Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Kalk fra Tromsdalen skaper nytt liv 
    Bergindustri

    Kalk fra Tromsdalen skaper nytt liv 

    Av Njål Hagenoktober 22, 2021
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Store mengder kråkeboller legger norske fjorder øde, men kalk skal bringe tareskogen og fisken tilbake.  
    Verdalkalks dagbrudd i Tromsdalen. Foto: Franzefoss Minerals

    Verdalkalks dagbrudd i Tromsdalen. Foto: Franzefoss Minerals

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    – Kalk er blant de mineraler det brukes mest av i verden. Både som byggemateriale, råstoff i glass og isolasjon, hjelpestoff i stålproduksjon, men også i miljørelaterte og bærekraftige tiltak, sier Nils-Petter Eriksen, CSO i Franzefoss Minerals. 

    Nils-Petter Eriksen, CSO i Franzefoss Minerals. Foto: Franzefoss Minerals

    Franzefoss Minerals leverer kalk til mange industriområder, og utvikler stadig nye bruksområder for mineralet. Kalk blir blant annet brukt til å rense drikkevann og avløpsvann, regulere pH-verdien i norske elver, og det benyttes i landbruket for å ta vare på næringsstoffene i matjorda. 

    – Franzefoss Minerals har vært med i utviklingen av mange av disse bruksområdene. For tiden arbeider vi, i samarbeid med NIVA og Havforskningsinstituttet (HI), med en måte å bruke kalk for å redusere kråkebollebestanden i norske fjorder, sier Eriksen.  

    Ørken med kråkeboller 

    Ifølge Havforskningsinstituttet har ingen land i Europa mer tareskog enn Norge. Tareskoger finnes langs hele kysten, og med de største forekomstene på Vestlandet og i Midt-Norge. I Nord-Norge er mye av tareskogen nedbeitet av kråkeboller. Dette har ført til at fiskebestanden er sterkt redusert, og at blant annet kysttorsken ikke finner steder å gyte. Livsgrunnlaget for andre arter forsvinner også, og det finnes ikke annet tilbake enn en ørken med kråkeboller.  

    Slik ser havbunnen ut der kråkebollene har beitet ned tareskogen. Foto: Frithjof Moy, Havforskningsinstituttet

    Franzefoss Minerals har i samarbeid med forskere gjennomført kalk-forsøk i Porsangerfjorden og Hammerfest. Her har kystnær sjøbunn blitt kalket for å redusere bestanden av kråkeboller. Kalkens kjemiske sammensetning gjør at når den treffer kråkebollen lager den et hull i skallet, noe som fører til at kråkebollen dør.  

    – Sammen med NIVA har vi sett på hvilke effekter kalk har på andre organismer, og undersøkelsene tilsier at dette er en bærekraftig måte å balansere bestanden av kråkeboller på, sier Eriksen. Han forteller at når antall kråkeboller reduseres ser man at tareskogen kommer tilbake i løpet av kun ett år. Tilsvarende forsøk er gjort flere steder i verden, blant annet i Canada og Australia.   

    – En annen viktig effekt er tareskogens betydning for miljøet. Tareskogen fanger store mengder CO2, sier Eriksen.  

    Brent kalk er et stoff som effektivt dreper pigghuder. Derfor egner det seg til å fjerne kråkeboller fra bunn der tareskogen er beitet ned. Her sprøytes det utover vannet i Porsangerfjorden i Finnmark. Foto: Hans Kristian Strand / Havforskningsinstituttet

    Europas største kalkforekomst 

    Kalken som brukes i forsøkene i fjordene i Nord-Norge utvinnes ved dagbruddet til Verdalskalk i Tromsdalen i Verdal. Verdalskalk er et datterselskap av Franzefoss Minerals, og ifølge selskapet er virksomheten basert på en av Europas reneste og største kalksteinsforekomster (CaCO3). Kalksteinens renhet og struktur gjør den egnet til produksjon av brentkalk. 

    – Kalksteinen som benyttes i prosjektet prosesseres ved vårt anlegg på Hylla, og er en litt grovere avstøvet fraksjon, sier Eriksen. Han forteller at den 27. oktober skal norske fjorder diskuteres under arrangementet «Fjorden kaller!» på Vippa i Oslo.  

    – Her kommer det til å være forskere fra blant annet Havforskningsinstituttet og NIVA, samt foredragsholdere fra Miljødirektoratet, Bellona og fiskeriene, sier Nils-Petter Eriksen. 

    Kalkforekomsten i Tromsdalen er anslått til tre milliarder tonn utnyttbar kalkstein ned til havnivå. NGU vurderer den totale forekomsten til 7,5 milliarder tonn. Dette gjør forekomsten til en av Europas viktigste karbonatforekomster og til en av Norges viktigste mineralske ressurser. Verdalskalk er i dag i ferd med å regulere et dagbrudd som muliggjør uttak i 100 år. Kilde: Franzefoss Minerals

    Kalkovnen på Hylla ha en døgnkapasitet på ca. 200 tonn. Etter brenning viderebehandles brentkalken gjennom fraksjonering og maling til produkter tilpasset markedet. Foto: Franzefoss Minerals

    RELATERTE SAKER

    Første utskipning fra Engebø

    mai 15, 2025

    Ny giv for Nussir

    mai 13, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    mai 5, 2025
    Vis 1 kommentar(er)

    1 kommentar

    1. Geir Moski on oktober 24, 2021 08:56

      Hvorfor kan ikke naturen regulere seg selv? Når tareskogen er nedbeitet vil kråkebollebestanden automatisk reduseres uten bruk av miljøgifter. Hvor mye vil den globale temperaturen synke dersom tareskogen restaureres?

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.