Tidligere i år meldte det britisk-norske selskapet om en mineralressurs på hele 1,55 milliarder tonn potensiell drivbar masse for Øygrei-forekomsten (les mer på geo365.no: “Forekomst i verdensklasse”). Nå melder selskapet om et ressursestimat av nok en stor strategisk forekomst, denne gangen for Storeknuten-forekomsten i Eigersund, Rogaland.
EU-kritiske råvarer
Ifølge selskapet er forekomsten på 240 millioner tonn og inneholder vanadium, titan og fosfat. Dette er mineraler som er definert som EU-kritiske råvarer, og av strategisk betydning for den europeiske økonomien. Storeknuten-ressursen dekker et område på rundt 400 000 kvadratmeter, og har ifølge selskapet et betydelig høyere innhold av fosfat enn Øygrei-forekomsten.
Les også: Forekomst i verdensklasse
Det er Norge Minings heleide datterselskap, Norge Mineraler AS, som driver et omfattende kartleggingsarbeid i Rogaland, nærmere bestemt i den store Bjerkreim-Sokndal intrusjonen.
Førsteestimat av mineralressursen inneholder gjennomsnittlige kvaliteter på 2,36 prosent fosforpentoksid (5,6 millioner tonn), 4,71 prosent titandioksid (11,3 millioner tonn) og 0,07 prosent vanadiumpetoksid (168 000 tonn).
Mineralressursestimatet ved Storeknuten ble forberedt i henhold til rapporteringsstandarden JORC2 av SRK Exploration Services Ltd (SRK).
Mineralressurser på verdensbasis
Ifølge US Geological Survey (USGS) finnes de største fosfatressursene i Marokko, Kina, Syria og Algerie. Ressursene i Marokko tilsvarer 70 prosent av alle kjente ressurser i verden, og er på hele 50 milliarder tonn. Kinas ressurser er 3,1 milliarder tonn, for Syria er tallet 1,8 milliarder tonn og Algeries ressurser er på 2,2 milliarder tonn. Kina er verdens største fosfatprodusent, med en årsproduksjon på 138 millioner tonn (2018).
Når det gjelder verdens ressurser av vanadium er dette ifølge USGS på 64 millioner tonn. De største ressursene og de største produksjonslandene er (tabell hentet fra USGS):
Oppgradere og utvide ressursen
Ifølge selskapet åpner den høyere fosfatgraden av denne avsetningen opp for alternative scenarier for gruvedrift og behandling. De uttaler også at utforskningsarbeid i Storeknuten pågår først og fremst for å utvide ressursen.
– Dette mineralressursestimatet bekrefter at Storeknuten er vår andre funnforekomst i verdensklasse, og understreker ytterligere potensialet til Bjerkreim-prosjektet som helhet. I tillegg til 240 millioner tonn med anslått mineralressurs i Storeknuten, har SRK også rapportert et svært betydelig utforskingsmål på mellom 1,4 og 2,0 milliarder tonn, uttaler John Vergopoulos, administrerende direktør i Norge Mining.
– Sammen med Øygrei har vi nå et totalt mineralressursestimat på Bjerkreim på 1,79 milliarder tonn, og et utforskningsmål på mellom 2,4 og 4,0 milliarder tonn, som alle inneholder vanadium, titan og fosfat, uttaler han.
Ifølge selskapet pågår letearbeidet for å oppgradere og utvide ressursen ved både Storeknuten og Øygrei.
Les også: En gigantisk mineralforekomst
Nyansatt operasjonsdirektør
Monika Øksnes er ansatt som operasjonsdirektør (Chief Operating Officer) hos Norge Mineraler AS. Øksnes, som har en mastergrad i geovitenskap fra Universitetet i Bergen, begynte i Norge Mineraler i juni 2020. I november 2020 ble hun operasjonsleder (Operations Manager), en rolle hvor hun ledet etableringen av Norge Mineralers kontor i Egersund.
I en melding fra selskapet skriver de at Øksnes er ansvarlig for Norge Minings operasjonelle aktiviteter i Norge, inkludert lete- og undersøkelsesprogrammet og samfunnskontakt. Øksnes er en del av teamet på Egersund-kontoret, som inkluderer økonomidirektør (Chief Financial Officer) Jenny Kvilhaug Tuen, sammen med geologer og andre ansatte.
1 kommentar
Det er jo hyggelig at det igjen er kommet et selskap som interesserer seg for norske malm- og mineralforekomster. Men fremgangsmåten overrasker meg litt. De fikk boret 30000 m korte diamantborehull og ett på 2201 m. Og så skal de begynne med flymålinger ? Og ennå kan de ikke fortelle om de kan lage et salgsprodukt – det er jo det et gruveselskap skal leve av. Analysene alene sier ingen ting. De vet at de har mineralene apatitt, ilmenitt og magnetitt. De må jo separeres. Kan de f.e.lage et salgbart ilmenitt-konsentrat ? Og så er det vanadium. I denne type forekomster er V-innholdet bygget inn i magnetittgitteret, litt også i ilmenitten. V-innholdet i Raudsandmalmen ble utvunnet ved en smelteprosess ved Bremanger Smelteverk, men den finnes ikke lenger. Det er altså mange usikkerheter ennå. Derimot finnes det en forekomst på Nordvestlandet i forlengelsen av Raudsandmalmen, ferdig oppboret med malmmengde og gehalter som ved Rødsand Gruber, der vurderes det nå kjemisk luting av V-innholdet. Er det ikke noe for Norge Mining ?