– Vårt nye fartøy vil bidra til at NGU får gjennomført sitt samfunnsoppdrag på en sikker, bærekraftig og effektiv måte, sier administrerende direktør May Britt Myhr ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) i en pressemelding.
Fartøyet som legger til kai i Trondheim høsten 2022 vil være 23 meter langt, bygget av aluminium og godt rustet for kartleggingsoppdrag i trange farvann langs kysten. NGU satser på en hybrid driftsløsning.
Det var i 2020 at regjeringen bevilget NGU 60 millioner kroner i ekstra midler til anskaffelse av forskningsfartøyet for kartlegging av geologi på havbunnen langs kysten.
Det nye fartøyet vil erstatte den 36 år gamle FF Seisma, og vil gi NGU-forskerne større arbeidsdekk, større kran og ikke minst tilrettelegging for bruk av mer moderne utstyr.

– I tillegg til selve fartøyet anskaffer vi multistråle- og sedimentekkolodd, videorigg for dypvannsfilming, moderne utstyr for prøvetaking av bunnsedimenter, samt nytt seismikkutstyr, forteller Myhr.
En del av utstyret er allerede bestilt, og i motsetning til selve fartøyet, vil mye av dette komme fra norske leverandører.
Direktøren påpeker at den nye båten videre vil kunne operere små undervannsfarkoster som ROV og AUV (remotely operated vehicle og autonomous underwater vehicle) og inneha et gravimeter for geofysisk kartlegging.
– Kort sagt gleder vi oss veldig til at ny båt legger til kai i Trondheim i 2022 og til å kunne ta den i bruk.
Det er det finske verftet Oy Kewatec AluBoat Ab som skal levere det nye fartøyet. Kent Bjørklund, styreleder i Kewatec AluBoat, uttaler i pressemeldingen at de anser det norske profesjonelle båtmarkedet som et av de mest krevende å operere i, samtidig som de er overbevist om at samarbeidet med NGU vil lykkes.
FF Seisma har kartlagt kysten fra Grense Jakobselv til svenskegrensen (her på Nordlandskysten). Det skal også det nye fartøyet gjøre. Foto: NGU