Engebøprosjektet skrider frem. Anleggsarbeidet er i rute. Nå melder Nordic Mining at byggingen av tunnelen som skal transportere malmen fra fjellet og til prosesseringsanlegget er i gang.
– Tunnelen er en viktig del av infrastrukturen under jord for mineralutvinningen hos oss, og sprengningen representerer en stor milepæl, uttaler driftsdirektør Kenneth Nakken Angedal.
Angedal forklarer at tunnelen nå drives innover mot malmforekomsten. Etter etablering av et underjordisk knusekammer, skal det bores en vertikalsjakt gjennom ytterkanten av forekomsten og helt opp til toppen av Engebøfjellet.
Litt forenklet blir tunnelen og sjakten formet som en L, noe som innebærer at malmen kan sendes fra dagbruddet på toppen av fjellet til første knuseverk ved hjelp av gravitasjon.
Fra grovknuseren i fjellet går malmen videre til prosesseringsanlegget, der den blir finknust og mineralene frigjort. Denne veien er kort. Fra grovknuseren til kaianlegget er avstanden kun 600 meter.
– Disse enkle prosessene og korte avstandene er nøkkelfaktorer for vår bærekraftige mineralproduksjon, fremholder Angedal.
Underjordsinfrastrukturen er en del av totalentreprisekontrakten som er tildelt Sunnfjord Industripartner AS. Ingeniørselskapene Hatch og Sweco er integrert i byggherreorganisasjonen.
Nåverdi: 4,6 milliarder kroner
Det har vært et travelt år for Nordic Mining. Selskapet startet med tidlig grunnarbeid (bygging av vei, fjerning av gamle konstruksjoner etc.) i april i år. De har parallelt med dette brukt tiden på å sikre finansiering til full utbygging av Engebøprosjektet som etter planen skal produsere rutil og granat i 39 år.
Prosjektet er fortsatt ikke fullfinansiert, men selskapet har så langt sikret ca. 75 prosent av drøyt 200 millioner USD i gjenstående oppstartskapital.
Geo365.no: Sikrer 600 millioner kroner til Engebøutbygging
I forbindelse med rapporten for årets tredje kvartal, kom Nordic Mining med en gladnyhet til sine eiere. Nåverdien av gruveprosjektet har blitt oppjustert fra 260 millioner amerikanske dollar (USD) til 453 millioner USD, noe som tilsvarer om lag 4,6 milliarder kroner eller en økning på mer enn 70 prosent.
Geo365.no: Mineralprosjekt verdt 4,6 milliarder kroner
I verdensklasse
I 2020 publiserte selskapet sin endelige mulighetsstudie som beskriver et gruveprosjekt i verdensklasse. Forekomsten i Sunnfjord kommune i Vestland er blant verdens rikeste med hensyn på rutilinnhold, og inneholder også økonomisk utvinnbare granatressurser.
I etterkant har de forbedret prosjektet ytterligere med hensyn på investeringskostnader, miljøavtrykk, arealbruk og bruk av kjemikalier. Den oppdaterte mulighetsstudien ble publisert i mai 2021.
Rutil- og granatmineralene utgjør en del av bergarten eklogitt og de nåværende ressursene skal etter planen utvinnes og prosesseres over 39 år. Det inkluderer ikke selskapets «indikerte ressurser». Detaljboring av disse kan bidra til forlenget gruveoperasjon.
Rutil brukes som råstoff til fremstilling av titan, samt som fargestoff til blant annet maling og papir. Granat brukes blant annet til vannrensing og slipe- og skjæreprosesser.