Den norske natursteinsindustrien møter en rekke utfordringer i møte med den norske hverdagen. Noen av disse ble belyst på Norsk Bergforening vårmøte.
Regjeringskvartalet
«Nytt regjeringskvartal» er et stort, viktig og helt spesielt prosjekt på flere måter, og det har vært mye diskusjon rundt det nye regjeringskvartalet, og bruk av naturstein i dette prosjektet.
Bygningsmassen er på 88 000 kvadratmeter, og det totale fasadearealet er på 55 000 kvm. Belegg på gater og plasser er 30 000 kvm.
Det er satt store krav til fleksibilitet, kapasitet, sikkerhet, og det skal ha en høy miljøstandard. Prosjektet skal miljøsertifiseres på “Breeam Excellent” som er nest høyeste nivå, og skal ha ca. 30 prosent klimagassreduksjon i forhold til tilsvarende bygg.
Foto: Statsbygg
Knut Jørgensen hos Statsbygg fortalte at det er fire hovedområder for bruk av naturstein – betongtilslag, plasser og gater, fasader og gulv.
Kriterier for valg er økonomi, estetikk, leveringssikkerhet, miljøpåvirkning og etisk handel. Jørgensen viste en plansje for kontraheringsprosess for stein, og der kom norsk stein best ut på nesten alt, unntatt økonomi.
Nå er man i sluttføringen i riveprosessen av Y-blokken, og i 2022 begynner byggearbeidene på det nye regjeringskvartalet. .
Prosjekter
Tom Heldal fra Norges geologiske undersøkelse (NGU) tok tilhørerne gjennom et interessant foredrag om naturstein, steinens lange tradisjoner og hvilken lysende fremtid den har.
– Naturstein er et ferdig materiale, og det er naturen som har laget egenskapene, sa Heldal. Han henviste blant annet til altaskiferen som har hatt en produksjonstid 600 millioner år.
Han presenterte også en undersøkelse som viser at naturstein kommer godt ut når det gjelder CO2-utslipp og at naturstein er et materiale som enkelt kan gjenbrukes.
Heldal deltar i et EU-prosjekt kalt Eurolithos, det skal kartlegge europeiske natursteinforekomster. Hver forekomst/ressurs plottes inn i et europeisk atlas og får et eget “ID-card”.
Se her for mer informasjon om Eurolithos.
Det er ikke bare i EU det er natursteinsprosjekter. Altaskifer og SINTEF, sammen med blant annet en anleggsgartner, har et regionalt forskingsprosjekt gående. Ifølge Lisbeth Alnæs ved SINTEF, har altaskifer veldig høy styrke, to til fire ganger sterkere enn granitt, og prosjektets formål er å finne “best practice” for oppbygging av skiferdekke.
geo365.no: «Gir garantitid på én million år»
Det er for dette formålet etablert et stort testfelt hos Altaskifer som er bygget opp med ti forskjellige delfelt. Prosjektet er ikke avsluttet, men Asbjørn Wang hos Altaskifer AS informerte om at testfeltet er blitt usatt for tøff belastning ved overkjøring av både personbiler og tunge lastebiler i hele vinter. Ifølge Wang er det ingen synlig forskjell på de enkelte delfeltene så langt.
Bedre ressursutnyttelse
Tema for dagen var “bærekraftig utvinning av naturstein”. I den sammenheng var det naturlig for arrangøren å trekke frem steinmiljøet i Larvik-regionen. Det er blitt gjort mye for å bedre utnyttelsen av larvikitten som tas ut.
Én av aktørene i dette arbeidet er Rocks of Norway. Selskapet bearbeider vrakstein fra produksjonen hos Lundhs AS, og leverer alt fra små gatestein til store blokker til bruk i støttemurer.
Daglig leder hos Rocks of Norway, Torger Lingelem, fortalte hvordan de har lagt om mye av driften fra dieseldrevne maskiner til nye og mer effektive elektriske maskiner. Noe gjør dem mer konkurransedyktige, og ifølge Lingelem kan de nå levere produkter som er rimeligere enn kinastein. Sammen med andre aktører i regionen har de hatt en vesentlig produksjonsøkning i de senere årene, og er stadig i utvikling for å møte konkurransen fra utlandet.