ulike de bergartene som finnes på jorden.

    Husk å ta bilde

    Om man finner en meteoritt så skal man notere de nøyaktige GPS-koordinatene, og ta bilde av den før den plukkes opp fra bakken. Hvor og hvordan meteoritten landet i terrenget er også av interesse for forskerne. Deretter er det bare å behandle den så forsiktig som mulig, og sende den til Naturhistorisk museum for sertifisering og registrering. Uten en slik sertifisering vil den ikke være mye verdt, verken vitenskapelig eller i kroner og øre.

    RELATERTE SAKER

    Vår første geofysiker

    juli 5, 2024

    Livsfarlig sørpe

    juni 20, 2023

    Strandflaten ble dannet i kvartær

    januar 24, 2023
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. Terje Fjeldheim on september 17, 2021 17:51

      Hei! Mulig det tas som en selvfølge, men det nevnes ikke i artikkelen at ferske meteoritter er kullsvarte. Grunnen til at jeg fant Valle, var at den klart skilte seg ut fra all annen stein man normalt ser i norsk natur. Jeg var for øvrig en liten tur i Finnemarka i sommer, og etter å ha krabba rundt i noe av det mest kronglete terrenget som tenkes kan, er jeg vel ikke overoptimistisk på at noen vil finne biter av den. Men man vet jo aldri, og det er det som gjør det spennende.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.