Avtalen ble inngått mellom Norge Mining og tyske IBU-tec advanced materials AG. IBU-tec utvikler og produserer industrielle materialer, deriblant materialer som benyttes i batterier.
Ett av disse materialene er katoder basert på litium, jern og fosfat (LiFePO4, LFP). LiFePO4-katodene krever stor tilgang på fosfat, og gjennom den nye avtalen med Norge Mining, kan IBU-tec nå ha sikret seg fremtidige leveranser av dette.
Norge Mining har de siste årene gjort undersøkelser og definert ressurser ved Bjerkreim-Sokndal-intrusjonen i Sørvest-Norge.
Tidligere i år meldte selskapet at de har økt ressursene betydelig fra tidligere JORC-ressursestimater, og Norge Mining kan nå skilte med nærmere én milliard tonn malm i Storeknutenforekomsten.
Forekomsten inneholder fosfat, vanadium og titan (samt jern). De tre førstnevnte er alle på listen over hva EU har definert som kritiske råstoffer.
I 2020 publiserte EU-kommisjonen en rapport med en liste over 30 kritiske mineraler basert på økonomisk viktighet og risiko knyttet til tilbudssiden.
Fosfat, vanadium og titan har en lang rekke bruksområder i vårt moderne samfunn.
Geo365.no: Ber Norge om mineraler
– Som et kritisk råstoff-selskap, legger vi grunnlaget for overgangen til ren energi og mobilitet. Det er estimert at antall elektriske kjøretøy i verden vil øke til omkring 500 millioner innen 2040, noe som krever utallige batterier, uttaler Michael Wurmser, grunnlegger av Norge Mining.
– Med dette i bakhodet er vi fornøyde med vårt partnerskap med IBU-tec for å kunne oppskalere en pålitelig produksjon av europeiske LFP-battericeller for å møte den voksende etterspørselen i Europa og ellers, fortsetter han.
Norge Mining hevder i pressemeldingen at Bjerkreimprosjektet er verdens største forekomst av fosfat.
Norge Mining jobber for tiden med å innlemme de nyeste ressursdataene i Bjerkreim leteprosjekts omfangsstudie. I tillegg skal selskapet gjøre videre undersøkelser med sikte på å oppgradere en del av mineralressursen til den indikerte kategorien.
Les mer om forekomsten i Rogaland her: Betydelig ressursøkning for Norge Mining
Norge Mining innehar 61 undersøkelsesrettigheter gjennom sitt datterselskap Norge Mineraler AS som utgjør mer enn 520 kvadratkilometer i Sørvest-Norge. Det gjennomføres for tiden undersøkelsesarbeid som bygger på tidligere studier av Norges geologiske undersøkelse (NGU).
Selskapets ambisjon er å bli en betydelig, bærekraftig og strategisk viktig lete- og gruvevirksomhet med fokus på Norge. Selskapet ble stiftet i november 2018, har hovedkontor i Storbritannia og har et 100 % eid norsk datterselskap, Norge Mineraler AS.
1 kommentar
Det er flott at utenlandske investorer pløyer store midler ned i undersøkelser av norsk berggrunn og i utforsking av norske forekomster. Imidlertid må vi ta planene i den grad de har noen og prosjektet i Dalane med en klype salt. Dette prosjektet minner om Hydros Kodalprosjekt både med hensyn til mineralinnhold og gehalter for noen tiår siden som det aldri ble noe av.