Etter mer enn tre års behandling av LKABs søknad om utvidelse av den eksisterende virksomheten i Kiruna, ble søknaden avslått av Mark- och miljödomstolen. Årsaken var at naboer med bergvarme ikke hadde fått eget brev med innkallelse til et informasjonsmøte i 2017.
Ifølge LKAB bekrefter dette at det innenfor rammen av dagens system er vanskelig å gjøre den typen viktige, store og nødvendige endringer som selskapet planlegger.
– Dagens uforutsigbare prosess, der rettssakens fokus er på formaliteter og prosessdetaljer, i stedet for miljømessige og samfunnsmessige fordeler, er en direkte trussel mot vårt arbeid for å tilpasse oss en bærekraftig fremtid, sier Niklas Johansson, direktør for kommunikasjon og klima i LKAB.
Les på GEO365: Fremtidens gruve er utslippsfri, digital og autonom
Påvirker hele byen
LKAB startet prosessen med søknaden tilbake i 2014, og i juni 2018 ble den sendt inn. Dokumentet er på mer enn 5000 sider og skal ha kostet selskapet rundt 100 millioner svenske kroner å utarbeide. Søknaden handler ikke om å utvinne mer malm enn det som er tilgjengelig under gjeldende tillatelse, men i hvilken hastighet malmen kan utvinnes og foredles.
– Retten understreker at eiendomseiere med bergvarme burde vært invitert til konsultasjon på en annen måte enn det som faktisk ble gjort, skriver LKAB i en pressemelding. Ifølge selskapet har de vurdert at nesten alle innbyggere i Kiruna er spesielt berørt, og har derfor invitert alle på samme måte.
– Vi flytter jo hele byen, og gruvens påvirkning er noe alle som bor her lever med hele tiden. Vi har jobbet med søknaden i sju år, og domstolen avviser vår søknad på grunn av en formalfeil. Dette er helt uforholdsmessig og kan ikke beskrives som noe annet enn et annet eksempel på systemfeil, sier Linda Bjurholt, miljøsjef i LKAB.
LKAB vil anke rettens avgjørelse, men selskapet belager seg på at klagen ikke blir behandlet, og dermed starte den svært tidkrevende prosessen med en ny søknad.
Les på GEO365: Jern fra LKAB er blitt til fossilfritt stål