«Klimapolitikk er viktigst»Anders Opedal. Skjermdump fra Norsk olje og gass sin årskonferanse 2021.

«Klimapolitikk er viktigst»

Equinor profilerer seg helt i tråd med tanken bak navnevalget. Påfallende lite dreier seg om olje og gass.

Under sin presentasjon under Norsk olje og gass sitt årsmøte den 10. mars, trakk konserndirektør Anders Opedal fram fire områder som er viktig for Equinor: klimapolitikk skattepakken sikkerhet rekruttering Til tross for at de fleste av oss tror at Equinor er Norges statlige oljeselskap, klarte Opedal altså nesten å snakke seg ut av dette. Det […]

Under sin presentasjon under Norsk olje og gass sitt årsmøte den 10. mars, trakk konserndirektør Anders Opedal fram fire områder som er viktig for Equinor:

  • klimapolitikk
  • skattepakken
  • sikkerhet
  • rekruttering

Til tross for at de fleste av oss tror at Equinor er Norges statlige oljeselskap, klarte Opedal altså nesten å snakke seg ut av dette.

Det kunne virke som elektrifisering av sokkelen, fangst og lagring av CO2 og hydrogen er langt viktigere for selskapet enn de enorme inntektene fra oljevirksomheten på norsk sokkel.

Han påpekte blant annet at vi trenger energiomstilling og raske utslippskutt, at norsk sokkel skal lede an i dette, og at vi da må utnytte hele verktøykassen og bruke eksisterende teknologi og samtidig utvikle ny.

– Vi må evne å av-karbonisere dagens energisystem, samtidig som bygger nytt, og vi er i gang, sa Opedal.

Han påsto også – uten å komme med noen begrunnelse i et svært betent spørsmål – at elektrifisering av sokkelen gir globale reduksjoner i utslipp.

Det var helt tydelig at dette var en diskusjon han ikke ville ta.

Kanskje ikke så rart når vi vet hvor mye Equinor satser på dette.

geo365.no: «Grønnvasking – for god samvittighet«

Opedal mener også at havvind blir en stor industri, og at grønn energi vil spille en stor rolle om noen tiår.

Konserndirektøren unngikk også elegant spørsmålet om den mislykkede satsingen i USA. Riktig nok medga han at de landbaserte investeringene ikke tålte en lav oljepris, men la raskt til at utenlandssatsingen i dag er langt mer enn olje og gass, den inkluderer også havvind.

Vi savner veldig sterkt at storsjefen i Equinor framsnakker oljeindustrien generelt, herunder betydningen av fossile brensler for menneskenes velstand, samt hva den betyr for det norske samfunnet spesielt.

Det er trist å observere Equinors populistiske linje i sin kommunikasjon med folk flest.

 

 

X