– Den politiske viljen er der, men når det kommer til forutsigbarhet og handlekraft, står myndighetene til stryk, sa Ivar Fossum, administrerende direktør i Nordic Mining under Bergindustridagene 2022 i mars.
Bergindustridagene 2022 ble arrangert av Norsk Bergindustri. En egen sesjon var viet til finansiering av mineralnæringen.
Fossums kommentarer om manglende forutsigbarhet og handlekraft fra myndighetenes side kan sees i lys av at Nordic Mining har jobbet helt siden 2006 med å drive gruveprosjektet ved Engebøfjellet frem mot utbygging.
Langdryge reguleringsprosesser, stadige krav om nye konsekvensutredninger og motstand fra miljøinteresser, både lokalt og nasjonalt, har bidratt til å dra prosessen ut i tid.
– Det skal ta tid å gjøre vurderinger, ta diskusjoner og gjennomføre utredninger for norske mineralprosjekter, men det må også være forutsigbarhet i prosessen og på et tidspunkt kunne tas beslutninger som vi kan stole på og forholde oss til, fortsatte Fossum.
Flere av foredragsholderne under konferansen gjorde et poeng ut av å nevne at Norge ikke har sett en ny metallgruve på flere tiår, og at vi i dag kun har to kandidater som kan starte utvinning i nær fremtid (Nordic Mining og Nussir).
Både mineralnæringen, samfunnsvitere og økonomer pekte mot lav forutsigbarhet som en hovedårsak til at vi ikke har flere avanserte gruveprosjekter i Norge i dag.
– Vi må skape en forståelse i samfunnet om at mineralnæringen er en industri vi trenger og som vi kan være stolte av, fremholdt Fossum, og viste blant annet til EUs skrikende behov etter mineraler og metaller, også fra Norge, og mineralenes rolle i det grønne skiftet.
Produksjonen har blitt outsourcet
Fossum hevdet også at Europa har satt seg i en posisjon hvor vi har outsourcet produksjonen av veldig mange råvarer til andre land for å slippe miljøkonsekvenser fra for eksempel gruvedriften.
– Så står vi der med skjegget i postkassa når det viser seg at vi ikke kan handle med dem som følge av geopolitiske årsaker.
LES OGSÅ: Ber Norge om mineraler
Norge og Norden har, ifølge Fossum, et godt utgangspunkt for å utvinne viktige mineraler; stort geologisk potensiale, lav befolkningstetthet, nærhet til det europeiske markedet, ledende teknologimiljøer og et sterkt miljøfokus. I tillegg har Norge en av verdens lengste kystlinjer, noe som gjør store deler av norske mineralforekomster tilgjengelig fra kysten.
Nordic Mining-sjefen mente at mer finansiell støtte fra staten kan gjøre det enklere å drive frem norske mineralprosjekter. Årsaken er kort og godt at et mineralselskap i dag må gå årevis uten én krone i inntekt så lenge de leter, borer, utreder, jobber seg gjennom reguleringsprosesser og til sist bygger.
Statlig støtte i tre faser
Ifølge Fossum kan mineralprosjekter deles inn i tre faser. Den første fasen er letefasen.
– Her er risikoen skyhøy, det er svært få prospekter som til sist blir økonomisk drivverdige utbygde funn, men samtidig koster det relativt lite å drive leting i denne fasen. Vi trenger en stor «skog» av folk og selskaper som ønsker å lete, og en gulrot må til.
-Statens bør være med på et spleiselag for å incentivere til økt leteaktivitet. En refusjonsordning, slik vi har i petroleumsnæringen, kan fungere godt. Mer midler til Norges geologiske undersøkelse kan også være fint, men ikke nok alene.
For bedrifter i fase to (studier og testarbeid) og fase tre (utbygging og gruvestart), ser Fossum for seg at staten kan medinvestere i prosjektene gjennom et fokusert fond. I fase to mener han også en tilpasset skattefunn-ordning, samt FoU-midler til bedriftene kan fungere.
– Statens bør også være en aktiv deltaker i utbygging av ny mineralindustri. Kanskje kan det etableres fondsstrukturer som Folketrygdfondet, men med mer kompetanse og et mer definert mandat. Det finnes flere eksempler i andre land på at dette er en god ordning, for eksempel Resource Quebec, Northern Australia Infrastructure Facility og Finnish Minerals Group.
Finnish Minerals Group bidrar blant annet med investeringsmidler og teknisk ekspertise til utvalgte finske gruveprosjekter. Én av investeringene er litiumselskapet Keliber Oy, der også Nordic Mining er deleier.
– For mange år siden hadde vi noe som het Distriktenes utbyggingsfond. Det er vel kjent at mineralnæringen finner sted i distriktene, så kanskje denne løsningen kan gjenopplives, foreslo Fossum.
Avslutningsvis sa Fossum at om vi sier nei til mineralutvinning, sier vi samtidig ja til fortsatt importavhengighet og utnyttelse av ressurser i utviklingsland.
– Mineralindustrien skaper trygge, langsiktige arbeidsplasser, som regel i distriktene. Det må imidlertid starte med politisk vilje. Kanskje tiden er inne nå, avsluttet Ivar Fossum.
Leteselskapet Rare Earths Norway er et annet mineralselskap som nylig etterlyste støtte fra staten («risikoavlastning» i en kritisk tidligfase).
Geo365.no: Ønsker rask fremdrift på Fensfeltet