– Vi har terminalen og rørledningen, og vi har to brønner som står klare. I dag feirer vi at vi er klare for å ta imot CO2, sa Tim Heijn, administrerende direktør i Northern Lights, under den årlige konferansen Northern Lights Summit.
Northern Lights er et joint venture eid av Equinor, Shell og TotalEnergies, og 26. september markerte de at verdens første kommersielle fullskala anlegg for transport og lagring av CO2 står klart.
Ferdigstillelsen av denne delen av prosjektet er en bekreftelse om at CCS-prosjekter er teknisk gjennomførbare, og i dette tilfellet gjennomført i henhold til budsjett og tid, var budskapet.
I den første fasen vil anlegget ha kapasitet til å injisere og permanent lagre opptil 1,5 millioner tonn CO2. Selskapet har ambisjoner om å øke kapasiteten til 5 millioner tonn CO2 per år i fase 2.
Til sammenlikning var de norske utslippene av klimagassen 46,6 millioner tonn i 2023 (Miljødirektoratet).
Selv om Norge har lang erfaring med injeksjon av CO2 på norsk sokkel (Sleipner siden 1996 og Snøhvit siden 2008), representerer Northern Lights-prosjektet noe nytt. Det finnes ingen petroleumsressurser i lisensen. Ingenting skal pumpes opp, kun ned.
Karbonhåndteringen blir en kommersiell betalingstjeneste åpen for europeiske industrielle utslippere og prosjektet er med på å skape et nytt marked der det i dag knapt finnes tilbud.
2 600 meter under havbunnen
I 2024 starter Norge kommersiell lagring av CO2 i Nordsjøen. Gjennom en kombinasjon av ulike geofysiske metoder skal Northern Lights overvåke lagringskomplekset, samt de overliggende lagene og havbunnen, for å forsikre at drivhusgassen migrerer som forventet og at det ikke skjer noen uønskede lekkasjer.
geo365.no: Lover trygg lagring av CO2
Lageret klart, men ingen lagring i 2024
Feiringen ved mottaksterminalen i Øygarden ville trolig vært enda mer begivenhetsrik om energiministeren kunne trykket på den store røde knappen og startet transporten av komprimert CO2 fra terminalen, via rørledninger ut på sokkelen og ned i lageret sørvest for strukturen som utgjør Trollfeltet.
Men så langt har ingen skipsleveranser av klimagassen ankommet Øygarden, og de vil heller ikke komme i år. Fangstprosjektene er nemlig ikke klare.
Ideelt sett skulle de første volumene av CO2 ha kommet fra Oslo og Brevik idet terminalen stod klar, men begge de to fangstprosjektene ved Hafslund Oslo Celsios avfallsforbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo og ved Heidelberg Materials sementfabrikk i Brevik ligger bak skjema.
CCS-industrien vet godt at fangst og lagring er separate prosjekter som ikke alltid vil matche hverandre med hensyn på tid og kapasitet. Dette illustrerer også motivasjonen til den norske stat når de valgte å finansiere Langskip (transport og lagring gjennom Northern Lights og fangst i Oslo og Brevik) – prosjektutviklingen må iverksettes i alle ledd parallelt for å etablere et marked.
Heidelbergs sementfabrikk kan starte fangst i 2025, mens prosjektet ved Hafslund Oslo Celsio har sett store kostnadsoverskridelser og står i fare for å ikke stå klart før i 2029. Det er ventet at de to prosjektene kombinert kan fange om lag 800 000 tonn CO2 per år.
Northern Lights skal imidlertid også motta CO2 fra utslippere i Nederland (Yara) og Danmark (Ørsted), hvorav sistnevnte etter planen skal starte fangst neste år, etterfulgt av Yara i 2026.
Øyner oppskalering
Gitt at Northern Lights kan sikre flere kunder, vil de trolig gå videre med utbyggingen av fase 2 som gir en kapasitet på 5 millioner tonn CO2 per år.
Torgeir Stordal, direktør i Sokkeldirektoratet, minte oss om at flere prosjekter på norsk sokkel er under utvikling. Det er så langt tildelt ti letetillatelser for CCS (foruten Northern Lights’ utnyttelsestillatelse).
Gitt at alle lisenspartnerne modner lisensene frem til utbyggbare prosjekter, kan norsk sokkel etter 2030 ha en årlig lagringskapasitet på rundt 40 millioner tonn CO2 per år. Med en beregnet teoretisk kapasitet på 80 milliarder tonn CO2 for norsk sokkel, har Norge potensial til å bli Europas CO2-lager, påpekte direktøren.
Clairy Curry i analysebyrået BloombergNEF la all tvil til side – om fangst og lagring av CO2 skal bidra til at verden når målene om nullutslipp innen 2050, må CCS spille en nøkkelrolle, og investeringene i CCS-prosjekter må økes betydelig. I 2023 ble det investert ca. 11 milliarder amerikanske dollar i CCS-prosjekter. I perioden 2024 – 2030 må det investeres drøyt 40 ganger så mye – årlig.