Geokalender mars 2023
I år er det 200 år siden professor Jens Esmark gjorde observasjoner i det norske landskapet som ledet fram til den revolusjonerende teorien om at Nord-Europa hadde gjennomgått en Istid.
Professor Geir Hestmark ved Universitetet i Oslo har i detalj beskrevet denne historien i boka Istidens oppdager (2017). Han skriver: «Jens Esmarks oppdagelse av Istiden er den mest revolusjonerende vitenskapelige oppdagelse som noensinne er gjort med utgangspunkt i norsk natur».
200-årsjubileet for en slik banebrytende oppdagelse er en utmerket anledning til å dedikere denne utgaven av GEOkalenderen til noen få smakebiter fra istidslandskapet rundt Snøhetta på Dovre.
Mengder med dyregraver spredt rundt i fjellet forteller at store flokker med reinsdyr var helt avgjørende for steinaldermenneskene da de inntok landet mens iskappen smeltet ned. Dyrene har holdt til i Dovre i tusenvis av år, der de utnytter den skrinne morenejorda ved å trekke til ulike områder på ulike tider av året. Slik unngår de å beite ned sitt eget matfat.
Rein er flokkdyr, og flere hundre individer kan samle seg på varme sommerdager der de gjerne søker til fonner og breer for å redusere insektplagen. I Alaska kan forskerne spore reinens opprinnelse tilbake til pliocen for om lag to millioner år siden, mens den i Sibir og Europa var etablert i pleistocen for om lag 650 000 år siden. Til Norge antas reinen å ha kommet mot slutten av siste istid og var etablert for 12 000–14 000 år siden.
GEO 2023 + kalender kan bestilles her
2 kommentarer
Hei GEO365,
Kjempeflott kalender og informativt hefte GEO2023, hvor dere forteller om Jens Esmark, dansken som ble norsk, vår første professor i geologi. Han som først i verden – skjønte at det er isens bevegelser som har formet landet. Geolog Jens Esmark som forfatter Geir Hestmark beretter så spennende om i boka «Istidens Oppdager».
Så kult