Close Menu
    Facebook LinkedIn
    Geo365
    Facebook LinkedIn
    BESTILL Login
    • Hjem
    • Anlegg og infrastruktur
    • Aktuelt
    • Bergindustri
    • Dyphavsmineraler
    • Miljø
    • Olje og gass
    • Geofunn
    Geo365
    Du er her:Home » Ledende innen marine mineraler
    Dyphavsmineraler

    Ledende innen marine mineraler

    Av Ronny Setsåoktober 3, 2023
    Del denne artikkelen Facebook Twitter LinkedIn Email
    Den norske deltakelsen er betydelig under konferansen om marine mineraler i Rotterdam. Norge er én av «hotspotene» for utviklingen av en ny industri.

    Foto: Ronny Setså

    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Rotterdam. Konferansen Underwater Minerals Conference (UMC) arrangeres for det 51. året denne uken, og strekker seg over seks dager. Antallet deltakere har økt. Det har også antall foredrag.

    Det levner liten tvil om at interessen er på vei opp. Den globale dyphavsmineralindustrien vokser. Enn så lenge foregår det ingen produksjon, men noen steder drives det leting. Andre steder kan leting snart bli mulig.

    Noe av motivasjonen for å se til dyphavet for ressurser er at den globale etterspørselen etter metaller og mineraler øker, ikke minst grunnet det grønne og digitale skiftet. Mer fokus på forsyningssikkerhet er også en faktor.

    Det er vanskelig å ikke legge merke til nordmennene. Både på podiet og i salen. Den norske tilstedeværelsen er en god indikasjon på at et nytt økosystem for dyphavsmineraler utvikler seg også i Norge.

    Norge kan sies å være én av tre «hotspots» for aktiviteter relatert til marine mineraler (de to andre er henholdsvis Cookøyene og Clarion-Clipperton Zone (CCZ) i Stillehavet, der det i begge tilfeller drives leting).

    Norge har ikke åpnet for leting, men ligger ikke langt bak. Vi har en havbunnsminerallov, og vi har jobbet med en åpningsprosess gjennom flere år. Regjeringen la i sommer frem en stortingsmelding vedrørende åpning av norsk sokkel for mineralvirksomhet.

    Vi har videre et estimat av mulige ressurser. Oljedirektoratet var til stede på konferansen og presenterte sitt ressursestimat for sulfider og skorper som ble publisert tidlig i 2023.

    Den norske gryende havbunnsmineralindustrien kan ikke minst dra nytte av vår verdensledende teknologi og kompetanse tilknyttet olje og gass – mye av dette er overførbart til dyphavsmineraler. En sterk prosessindustri på land kan potensielt være nyttig for å foredle og bruke mineralene som innsatsfaktor på land (f.eks. batterifabrikker).

    På den internasjonale konferansen i Rotterdam snakkes det kanskje mest om lokaliteten Clarion-Clipperton Zone som ligger mellom Mexico og Hawaii i Stillehavet og mineralforekomsten polymetalliske noduler. CCZ regnes som verdens største nodulfelt, og inneholder enorme ressurser av kritiske metaller som kobber, nikkel og kobolt. Kanskje vil utvinning av dyphavsmineraler skje her først. Cookøyene, som også har nodulressurser, kan følge like etter. Eller de kan bli først. De blir for øvrig vertskap for neste års UMC.

    Kanskje vil vi se utvinning i norske havområder innen slutten av dette tiåret. Det fordrer imidlertid at Stortinget gir grønt lys for åpning, og at de norske aktørene kan demonstrere at utvinning er teknisk og økonomisk gjennomførbart med minimal miljøforringelse. Det som kreves er at industrien, forvaltning og akademia sammen jobber for å tette kunnskapshull, utvikle teknologier knyttet til leting, utvinning og prosessering og i det hele tatt bygger en fullskala verdikjede. Dette er pågående arbeid.

    UMC kan sies å være den største og viktigste konferansen for aktørene innen marine mineraler. Men også Norge er vertskap for en tilvarende konferanse – Deep Sea Minerals – som nå regnes for å være godt etablert. Mange av foredragsholderne refererte til denne. Deep Sea Minerals arrangeres av GeoPublishing i Bergen på årlig basis, og neste gang i desember 2023.

    RELATERTE SAKER

    Lokes stillehavslisenser på auksjon

    mai 6, 2025

    A blueprint for Norwegian sulfide exploration

    mai 2, 2025

    Om gull og sølv på havbunnen

    april 29, 2025
    Vis 2 kommentar(er)

    2 kommentarer

    1. Gunnvald Solli on oktober 4, 2023 09:16

      Hvorfor gå over bekken etter vann 
      Nok et feilgrep fra styrende organer i Norge , hvorfor ikke ta ut REE mineralene i et allerede etabl gruve samfunn på Ulefoss .Der ligger det sjeldne mineraler for min 100 års drift , som dekker 50 % av REE behovet i Europa , min 10.000 tonn / år 
      Fensfeltetet er Europas største Ree forekomst.   http://www.Fensfeltet.no
      Mvh http://www.reexploration.no

      • Steinar Ellefmo on oktober 4, 2023 21:13

        Tror jeg har svart på denne tidligere. Forekomsten på Ulefoss er viktig. Ingen tvil, men den inneholder ikke ‘alt’. Det er blant annet ikke noe kobber i den forekomsten som det vil bli et behov for, dersom vi skal nå klimamålene. Om man skal og ev hvordan man kan utvinne Cu og andre metaller fra havbunnsmineraler er et spørsmål mange jobber med å besvare. Vi må tenke helhetlig og ha flere tanker i hode samtidig; redusere forbruk, resirkulere mer, videreutvikle landbasert mineralindustri og vurdere mulighetene for enn ansvarlig og forsvarlig utvinning fra havbunnen.

    NYHETSBREV
    Abonner på vårt nyhetsbrev
    geo365.no: ledende leverandør av nyheter og kunnskap som vedrører geofaget og geofaglige problemstillinger relatert til norsk samfunnsliv og næringsliv.
    KONFERANSER

    Tre uker gjenstår
    May 09, 2025

    Tre uker gjenstår

    En underkommunisert faktor for CCS
    May 07, 2025

    En underkommunisert faktor for CCS

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?
    May 06, 2025

    Hva kan geologene lære av klimaendringene?

    Oppnådde gjev status
    May 05, 2025

    Oppnådde gjev status

    Gull: Bleka gullgruve
    May 02, 2025

    Gull: Bleka gullgruve

    OLJEPRIS
    BCOUSD quotes by TradingView
    GULLPRIS
    GOLD quotes by TradingView
    KOBBERPRIS
    HG1! price by TradingView
    GeoPublishing AS

    GeoPublishing AS
    Trollkleiva 23
    N-1389 Heggedal

    Publisher & General Manager

    Ingvild Ryggen Carstens
    ingvild@geopublishing.no
    cell: +47 974 69 090

    Editor in Chief

    Ronny Setså
    ronny@geopublishing.no
    +47 901 08 659

    Media Guide

    Download Media Guide

    ABONNEMENT
    © 2025 GeoPublishing AS - All rights reserved.

    Trykk Enter for å søke. Trykk Esc for å avbryte.