De aller fleste tror at det blir gjort et funn. Spørsmålet er heller hvor mye olje og gass som vil bli funnet.
Vi snakker om prospektet Blåmann i Hammerfestbassenget som nå er re-spuddet etter at Kayak er ferdigboret («Nytt oljefunn i Barentshavet«). Statoil er operatør for 7121/8-1.
Sjansen for å gjøre et olje- eller gassfunn vurderes som svært stor av alle som har en viss tro på bruk av CSEM-data i leting. Når anomalien i tillegg er såpass kraftig som her, viser både teori og erfaringsdata at volumet av hydrokarboner også er stort.
«Tror på funn».
Blåmann har sterke likhetstrekk med flere olje- og gassfelt lengre vest. Det interessante er, som påpekt av Pål Gabrielsen i EMGS på konferansen NCS Exploration i mai, at strukturer med petroleum er assosiert med CSEM-anomalier (f.eks. Snøhvit, Albatross, Askeladden), mens strukturer uten anomali, eller kun svak anomali, kun er tørre eller har små volum (tekniske funn).
Bruk av CSEM-data reduserer derfor risikoen på dette prospektet betydelig, samtidig som – slik Gabrielsen påpekte – volumpotensialet øker.
Den eneste alternative måten er å forklare anomalien på er, i hht. Pål Gabrielsen, at reservoaret er sementert og har lav porøsitet.
På Geonova WellBet kan du teste dine egenskaper som oilfinder: geonova.no/well-bet/.
Så langt viser det seg at geofagfolk er svært optimistiske. 95 prosent av de som deltar i WellBet tror det vil bli gjort et funn. Mer enn 70 prosent tror også at det vil bli gjort et kommersielt funn med både olje og gass i reservoaret.
I mellomtiden er det altså mulig å teste dine egenskaper som «oil finder».
Les også: Rull og røys om Lofoten